Romeinen zijn van oudsher goed in het maken van bouwvallen. Dat weten we omdat heel Italië er vol mee staat.

De Romeinse keizers leden bovendien nogal aan expansiedrift. Ze creëerden niet alleen ruïnes in hun vaderland, ze exporteerden hun bouwkunst naar grote delen van Europa.Tegelijkertijd met de architectuur kwamen de Romeinse wetten, het alfabet en de staatsinrichting.

Kortom het Romeinse Rijk was een soort voorloper van de Europese Unie. Hoewel er toen geen gedoe was met democratie en mensenrechten.

Een land als Turkije mocht gewoon meedoen in de verenigde republiek. Zolang ze voldoende pecunia voor de staatskas ophoestten, was er geen probleem. Sterker nog Constantinopel (tegenwoordig Istanboel) was lange tijd de hoofdstad van het Rijk.

Toch was er ook toen weerstand tegen een groot Europa. Met name in een Gallisch dorpje in Frankrijk vochten ze met succes tegen de Romeinse invasie. Ofschoon dat met behulp van toverdrank was, dus dat telt niet echt mee.

Marokko Romeinse nederzetting Basilica
Marokko Volubilis capitool
Mozaïek in Romeins huis Volubilis

Het Romeinse Rijk

In landen zoals Spanje en Portugal kun je nog steeds je kont niet keren of je struikelt over de overblijfselen van een viaduct, theater, tempel of muur van Romeinse afkomst. In Nederland schijnen de Romeinen, volgens Wikipedia, ook te zijn geweest. Het enige bewijs wat ik daar ooit van gezien heb, is een gouden helm die per ongeluk in de Groote Peel is achtergebleven.

Schotland was zo’n beetje het enige stuk land waar de Romeinen echt geen belangstelling voor hadden. Om de Schotten buiten de deur houden, ging Keizer Hadrianus zelfs zo ver om een 117 kilometer lange muur van drie meter dik te bouwen.

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Dat de Romeinen ook buiten Europa actief waren, weet ik vaag. De Romeinse Julius Caesar deed immers iets met de Egyptische Cleopatra en Pontius Pilatus waste zijn handen in onschuld in Jeruzalem. Toch verbaas ik me elke keer weer als ik buiten de Europese landsgrenzen de meest spectaculaire Romeinse nederzettingen zie. Het Romeinse Rijk omvatte op zijn hoogtepunt alle landen rond de Middellandse Zee, inclusief de gebieden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Jerash Jordanie Door Berthold Werner - Eigen werk, CC BY 3.0, $3

Zo heb ik in de vier jaar die ik in Syrië woonde Romeinse ruines in Jordanië, (Jerash), in Syrië (o.a. Palmyra) en Baalbek in Libanon mogen bewonderen.

 Source Door Varana - own work; base map from Natural Earth

Volubilis

Tijdens mijn bezoek aan Marokko in januari zag ik Volubilis, een Romeinse nederzetting op 42 hectare land. De archeologische site ligt aan de voet van de Jebel Zerhoun in de buurt van Meknes, in het noorden van het land.

Door zijn geïsoleerde ligging is het een van de best bewaarde Romeinse vestigingen in Noord-Afrika. Op de piek was dit een stad van twintigduizend mensen, nu huizen er nog voornamelijk ooievaars.

De Romeinen hadden blijkbaar net als hun latere collega’s in Brussel last van regeldrift want één van hun wapenfeiten was de strikte controle van landbouwproductie. In Rome werd bepaald wat de Afrikaanse buitenpost moest produceren. Het gevolg hiervan, de massale ontbossing van het gebied, is tweeduizend jaar later nog steeds zichtbaar vanaf de opgraving.

Daarentegen zijn het capitool, de basilica, het forum, de triomfboog en de ceremoniële weg (Decumanus Maximus) redelijk goed bewaard gebleven. Maar het zijn vooral de mozaïeken in de villa’s van de vroegere bewoners, die het meest indruk maken.

Kortom, ook dit is een geslaagd ‘bouwval’ project.

 

Volubilis

Bezoek aan Volubilis

Vanuit Meknès is het met de auto een mooie dagtrip. De naburige stad Moulay Idriss is bereikbaar per bus. Deze vertrekt gedurende de dag om het uur van het Meknès busstation. Vanaf Moulay Idriss neem een taxi naar de opgraving. De entree kost een paar euro per persoon. Kinderen onder twaalf gaan gratis naar binnen.

______________________________

 

Decumanus Maximus Romeinse ruïnes bij Meknes Marokko

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This