Vliegveld Eindhoven

Eindhoven is de stad waar ik jarenlang gewoond heb als student en waar ik nog regelmatig kom, omdat de meeste van mijn vrienden en familie in de buurt wonen. Het vliegveld is relatief klein, gemakkelijk bereikbaar, overzichtelijk en je vliegt naar een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid bestemmingen met budgetvluchten van o.a. Ryanair, Wizzair, Transavaia en Tui.

Sinds de zomer woon ik in Cambridge en de tien voorafgaande jaren in Malaga. Dus het is voor mij extra handig om op Eindhoven te vliegen, omdat op beide steden dagelijks meerdere vluchten zijn.  Ook ben ik vanaf Eindhoven airport naar Servië, Italië, Duitsland en Frankrijk gevlogen. De meeste grote steden in de EU en sommige in landen daarbuiten – waaronder Marokko, Egypte, Georgië, Israel, Kaapverdië en Turkije zijn bereikbaar per directe vlucht vanaf Eindhoven.

Tips voor je vlucht vanaf Eindhoven

Nu weet ik niet hoe het met jou zit, maar na tientallen, zo niet honderden vluchten levert een vliegreis bij mij toch nog steeds enige stress op.

De sleutel tot het vluchtgeluk weet ik nu, na verschillende ternauwernood gemiste vluchten, slapeloze nachten, zweterige sprintjes naar de gate – zit hem in goed plannen. Dat betekent, van tevoren eventjes nadenken over welke vlucht je neemt; hoe laat je vertrekt; hoe laat je aankomt; hoe ga je naar het vliegveld; hoe kom je uiteindelijk weer thuis; wat neem je mee en wat niet?

In tijden van Corona is het ook belangrijk dat je controleert of het land van je bestemming een Non-Covid-19 Verklaring eist.  Je kunt hier lezen, hoe en waar je dat kun aanvragen.

Plan je vlucht met verstand

Ons ben zûnig, of met andere woorden, we geven liever zo weinig mogelijk uit aan een vlucht. Nu is dat niet altijd even verstandig. Want soms is een goedkopere vlucht uiteindelijk duurder voor je portemonnee.

Natuurlijk heb je niet altijd de flexibiliteit om op een ander tijdstip of dag te vliegen, want naar de bestemming van je keuze gaat soms maar één vlucht op de door jou gewenste datum. Maar als je die wel hebt, denk dan goed na voordat je die hele vroege, of late vlucht neemt.

1. Pas op bij goedkope vluchten

Zeker als je van het openbaar vervoer afhankelijk bent, lukt het je niet altijd om op tijd te zijn bij een vroege vlucht. Dan zit je dus meteen vast aan een duurdere taxi, een hotel in de buurt van het vliegveld, of je bent afhankelijk van iemand die je brengt, of je moet je auto bij het vliegveld parkeren en ook dat kost geld. 

Als ik een belachelijk vroege vlucht heb – en dat ‘vroeg’ is sterk afhankelijk van de reistijd naar het vliegveld – slaap ik ‘s nachts nauwelijks want ik ben altijd bang om me te verslapen. Zeker als ik voor een kortere reis vlieg, kan dat het vakantieplezier aanzienlijk verminderen.

Vlieg ik laat, dan zit ik met het omgekeerde probleem. Zeker als de vlucht vertraging oploopt, is de kans groot dat het openbaar vervoer er al mee opgehouden is voor die dag. Ook dat betekent een taxi of iemand uit zijn bed bellen om me op te komen halen, of de duurdere optie, overnachten in een hotel.

Kijk dus altijd naar het totaalplaatje voordat je op de buy knop drukt.

Vervoer naar het vliegveld van Eindhoven

2. Parkeren bij het vliegveld in Eindhoven

Als je veel bagage hebt en met meerdere personen reist, is de auto waarschijnlijk de goedkoopste, gemakkelijkste en snelste optie.

Tenzij je tijdens de spits rijdt, dan weer niet, want het verkeer rond Eindhoven wil nogal eens stil staan rond de ochtend- en avondspits. Dus hou rekening met vertraging in je planning.

Bekijk wat voor jou de beste optie is voor parking bij Eindhoven luchthaven.

  • Wil je dat de auto binnen staat tijdens je afwezigheid of mag hij ook buiten staan?
  • Wil je voor de deur uitstappen? Je maakt dan gebruik van valet-parking. Dat betekent dat je rechtstreeks naar de terminal rijdt en de auto wordt voor je geparkeerd. Je stapt uit, laadt je spullen uit en geeft je sleutels af aan de valet.
  • Heb je tijd voor een transfer? Dag mag de auto eventueel wat verder weg staan.
  • Heb je een elektrische auto die opgeladen moet worden?

Kortom, allemaal overwegingen waar je van tevoren even over moet nadenken voor het beste resultaat.

Het alternatief van je eigen auto is een taxi of het openbaar vervoer.

