Monastero della Corona
Kerk Madonna della Corona

Een spectaculair heiligdom op de Monte Baldo

Madonna della Corona is een zalmkleurige kerk gewijd aan de ‘Madonna van de Kroon’, in het plaatsje Spiazzi di Caprino in Noord-Italië. Het heiligdom ligt op 774 meter boven zeeniveau, met uitzicht op de vallei van de rivier de Adige. De kerk staat op de berg Baldo of beter gezegd hangt tegen een rotswand, tussen hemel en aarde, op steenworp afstand van het Gardameer.

Je hoeft geen katholiek te zijn om van een bezoek aan deze kerk te genieten. Het uitzicht over de vallei is spectaculair. De nonnen zingen bovenaards, het klokkengelui galmt over de bergen en in de kerk kun je een kaarsje aansteken om je karma een beetje op te poetsen. Gewoon omdat het kan, en omdat je met het geld meebetaalt aan het onderhoud van de kerk.

Bij de kerk ligt een cafetaria en een pelgrimshuis.

Er zijn verschillende manieren om bij de kerk te komen. De gemakkelijke is om met de auto naar Spiazzi te rijden en vervolgens af te dalen. De moeilijke manier is via het pelgrimspad vanuit het dorpje Brentino de klim omhoog te maken.

Het pelgrimspad naar de Madonna della Corona

Om naar boven te lopen via het pelgrimspad, is het handig als je een gelovige bent. Dat betekent in dit geval, het geloof in eigen kunnen. Want in het zweet des aanschijns zult ge bergen beklimmen. Vooral als de temperaturen de 30°C naderen, niet ongewoon in de Italiaanse zomer, voelt het toch een beetje als een boetedoening om de ruim 1500 treden omhoog te lopen.

Volgens de website van de kerk duurt de wandeling naar boven ongeveer anderhalf uur en naar beneden een uurtje. Wij hadden onze auto bij Spiazzi geparkeerd en bedachten toen dat het een goed idee was om naar beneden te lopen.

In tegenstelling tot de optimistische inschatting van de kerk, deden wij er twee uur over om de 600 meter naar beneden te lopen. Maar wij, hardcore atheïsten, hadden dan ook geen goddelijke ondersteuning. Bovendien moesten we onderweg op een bankje zitten om met een kleurrijke vlinder te communiceren.

vlinder

Onderweg zie je hoe de kerk tegen de rotswand lijkt aangeplakt en heb je uitzicht over de vallei. Beneden in het dorpje Brentino aangekomen zit er niets anders op, dan dezelfde trappen weer op te lopen. Tenzij je een partner hebt die zegt: ‘ik loop wel even (!) terug om de auto te halen’. In het dorpje, dat weliswaar pittoreske is, is niets te doen. Er zijn geen winkels of horeca en komt geen openbaar vervoer om terug te reizen naar Spiazzi, waar de auto staat.

Lunch in de Adige Vallei

Terwijl je reisgenoot dezelfde weg terugloopt, wandel je met de rest van het gezelschap, drie kilometer naar een dorpje verderop om daar een restaurant te zoeken. Magen moeten namelijk gevuld worden en dorst gelest.

Hotel Restaurant/Pizzeria Belvedere, op de Don Cesare Scala, 31, in het plaatsje Rivalta is dan de plek bij uitstek om te lunchen. Het Belvedere (mooi uitzicht) – met het misleidende woord Pizzeria in de naam – ligt voor de liefhebbers van voorbij razend vrachtverkeer mooi aan de provinciale weg.

Je kunt er alles kiezen uit het menu, als het maar ‘Pasta alla Amatriciana’ is.  De saus is gemaakt van varkenswangetjes, tomaat, Pecorino kaas en ui en smaakt zoals verwacht in deze omgeving hemels. Als toetje wil je uiteraard tiramisu. Geen straf, wat mij betreft.

Glaasje wijn erbij, 2 liter water. Tenslotte, als er geen Italiaanse familie in de buurt is, nog een cappuccino om het geheel af te sluiten. Na 11.00 uur ‘s ochtends staat in Italië namelijk de doodstraf op het drinken van cappuccino. En nee, dat begrijp ik ook niet.

Tegen de tijd dat je partner eindelijk de auto aankomt (‘hèhè, waar bleef je nou’), ben je weer zo goed als hersteld van de inspanning.

Wel is er de volgende dag sprake van ernstige spierpijn, maar dat moet je er voor over hebben.

 

Het pelgrimspad vanuit Brentino
Het pelgrimspad

Madonna della Corona ligt bij het plaatsje Spiazzi

Gemakkelijker is het om met de auto naar Spiazzi di Caprino te rijden, daar te parkeren en vervolgens vanuit het dorpje een kwartier te voet af te dalen naar de kerk. Je moet dan wel weer terug naar boven, maar dat kan tegen betaling ook met de bus. Deze rijdt regelmatig op en neer tussen de kerk en Spiazzi.

Als je slecht ter been bent of liever lui dan moe, kun je trouwens met dezelfde bus vanuit Spiazzi naar de kerk toe. Maar dan mis je wel de Kruisweg.

De Kruisweg

Als je vanuit Spiazzi naar beneden wandelt, kom je langs de 14 statiën van de Kruisweg. De levensgrote beelden bootsen de lijdensweg van Jezus na vanaf het paleis van Pontius Pilatus tot en met zijn begrafenis.

 

Kruisweg Madonna della Corona

Tips

  • Als je het Pelgrimspad wilt nemen, zorg dan dat je voldoende water bij je hebt.
  • De zon wil nogal eens hard schijnen, dus zorg voor zonnebrandcrème en een pet of hoed.
  • Probeer niet met slippers het pad af te dalen. De kans dat je uitglijdt is behoorlijk groot.
  • Spiazzi di Caprino is een mooi plaatsje en heeft verschillende hotels.

In de buurt

 

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest