Ik wil een mooi uiterlijk (ja, zo oppervlakkig ben ik), karakter en een zekere leeftijd. Technisch inzicht, een goede smaak en een zonnige natuur zijn een pre. Eigenlijk zijn mijn wensen voor een stad niet zo gek veel anders dan voor een man.

Sommige steden voelen meteen goed. Toulouse in Frankrijk is daar één van.

Musée des Augustins de Toulouse

Augustijner klooster Toulouse

La Ville Rose

Waar ik in het dagelijkse leven zo trouw ben als een hond, wil ik in mijn liefde voor steden nog wel eens promiscue zijn. Want ik mag dan verliefd zijn geworden op Toulouse, ik verpand net zo gemakkelijk mijn hart aan Den Haag, Malaga, Lissabon, Edinburgh (Schotland) of Padua in Italië. Allemaal middelgrote Europese plaatsen met een gezellig historisch centrum, cultuur en meer dan een paar goede restaurants.

Maar goed, nu ben ik dus eventjes verliefd op Toulouse, ‘la Ville Rose’, de roze stad. Deze ligt in het hart van zuidwest Frankrijk, niet ver van de grens met Spanje. Een plek met een warm zonnig klimaat, vriendelijke bewoners en een relaxte sfeer. In de ochtenduren en in de late namiddag kleuren de terracotta huizen roze.

Toulouse bezienswaardigheden

Ik heb er maar een paar dagen doorgebracht. Het zou zomaar kunnen dat zo’n vakantieliefde in het echte leven tegenvalt.  In gedachten ben ik zelfs vreemd gegaan van mijn huidige woonpartner door de mogelijkheden voor een verhuizing naar Toulouse te onderzoeken. Het gras aan de andere kant is namelijk altijd groener.

Alleen wat kosten van levensonderhoud betreft, is mijn woonplaats Malaga onverslaanbaar. Dat neemt niet weg dat ik toch even met het idee om naar Frankrijk te verhuizen  geflirt heb. De voorlopige conclusie is: te duur! Deze stad wordt het voorlopig niet voor een langdurige relatie, maar een weekendje plezier daar ga ik voor.

De eigenschappen op een rijtje:

Musée des Augustins

Toulouse Musée des Augustins

Musée des Augustins

Het hoogtepunt van mijn bezoek aan Toulouse is het voormalige Augustijner klooster (1309). In plaats van monniken vind je hier tegenwoordig (d.w.z. sinds 1795) de schone kunsten. De collectie bestaat uit een verzameling van schilderijen en beelden uit de Middeleeuwen tot het begin van de twintigste eeuw. Het moderne jasje met behoud van de sfeer en charme van het gebouw maakt een bezoek zo bijzonder. Na het Louvre in Parijs is dit  een van de oudste musea in Frankrijk.

Musée des Augustins
Musée des Beaux-Arts de Toulouse
21, rue de Metz 31000 Toulouse

  • Geopend van 10 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds, op woensdagavond tot 9 uur.
  • Gesloten op dinsdagen, 1 januari, 1 mei, 25 december
  • Entreebewijs vijf euro. Families, studenten etc. krijgen korting.

Monument aux Combattants de la Haute-Garonne

Monument aux Combattants de la Haute-Garonne, architect Camille Raynaud

Detail uit Monument aux Combattants de la Haute-Garonne

Het Monument aux Combattants de la Haute-Garonne is een monument in de vorm van een arc, voor de gevallene soldaten van WOI. Camille Raynaud is de ontwerper. Van veraf lijkt het gewoon een ‘arc’, van dichtbij zie je de vele details van het monument. De arc ligt aan Allee Forain Francois Verdier.

In het verlengde van deze straat liggen twee parken.

Jardin des Plantes & Jardin Royal

Jardines Toulouse parken

Relaxen in het park

De jardines des plantes en jardin Royal liggen bijna tegen elkaar aan met botanische tuinen, waterwerken en veel plek om te relaxen.

Place du Capitole

Place du Capitole Toulouse

Place du Capitole Toulouse

Het levendige neoclassicistische plein du Capitole vormt het hart van de stad. Het plein is omringd door cafés, terrasjes, restaurants en het gemeentehuis/opera. Het Théâtre du Capitole de Toulouse uit 1736 is een bijzonder gebouw met acht enorme roze marmeren zuilen. De historische kamers van het Capitool zijn open voor het publiek op de eerste zondag van elke maand.

Point Saint Pierre

Point Saint Pierre Toulouse

Point Saint Pierre Toulouse

De brug van de heilige Petrus uit het begin van de20e eeuw overspant de rivier Garonne. De brug is ingeklemd tussen Pont Neuf en de Pont des Catalans in de buurt van het stadhuis. Aan de oevers van de rivier zijn terrasjes, kraampjes en gitaarspelende jeugd.

Cité de l’espace & space center Toulouse

Cité de l'espace Toulouse

Cité de l’espace

 

Toulouse heeft ook een technische kant. Volwassenen kunnen hun hart ophalen als werknemer bij het ruimtevaartcentrum,  Centre National d’Etudes Spatiales. Kinderen kunnen terecht bij het Cité de l’espace, een themapark over ruimtevaart aan de rand van de stad. De spacewalk die je hier kunt doen is zo leuk dat het loont om er vijfenveertig minuten voor in de rij te staan (volgens mijn zonen althans). Ik vond het minder opwindend. Maar goed, ook in het beste huwelijk kan het niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn, nietwaar?

Tickets gaan voor 21 euro

Het themapark ligt aan de rand van de stad:

Avenue Jean Gonord,
BP 25855
31 506 Toulouse CEDEX 5
Tél. 05 67 22 23 24

De openingstijden vind je hier.

Praktische informatie

  • Vliegveld KLM, Air-France, Vueling en verschillende prijsvechters, zoals Ryanair vliegen op Toulouse-Blagnac international airport. Het ligt acht km ten westen van de stad en is gemakkelijk en goedkoop bereikbaar met het openbaar vervoer (tram, bus).  Een taxi naar de stad kost ongeveer 25 euro.
  • Trein Toulouse is bereikbaar per hogesnelheidstrein. Het Matabiau SNCF treinstation ligt in het centrum van de stad.
  • Voetgangers het centrum is gemakkelijk beloopbaar.
  • Openbaar vervoer Toulouse heeft een metronetwerk met twee lijnen en een stadsbus. Voor meer informatie over het openbaar vervoer binnen de stad klik hier.
  • Pelgrimsroute Toulouse ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje.
  • Overnachten Wij sliepen in een prima appartement, At home Appart Hotel, in het centrum van de stad. Het hotel heeft vriendelijke personeel, de optie om ontbijtbuffet in het hotel te nemen en gratis wifi. Deze en andere overnachtingsmogelijkheden vind je hier.

 

_______________

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This