brexit reizen

foto: pixabay

Brexit: deal of no deal?

Het Verenigd Koninkrijk (Schotland, Engeland, Wales en Noord-Ierland) is op 31 januari 2020 uit de Europese Unie getreden, in de volksmond ook wel de Brexit genoemd.

En hoewel het huwelijk tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU echt voorbij is, is de vechtscheiding nog steeds niet helemaal afgerond.

Als je van plan bent het VK te bezoeken zul je met enkele veranderingen rekening moet houden.

Regels voor reizigers uit de EU

Volgens het Britse Verkeersbureau zijn vanaf 1 januari 2021 de belangrijkste regels voor reizigers uit de EU:

 • EHIC, de Europese ziekteverzekeringskaart is niet meer geldig. Zorg voor een passende reisverzekering.
 • De Europese ID-kaart  vervalt als geldig reisdocument in oktober 2021, je zult met een paspoort moeten reizen, tenzij je resident bent.
 • Het paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn en niet ouder dan tien jaar zijn.
 • Een visum is vereist voor een verblijf van meer dan 90 dagen in een periode van 180 dagen. Als je van plan bent te gaan studeren, werken of langer dan zes maanden te blijven dan heb je een visum nodig. Controleer op de website van de Britse Overheid de laatste informatie over visa.
 • Als je met kinderen reist, moet je de relatie tussen met meereizende kinderen kunnen bewijzen, als je niet de ouder lijkt te zijn, bijvoorbeeld als je een andere achternaam hebt: je kunt dit bewijzen met:
  • een geboorte- of adoptiecertificaat waaruit uw relatie met het kind blijkt
  • echtscheiding of huwelijksakten als je de ouder bent maar een andere achternaam hebt dan het kind
  • een brief van de ouder van het kind waarin het kind toestemming geeft om met je mee te reizen en met contactgegevens, als je niet de ouder bent.
 • Duty free shoppen komt terug.
 • Roaming kosten komen waarschijnlijk weer terug, afhankelijk van je provider. EE heeft al gezegd dat ze de kosten per 1 januari 2022 weer gaan invoeren. De rest volgt waarschijnlijk. Check dit van tevoren, opdat je geen onaangename verrassing krijgt achteraf.

Het verschil

Groot-Brittannië, Engeland en het Verenigd Koninkrijk zijn termen die niet onderling uitwisselbaar zijn.

Hieronder staat uitgelegd waarom dat belangrijk is.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit vier landen, namelijk Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Sinds 1927 heet deze combinatie officieel het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

De inwoners van het VK worden Britten genoemd.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië bestaat uit drie landen: te weten Engeland, Schotland en Wales.

Engeland

Engeland is een land met zijn eigen cultuur, gewoontes en vlag en is één van de vier landen van het Verenigd Koninkrijk. Een inwoner van Engeland wordt Engelsman genoemd. Een Schot kun je dus niet aanspreken als Engelsman, wel als Brit. Een inwoner van Wales is Welsh en de Ieren zijn Irish.

Schotland

Schotland is een land ten noorden van Engeland. De meerderheid van de Schotten heeft tegen Brexit gestemd. Er gaan daarom stemmen op om een raadgevend referendum te houden over het verlaten van het Verenigd Koninkrijk, zodat Schotland daarna weer lid kan worden van de Europese Unie (bron).

Wales

Wales is een klein land, ten westen van Engeland. Het heeft slechts drie miljoen inwoners. Welsh is de voertaal. 

Noord-Ierland

Noord-Ierland grens aan Ierland, een EU-land op hetzelfde eiland. Dat was een probleem voor Brexit, want daardoor zijn er grenscontroles nodig tussen het noordelijke en het zuidelijk deel van Ierland. Deze zijn grotendeels opgeheven als onderdeel van het Goede Vrijdag Akkoord, tijdens het vredesproces in Noord-Ierland en is daarom een gevoelig onderwerp. De buitengrens is nu verlegd naar het Ierse eiland. D.w.z. dat tussen Noord-Ierland en Ierland vrij verkeer mogelijk blijft (bron).

Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar niet van Groot-Brittannië. 

De spreektaal is Engels. 

Britse Buitengewesten

Het Britse rijk was op zijn hoogtepunt het grootste wereldrijk ooit. Het omvatte vlak na de Eerste Wereldoorlog een kwart van de toenmalige wereldbevolking (bron) met een bevolking van 458 miljoen mensen en een oppervlakte van bijna 31 miljoen km².

Tegenwoordig is The Empire een stuk bescheidener in omvang. Lees verder.

Wat verandert er niet?

 • Als je de grens oversteekt per trein, vliegtuig of ferry blijft de paspoortcontrole uitgevoerd worden op de manier die je gewend bent.
 • Je hoeft geen internationaal rijbewijs aan te schaffen. Een EU-rijbewijs blijft geldig.
 • Autoverzekering: je moet kunnen aantonen dat de auto verzekerd is. Dit kan met een groene kaart, maar ook met een document van de verzekeraar waarop de verzekeringstermijn, het kenteken en de verzekeraar staan vermeld.
 • In 2021 moeten huisdieren officieel certificaat/dierenpaspoort van de dierenarts kunnen tonen, waarop staat dat ze gechipt zijn en ingeënt tegen hondsdolheid (controleer de regels hier).
 • Bovendien moeten honden één tot vijf dagen voor aankomst worden behandeld tegen een soort lintworm (Echinococcus multilocularis). Dit moet geregistreerd worden in het dierenpaspoort.
 • Sommige hondensoorten zijn verboden in het VK:
  • Pitbull terriër
  • Japanse tosa
  • Argentijnse dog
  • Fila brasileiro

Inwoners Verenigd Koninkrijk

Let wel als je ingeschreven bent in het Verenigd Koninkrijk onder het EU Settlement Scheme zijn de regels anders. Zo mag je wel een Europese ID-kaart blijven gebruiken en kun je na 1 januari een nieuwe EHIC aanvragen.

Het Britse Rijk

Foto ©mldestefano

 

 

Meer uit het Verenigd Koninkrijk

Cambridgeshire: fietstocht door het ‘echte’ Engeland

Reizend door het glooiende platteland van Cambridgeshire, fietsen we terug in de tijd naar het ‘echte’ Engeland. Kerkuilen, eksters en spechten begeleiden onze trektocht door een landschap van tarwevelden, omlijst door een banket van klaprozen, margrieten, koren- en boterbloemen. IJverige hommels wedijveren met vlinders voor een plekje op de geurigste planten.

read more

Saffron Walden, de bloem van Essex

Saffron Walden is zo’n Engels typisch stadje dat grotendeels onveranderd is gebleven sinds de late middeleeuwen. En dat is goed nieuws voor de liefhebbers van historische architectuur, doolhoven en spoken.

read more
reizen na Brexit
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest