Plan je reis naar Schotland

Schotland is het land van verlaten kloosters, middeleeuwse kastelen, dromerige meren, zandstranden, mistige highlands, whisky, Edinburgh en natuurlijk Nessie. Een land dat zijn natuurlijke en historische schatten goed verborgen houdt.

Sccotland heeft adembenemende landschappen

Het weer in Schotland

Adembenemende landschappen verschuilen zich, slechts af en toe komen ze tevoorschijn om de argeloze voorbijganger te verrassen met hun schoonheid. Eventjes maar, om daarna weer weg te kruipen in een sluier van mist. Het regent, het sneeuwt of er hangt bewolking. Maar ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’: als de zon meer zou schijnen, zou iedereen op vakantie gaan in dit land. Nu heb je als toerist het landschap voor jezelf.

Het is vooral een kwestie van de juiste kleding.

Dus haal je regenjas en wellies tevoorschijn en ontdek zelf wat dit land zo speciaal maakt. Hieronder vast een voorproefje.

Edinburgh

Dunnottar Castle

Benmore Botanische tuin

Ben Nevis, Munros

Culloden

Slains Castle

Aberdeen

Bullars of Buchan

De Dunnottar ruïnes

Op een uitstekende rots aan de Schotse kust boven Edinburgh prijken de verlaten ruïnes van Dunnottar. Ooit was het de woning van de Graven Marischal, een van de machtigste families in Schotland. Nu is het een spookachtige herinnering aan een lang vervlogen tijdperk.

Om zo goed mogelijk te genieten van het spectaculaire uitzicht, parkeer wanneer mogelijk in de knusse haven van het nabijgelegen Stonehaven en wandel het (tamelijk) steile pad omhoog naar het kasteel. Boven aangekomen zie je eerst een oorlogsmonument. Vanaf dit punt is het nog een kwartiertje lopen naar het kasteel.

Voor informatie over openingstijden en toegangsprijzen ga naar de website van het kasteel.

Neem een duik in zwart water

Black water
Schotland
Zwart water

Op veel plaatsen in Schotland vind je zwart water, afkomstig uit de veengebieden. Het veen is ontstaan uit een opeenstapeling van gedeeltelijk vergane planten en andere organische stoffen. De rivieren die door dit moerassige terrein stromen kleuren daarom zwart. Het water lijkt op thee of zwarte koffie. Dit komt doordat de uit het hout afkomstige tannines in het water lekken.

 

Maar laat dat je niet weerhouden om een duik te nemen in het water, het is onschadelijk voor de gezondheid en het zal in ieder geval verfrissend zijn.

 Benmore botanische tuin

De Benmore botanische tuin is waarschijnlijk een van de meest geschikte plekken om te verdwalen in Schotland. Begin de wandeling door een laan van 150 jaar oude reuze sequoia’s en gooi vervolgens je kaart weg. Geniet gewoon van het dramatische landschap, want echt verdwalen kun je niet. Hoewel het een groot park is, zijn er duidelijk afgebakende paden en het terrein is omheind.

Het landgoed heeft een bijzondere verzameling planten uit verschillende regio’s, waaronder de Oriënt, de Himalaya en Amerika. Het park heeft bovendien een gouden poort (!) en een uitzichtpunt op 137 meter hoogte.

Je vindt Benmore op het schiereiland Cowal in Argyll, bezoek de Benmore website voor meer informatie.

Schotse Highlands, beklim de Munros

Schots landschap

De Munros zijn de 284 bergen in Schotland die meer dan 3000 voet, of 914 meter hoog zijn. Deze zijn vernoemd naar Sir Hugh Munro, die ze voor het eerst in 1891 catalogiseerde. Ben Nevis, de beroemdste, is niet alleen de hoogste van de Munros, het is met een top van 1345 meter boven zeeniveau ook het hoogste punt van de Britse eilanden. 

Wandelen in de Munros kan vooral in de winter tijdens slecht weer zwaar zijn, ook voor ervaren bergbeklimmers. Zelfs in de zomer kan een wandeling naar de top gevaarlijk zijn door plotseling opkomende wind, regen en temperaturen onder het vriespunt. Elk jaar zijn er in de Schotse bergen dan ook doden te betreuren.

Dit stopt de enthousiastelingen echter niet om alle Munros te willen beklimmen.

Hill walking
Hill walking Scotland

Raadpleeg de website van de Scottish Mountaineering Club voordat je aan een beklimming begint.

Beleef de slag bij Culloden

Culloden was de laatste veldslag op Britse bodem. Het was een korte, maar bloedige strijd die de loop van de geschiedenis veranderde aangezien hij deel uitmaakte van een breder religieus en politiek Europees conflict. Tot op de dag van vandaag worden de oorzaken en gevolgen hiervan fel bediscussieerd.

In het bezoekerscentrum en theater ervaar je uit eerste hand hoe het voelt om in het midden van een slagveld te staan. Het centrum is kindvriendelijk met speciaal uitgezette tochten en gekostumeerde gidsen.

De website heeft meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en de geschiedenis van de plaats.

Laat je inspireren door Slains Castle

Slains is een 16e-eeuws kasteel, gebouwd door de negende Graaf van Erroll. Zijn opvolgers hebben aanzienlijke veranderingen aan het kasteel aangebracht, in 1837 werd het verbouwd tot een Schots herenhuis met drie uitgestrekte tuinen. Nu resten alleen spookachtige dakloze ruïnes. De locatie op steile rotsen maakt het geheel nog mysterieuzer. Geen wonder dat het gerucht gaat dat Bram Stoker hier zijn inspiratie opdeed voor de roman over graaf Dracula.

Het kasteel is te vinden aan de kust van Aberdeen in de buurt van Cruden Bay en Bullers of Buchan (hieronder). 

Zwem met zeehonden

Zandduinen, rotspartijen en stranden vind je langs de hele Schotse oostkust. Zeehonden komen hier regelmatig aan land, alleen of in kleine groepjes, om uit te rusten van een visexpeditie. Je hoeft alleen maar over het strand te struinen om tientallen nieuwsgierige hoofdjes boven het water te zien uitsteken.

De beste tijd om zeehonden te spotten, is wanneer ze aan land komen om te jongen tussen september en december. Dit kan te voet of nog beter vanaf een bootje.

Om verder te lezen over Schotse zeehonden te lezen klik hier.

De Bullers of Buchan sensatie

Bullers of Buchan
Spectaculaire uitzichten

De ‘Bullers of Buchan’ is een ingestorte zeegrot, aan de rotsachtige kust ten noorden van Aberdeen, nabij Cruden Bay en Slains Castle. De rotsen bieden een broedplaats voor verschillende zeevogels: papegaaiduikers, meeuwen en zeekoeten. In het water zie je met een beetje geluk zeehonden en dolfijnen.

 

De naam “Bullers ‘is waarschijnlijk afgeleid van het Franse ‘bouillir’ (koken) als het water tijdens stormachtig weer lijkt te koken. De rotsen zijn bijzonder steil, het pad is niet afgezet. Dus let goed op met kinderen.

De toegang is via de A975, de plek is ook bereikbaar per bus (route Peterhead – Aberdeen). In de buurt van de grot is een parkeerplaats. 

 

In het spoor van de legendes

 

mythische figuren
Kilmun kerk

Schotland is een land van verlaten kloosters, middeleeuwse kastelen, dromerige meren, zandstranden, mistige bergen en natuurlijk rijkelijk stromende whisky. Geen wonder dat dit soort landschap een vruchtbare bodem vormt voor allerlei mythen, legenden en fabels. Volgens sommige Schotten zijn deze verhalen gebaseerd op historische gebeurtenissen, volgens anderen onzin speciaal voor de toeristen uitgevonden.

Dus haal je regenkleding en wellies tevoorschijn en ontdek zelf de magie van dit land.

beauly-priory
Scottish mystical creatures

Plan je roadtrip door Schotland

Met de tools hieronder kun je gemakkelijk prijzen van vluchten en huurauto’s vergelijken

 

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


 

Pin It on Pinterest

Share This