Chaouen in Marokko
Marokkaanse man in traditionele kledij
Marokko Chefchaouen

De Chefchaouen ‘blues’

Chefchaouen, een plaatsje van nog geen veertigduizend inwoners in het noorden van Marokko, is klein maar fijn. De medina, een labyrint dat het stadscentrum vormt, is omringd door eeuwenoude muren. Blauw geverfde gevels, een relaxte sfeer, smalle kronkelende steegjes en kinderkopjes zetten hier de toon. Het hart van de stad is het Outa-el-Hammam plein met terrasjes, uitzicht op de kasba en de Tarik-Ben-Ziad moskee.

De medina

Dwalen door het centrum voelt als een visueel feestje. Het is korenblauw, hemelsblauw, lichtblauw en donkerblauw wat de klok slaat. De kleur schijnt in 1930 geïntroduceerd te zijn door Joodse vluchtelingen die het blauw als symbool van de hemel zagen (bron), het goddelijke blauw.

Winkelen

Het is niet alleen een mooie stad het is ook nog eens een ideale plek om een aandenken aan Marokko te kopen. Chefchaouen staat bekend om de productie van aardewerk, kleurrijke kleding en geweven manden.

Ik ga voor de sloffen.

Souvenir Marokko

 

Belangrijker nog om de winkelpret te verhogen, is dat we hier nergens lastig gevallen worden door opdringerige verkopers, zogenaamde ‘gidsen’ of mannen die laten merken dat ik, een vrouw van zekere leeftijd, nog steeds waanzinnig aantrekkelijk ben. Irritaties die op verschillende andere plekken in Marokko regelmatig de kop op steken.

De soek is bedrieglijk rustig.

Schijn bedriegt.

Rifgebergte

Het stadje ligt in het Rifgebergte. Behalve van ambachtelijke souvenirs is dit gebied economisch afhankelijk van de productie en export van hashish (kief). Sterker nog Marokko is goed voor ruim veertig procent van de wereldwijde cannabisproductie, waarvan het grootste gedeelte in deze regio wordt geproduceerd (bron).

De ideale plek dus voor een rokerig ontspanningsmomentje?

Hoewel de regering oogluikend de productie toestaat, blijft de verkoop en consumptie van wiet evengoed illegaal. Een joint kun je waarschijnlijk beter – dat wil zeggen met minder risico – op vaderlandse bodem roken. Tenzij je natuurlijk die kans wilt aangrijpen om een Marokkaanse gevangenis eens op je gemak van binnen te bekijken.

Vast ook lekker rustgevend.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Behalve een joint roken, de medina te verkennen en thee drinken in een van de cafeetjes is er in Chefchaouen niet veel te doen. In de kasbah zit een klein museum met een collectie borduurwerken. De moskee is alleen toegankelijk voor moslims. Dat geeft allemaal niets, in deze stad kom je om de ‘blues’ te voelen.

Kies een terrasje op het plein en laat de wereld aan je voorbij trekken.

Nog niet helemaal ontspannen?

Ga dan de bergen rondom Chefchaouen te voet verkennen. Vanuit de stad zijn verschillende trektochten mogelijk.

 

Chefchaouen Marokko
Blauwe straten van Chefchaouen
Marokkaanse mozaieken
Kleurrijk Marokko
Blauwe stad Marokko
Marokkaanse kinderen op straat

Accommodatie Chefchaouen

De stad heeft een ruime keuze aan accommodatie voor alle budgets, binnen en buiten de medina. Bij het boeken van een hotel of appartement let op het volgende:

 • De binnenstad is niet bereikbaar per auto.
 • Het stadje ligt op een berg, dus hou rekening met hoogteverschillen als je op loopafstand van het centrum wilt zitten.
 • Niet alle straten zijn duidelijk aangegeven, als je een GPS hebt, sla de coördinaten van het hotel op zodat je deze kunt gebruiken om het adres te vinden.
 • Allerbelangrijkste: boek vooraf via het internet. Bijna alle hotels, pensions en appartementen in Marokko zijn tot 50% goedkoper als je deze vooraf boekt via het internet. Zelfs als je in de lobby van het hotel zit, blijkt het nog goedkoper te zijn om ter plekke te reserveren via het web (desnoods met wifi van het hotel) dan via de balie.

 

Bezoek Marokko

 • Volubilis is een Romeinse nederzetting op 175 km van Chefchaouen.
 • Taal: door de nabijheid van de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta wordt deze plek veel bezocht door Spanjaarden. Verrassend veel Marokkanen spreken dan ook beter Spaans dan bijvoorbeeld Engels. Het is uiteraard nog handiger als je de lokale talen beheerst: dat wil zeggen Frans, Arabisch of een van de Berbertalen.
 • Veerboot: Vanuit Spanje gaan veerboten vanuit verschillende plaatsen naar een aantal plekken in Marokko. De route Algeciras – Tanger Med is waarschijnlijk de minst stressvolle qua douaneperikelen. Indien je met de auto reist, hou rekening met lange wachttijden en controles bij de grens.
 • Aan de Marokkaanse grens staan mannen die zich voordoen als ambtenaren om je zo te overbluffen om je paspoort aan hen af te geven. Ze ‘assisteren’ je met de grensformaliteiten en vragen daar geld voor. Deze ‘hulp’ is onnodig. Trap er niet in, tenzij je het geen probleem vindt om in een Afrikaans land de controle over je papieren kwijt te zijn. De echte douane en politieambtenaren zijn herkenbaar aan hun uniform.
 • Autorijden de wegen zijn over het algemeen verrassend goed onderhouden. Zeker de autoweg van Rabat naar Marrakesh is een grote racebaan. De passen door het Atlasgebergte zijn ook prima. Hou er in de winter rekening mee dat deze bij sneeuwval gesloten kunnen worden. De wegen in het Rifgebergte zijn in sommige gevallen minder goed onderhouden.
 • Rij veilig: ga alleen overdag de weg op. ’s Nachts deel je de weg met onverlichte auto’s, fietsers, ezelskarren en voetgangers die uit het niets opduiken.
 • Combineer een stedentrip met een woestijntocht door de Sahara voor de perfectie balans van cultuur en natuur.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This