‘Fat loss’ (gewichtsverlies) zegt de gids, dat is een van de dingen die bereikt kan worden door het toepassen van Ayurveda. Dat lijkt me wel wat, een kilo of zeven had ik zo gedacht, dan zit ik op het door mij gedroomde gewicht. Maar ja, niets is zo simpel in het leven als het in eerste instantie lijkt.

Ayurveda in Kerala‘Ayur’ betekent lang leven en ‘veda’ kennis in het Sanskriet, kennis over een lang leven dus. Ayurveda is een holistische alternatieve geneeswijze; lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om gezond oud te worden is aandacht nodig voor zowel het welzijn van het lijf als de psyche, zo legt de arts uit. Hij is het hoofd van het Ayurveda centrum van het Somatheeram resort.

Het hotel ligt in de buurt van de stad Trivandrum in Kerala, een staat in het zuiden van India. Hier ligt het epicentrum van deze duizenden jaren oude geneeswijze.

Ayurveda therapie

De therapie bestaat uit het beoefenen van yoga, het volgen van een dieet¹ en (semi-) medische behandelingen met behulp van kruiden, massage, het schoonmaken van de holtes in het hoofd en  let op: zuivering van het bloed met behulp van jawel, bloedzuigers, liefst gevolgd door het purgeren.

Als u nu van deze laatste drie behandelingen een mentaal beeld oproept, wacht ik wel even.

U bent er weer?

Het al eerder genoemde gewichtsverlies is slechts eens van de mogelijke uitkomsten van een kuur. Psychische problemen, schoonheidsbehandelingen, aandoeningen van de luchtwegen, darmen en allerlei andere lichamelijk ellende zijn tevens behandelbaar volgens deze wijze. De dokter raadt een behandeling van minimaal twee of beter nog drie weken aan. Liefst tijdens het regenseizoen want dan is de luchtvochtigheid op het hoogst en staan de poriën wijd open. De ideale situatie om geneeskrachtige middelen via de huid op te nemen dus.

Daar heb ik nu jammer genoeg geen tijd voor.

Goed als een snel gewichtsverlies geen optie is dan kan ik misschien mijn allergieën aanpakken. Mijn reactie op huismijten, daar wil ik van af. Jazeker, zegt de arts, dat kan met het drinken van minimaal drie liter lauwwarm water per dag, het laten schoonmaken van de bij- en voorhoofdholtes en een dieet van chocolade.

‘Now we are talking’.

Helaas, ik blijk het niet goed begrepen te hebben. Het is een dieet waarbij ik geen chocolade mag eten. Het moet wel leuk blijven, hè. Dus dat stellen we dan ook maar tot nader order uit.

Behandeling bij burn-out

Bij het ontbijt maak ik een praatje met Miriam, een Duitse, die drie weken in het hotel verblijft voor een uitgebreide behandeling. Ze vertelt dat ze hier zit na een ernstige burnout. Op aanraden van een vriendin heeft ze een behandeling van drie weken geboekt voor de prijs van drieduizend euro. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Inbegrepen in de prijs zijn het vliegticket, het verblijf, het eten, de dagelijkse yogalessen en de behandelingen. Ze dacht voor een wellness kuur naar India te zijn gevlogen. Eenmaal hier aangekomen bleek dat ze geen idee had gehad wat haar te wachten stond.

Ze beschrijft hoe ze na het eerste gesprek met haar arts in een soort van martelkamer terecht kwam. Aan het plafond hing een touw, waar ze naakt onder moest gaat zitten. De meisjes die haar behandelden spraken nauwelijks Engels.

De eerste dagen bleken het moeilijkst. Zo was er het moment dat er een soort kapje op haar ogen gezet werd, het bleek dat het plan was om er olie in te gaan gieten. Toen ze dat in de gaten kreeg zij ze ”’nee, dit gaat te ver”. Maar daarvoor was ze al een keer in huilen uitgebarsten na een behandeling, waarbij ze een uur lang olie over haar heen bleven gieten. Voor haar voelde het aan als een marteling.

Het is dan ook niet wat je bij wellness voorstelt; niks bloemen of subtiele aromas. De gebruikte olie ruikt naar knoflook of sterke kruiden. De dag begint vroeg met yoga bij zonsopkomst, daarna krijg je een bekertje ‘ghee'(geklaarde boter) te drinken, waarna het ontbijt en de behandelingen volgen.

Ik wil weten of de behandelingen aanslaan. Ja, zegt Miriam. Ze zit hier nu tien dagen. Ze voelt zich een ander mens. Natuurlijk helpt het ook om in andere (prachtige) omgeving te zitten en dat ze haar telefoon en computer heeft thuisgelaten. En ja, als ze weer in Duitsland is gaat ze het anders aanpakken, want ze beseft nu wel dat het zo niet langer kan.

Een verjongingskuur

Een paar dagen later zit ik in het Kumarakom Lake Resort, waar ik een massage aangeboden krijg.  Het is een rejuvenation (verjongings) behandeling opgediend als een soort Ayurveda amuse. Ondanks de verhalen van Miriam lijkt me dit vrij onschuldig. Een massage, normaal gesproken iets prettigs, toch?  Ook ik moet naakt op een krukje gaan zitten. Wel krijg ik een miniscuul papieren broekje om aan te doen.

Het begint met olie, het meisje schenkt het in grote hoeveelheden over mijn hoofd, gevolgd door een massage van mijn kruin, nek en schouders. Tot dusver is het wat glibberig, maar oké.

 

Massageolie

 

Dan moet ik op de massagetafel gaan liggen, het bed voelt tamelijk oncomfortabel, maar dat hoort er waarschijnlijk bij. Er volgt meer olie en een naar mijn idee tamelijk doorsnee maar prettige massage. Niets engs, pijnlijks of vreemds. De olie ruikt een beetje naar drop, in ieder geval niet bijzonder vies. Waarschijnlijk is dit de light versie, speciaal voor toeristen.

Mij is het goed, ik vind het wel prettig. Na een hete douche ben ik weliswaar ontvet, maar de extra zeven kilo zit nog stevig op zijn plek.

Ik slaap die nacht als een blok, voor de eerste keer na mijn aankomst in India.

_______________________________________________________________

¹ Het dieet is van groot belang in het behandelplan. Dit is gebaseerd op drie types: Vatha, Pitha en Kapha. Sommige patiënten mogen alleen vegetarisch eten, anderen vullen de maaltijd aan met kip of  vis.

Een ander hotel in het noorden van Kerala, dat bekend staat om hun Ayurveda behandelingen is het Raviz Kadavu.

Deze reis werd gemaakt op uitnodiging van het Kerala Verkeersbureau.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This