3. Openbaar vervoer naar het vliegveld

Vanaf het treinstation in Eindhoven gaat iedere 10 minuten een bus naar het vliegveld.

 • Je stapt in aan de noordkant van het treinstation.
 • Je reist met bus 400 of 401.
 • De rit duurt ongeveer 20 minuten. Bij veel verkeer kan dit langer duren. Ga ruim van te voren.
 • De eerste bus vertrekt rond 5 uur ‘s ochtends en de laatste om middernacht. Controleer via de OV planner de exacte reistijden.
 • De Flixbus stopt ook bij het vliegveld van Eindhoven met o.a. rechtstreekste verbindingen naar, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Breda, Maastricht en meer.
 • Wil je liever met de taxi reizen, boek dan ruim van tevoren een taxi online om zo de scherpste tarieven te krijgen. Boek een taxi naar Eindhoven Airport.
auto

Bagagecontrole

4. Handbagage

Eindhoven airport heeft sinds kort een nieuw veiligheidssysteem.

 • Je hoeft niet meer je vloeistoffen in een plastic zakje te doen, maar je kunt het gewoon in je handbagage laten zitten. Je laptop, camera en andere elektronische gadgets mogen gewoon in je bagage blijven zitten. Dat scheelt weer een hoop gehannes op het vliegveld.
 • Vloeistoffen van meer dan 100 ml mogen niet in de handbagage. Wil je deze toch meenemen? Zorg dat je deze in je ingecheckte ruimbagage stopt.
 • Neem een hervulbaar flesje mee. Dit kun je leegmaken voor de controle van je bagage en daarna weer vullen met water bij een fonteintje of op de WC. Dit is beter voor het milieu en voor je portemonnee dan een plastic flesje kopen.
 • Wel wordt gevraagd om je jas uit te doen. Je riem, horloge en sommige juwelen moeten af. Metalen voorwerpen en je telefoon dien je uit je zakken te halen. Dat vind ik vervelend en ben altijd bang dat ik iets laat liggen. Dus ik probeer voor het vertrek me zo te kleden dat ik me minimaal hoef te ontkleden. Dus geen vest of riem. Mijn horloge en sieraden doe ik in mijn handbagage.

5. Travel light

Ik probeer sowieso altijd met zo min mogelijk bagage te vliegen, want elke kilo meer, is een belasting. Zeker als je net als ik aan artrose lijdt, is het belangrijk om je gewrichten zo min mogelijk te belasten. Maar ook als je nog jong en fit bent, is het nergens voor nodig om met overbodige spullen rond te sjouwen. Dus beoefen de kunst van het weglaten.

Gebruik een lichtgewicht rolkoffertjelichtgewicht rolkoffertje, liefst een met handige pockets voor je laptop, je papieren en toiletartikelen, zodat je hier onderweg gemakkelijk aan kunt. Als je het totale gewicht onder de 10 kg houdt, kun je dit meenemen als handbagage, mits je ticket dit toestaat.

Op dit blog staan tips om zo efficiënt mogelijk te pakken.

De vertrekhal van Eindhoven Luchthaven

Het vliegveld van Eindhoven is natuurlijk tamelijk klein, maar toch heeft het verschillende nuttige faciliteiten.

6. Ontdek de eerste verdieping

Beneden bij de gates op de begane grond kan het behoorlijk druk zijn. Vaak is het lastig om een rustig plekje te vinden. Ga als je moet wachten naar boven, op de eerste verdieping is het stukken minder druk. Daar zijn:

 • gemakkelijke hangplekken
 • toiletten
 • Starbucks
 • massagestoelen
 • gelegenheid om je computer of telefoon op te laden
 • bovendien is er een terras waarvan je de vliegtuigen kunt zien vertrekken en roken.

7.  Vaccinaties, klamboes, reisapotheek

Vlieg je naar Noord-Afrika (Marokko, Tunisië) of ander exotisch land en ben je vergeten je vaccinaties te halen voor je vertrek? Dan kun je nog snel even naar de Travel Doctor op de eerste verdieping. Je moet wel een afspraak maken. Verder kun je hier terecht voor een check-up, klamboes, reisapotheek en medische tips.

Overnachten bij het vliegveld van Eindhoven

Goed als je moet overnachten op of in de buurt van het vliegveld dan heb je verschillende mogelijkheden:

8. De gemakkelijkst optie is de Tulip Inn. Het hotel ligt boven op de terminal van het vliegveld. Kijk hier voor tarieven en beschikbaarheid van het Tulip Hotel.

9. Het Holiday Inn ligt 850 meter van het vliegveld. Dat valt eventueel nog te lopen.

10. Het Novotel ligt op 1,5 km, wij vinden dit een uitstekende optie voor een gezin, omdat kinderen onder de 16 gratis bij de ouders op de kamer slapen.

 

Heb je nog meer tips? Ik hoor het graag.

Veel plezier.

Eindhoven Airport
Eindhoven Airport

Pin It

Eindhoven Airport
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest