Flamingos Camargue natuurpark
Roze flamingo natuurpark Camargue

De Camargue in Zuid-Frankrijk

Juli in het zuiden van Frankrijk.

Het is bloedheet. Zo gauw de avond valt, begint een oorverdovend concert van kikkergekwaak, een koor van krekels neuriet op de achtergrond een deuntje mee. De sterren zijn onze enige lichtbron. We slapen in perfecte isolatie in een houten hutje minstens tien kilometer verwijderd van de bewoonde wereld. Klamboes en ventilators moeten de muggen buiten ons bed houden.

Dit is de Camargue, een moerasgebied in het zuiden van Frankrijk.

Salin-de-Giraud is het dichtstbijzijnde dorpje. Hier vinden we behalve zoutpannen; restaurants en geldautomaten voor het in Frankrijk broodnodige cash.

De Grote Vijf van de Camargue

We zijn naar het zuiden van Frankrijk gereden om beestjes te kijken, de ‘Grote Vijf’ van dit natuurpark. Het belangrijkste doel van deze onderneming is om de witte Camargue paarden in het wild te spotten. De dieren blijken bij uitgebreidere inspectie meer grijs dan wit en niet zo wild (meer). De paarden schijnen gewoon eigenaars te hebben, de meeste staan zelfs ’s nachts op stal.

Tegen betaling van 32 euro p.p, bij Domaine de la Pallisade mogen we een rit van twee uur per paard door het moeras maken. Onderweg zien we een wild zwijn, zwarte stieren en duizenden flamingo’s. Tsjakka dat zijn er vier van de vijf afgetikt.

Later zien we ook wat kleiner grut: libellen, reigers en een zwemmende bever.

 

Natuurpark Camargue

De volgende dag rijden we per auto tientallen kilometers door waterrijk gebied en bossen. Via een zandpad dat alleen berijdbaar is bij eb komen we uit bij het strand. Daar, aan zee vinden we de ontbrekende nummer vijf, het grootste beest in deze wildernis, de homo sapiens.

Honderden, misschien wel duizenden tenten staan hier opgesteld. Ja, deze mensen leven in ‘het wild’. Geen sanitaire voorzieningen, geen bar of zwembad te bekennen. Alleen strand en tenten en mensen op uren rijden van de ‘beschaving’. Geloof me, ik ben de eerste die wild kamperen toejuicht, maar daar midden in de natuur op een prachtig strand vraag ik me onmiddellijk af: “Hoe gaan al die mensen naar het toilet?” In zee, achter een niet bestaand bosje?

De charme van het tentje op het strand ontgaat me op deze manier. Dan maar liever terug naar ons kikkerconcert vanuit een bijna comfortabel bed, ver weg van de rest van de mensheid.

Praktische informatie

  • Saintes Maries de la Mer is een stadje in het midden van het park. Hier zijn de meeste faciliteiten en dus ook de meeste toeristen.
  • Saline de Giraud ligt aan de andere kant van de Camargue en is veel minder toeristisch.
  • Arles, de stad van Van Gogh, ligt op een steenworp afstand van het natuurpark. Het is een mooi plaatsje en vormt een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het park.
Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This