Bizar, opeens uit het niets doemt er een brede winkelstraat op in het centrum van een stad waar ik al jaren woon. De volgende dag is de straat verdwenen. Ik zou aan mezelf gaan twijfelen als huisgenoot J. geen getuige was geweest van deze geheimzinnige verplaatsing. Hoewel nu, jaren later, ontkent hij dit voorval.
Het is me al vaker gebeurd. Straten en pleinen die op onverwachte plekken opduiken en later in geen velden of wegen te bekennen zijn. Een merkwaardig fenomeen, waar alleen ik last van lijk te hebben.
De Italiaanse stad Genua
Daarom ben ik ook zo blij als ik het onderstaande fragment lees in ‘La Superba’, een roman over de Italiaanse stad Genua.
Pleintjes zo groot als een parkeerplaats, die zich elke nacht op mysterieuze wijze op een andere plek bevinden. Daar zijn barretjes, maar ook die verwisselen van plaats. De kunst is om de straatjes te betrappen tijdens hun nachtelijke verschuivingen. Maar het gebeurt onhoorbaar en heel snel. Of juist heel langzaam. Dat weet ik nog steeds niet.
Bladzijde 59, uit La Superba door Ilja Leonard Pfeijffer¹
Ha, ik ben niet de enige.
Het fragment komt uit een boek waar ik met enig voorbehoud aan begonnen ben. Een familielid duwde de roman in mijn handen met de veelbelovende woorden. “Hier, misschien vind jij er wel wat aan. Al die straatjes, pleinen en dat rondwandelen door de stad boeien me niet zo”.
Piazza delle Erbe. Via della Maddalena. Via Garibaldi. Salita San Francesco.
Inderdaad, op de eerste bladzijde heb ik er al vier te pakken. Ik ben nog nooit in Genua geweest, toch klinken deze namen bekend in de oren. Want net zoals in Nederland in elke plaats een Hoofdstraat, Schoolstraat en Koningin Julianaplein ligt, heeft iedere Italiaanse stad een ‘Piazza delle Erbe’ en een weg die vernoemd is naar de nationale held, Giuseppe Garibaldi.
Genua, La Superba, ligt in Italië
De vele verwijzingen naar mij onbekende plekken storen niet. Het Genovese labyrint komt tot leven door de beschrijvingen van de kleurrijke personages. Als dochter van een Italiaanse moeder herken ik ze zonder ze te kennen: de travestieten, het mooiste meisje van Genua en bovenal de Italiaanse man, die het dagelijkse nieuws door een roze bril ziet.
De wereld gaat naar de klote, honderdduizenden sloebers landen op Lampedusa, de regering heeft de noodtoestand uitgeroepen, er zijn soldaten in de straten en mensen sterven van ellende, maar als je de Gazzetta dello Sport leest, hoef je daar niets van te merken. Daarin gaat het alleen over dingen die echt van belang zijn, zoals het foute passes van de linkerflank in vergelijking met het seizoen 1956/1957.
Een zin van drie regels. De meeste in dit boek zijn langer.
Ze zeiden dat Europa een fort is
Normaal gesproken haak ik af bij al te ingewikkelde zinnen, nu niet. Want Ilja schrijft pakkend. Terloops behandelt hij zware thema’s als migratie, hoererij en de corruptie in Italië. Soms hilarisch en op andere plekken akelig confronterend. Het boek is begin 2013 uitgegeven. Zijn omschrijving van de migrantenproblematiek loopt vooruit op wat de meeste mensen nu pas door beginnen te krijgen.
Seks in La Superba
Het geslachtsleven van de schrijver is een ander belangrijk thema in het boek. Sommige scènes, zoals seks met een afgehakt been zijn op zijn minst vreemd. De meeste beschrijvingen van ‘de daad’ zijn ronduit smakeloos. Ook dit is een punt waarop ik normaal gesproken stop met lezen. Nu niet, want hoe raar sommige stukken ook zijn, ze passen in La Superba, de hoogmoedige.
Ilja Leonard Pfeijffer
Het verhaal is geschreven in de ik-vorm. Ilja, de schrijver is aan het woord. Zoals hij herhaaldelijk vertelt, is hij in Nederland een gevierd schrijver, dichter en columnist. Toch had ik, verwoed lezer, wel eens van hem gehoord, maar nog nooit de behoefte gehad iets van hem te lezen.
Nu in 2023 ben ik de gelukkige bezitster van een gesigneerde versie van zijn laatste roman, Alkibiades.
Reisgids Genua
Ik ben om. Ik kijk nu al uit naar zijn volgende roman. Een bezoek aan Genua is met het lezen van dit boek hoog opgeklommen in mijn verlanglijstje, met La Superba als mijn reisgids natuurlijk.
Meer Noord-Italië
- Ontdek het getto van Venetië en de begraafplaats waar de vrouw van Eduard Douwes Dekker (ja die van Max Havelaar) begraven ligt.
- Dwaal over de markten van Padua.
- Ga skiën in de Dolomieten.
Meer Italië
La dolce vita in Apuglia
Een rondreis door Apuglia, door de hak van Italië dat wordt een zonovergoten reis met een hoog wow-gehalte: een turquoise zee, witgekalkte stadjes en natuurlijk pizza, pasta en vino.
Fietsend door de countryside naar Northampton vanuit St. Ives
Northampton – St. Ives is een rondje van180 kilometer fietsen, over heuvels, langs rivieren en over weilanden.
Nachtbus naar Medina
Om half een ’s ochtends schrik ik wakker uit een nachtmerrie waar een stel boeven me optillen uit mijn stoel en me als Westerse slavin afleveren op de schoot van een prins. Dit terwijl mijn reisgenoot in het echt en in de droom gewoon doorslaapt. Ik snap ook wel dat als een Saudi prins een blonde slavin bestelt hij waarschijnlijk voor het zestienjarige zusje van Doutzen Kroes gaat en niet een grijze bijna zestigjarige vrouw. Toch, je kunt in je dromen niet voorzichtig genoeg zijn.
Kaziringa Nationaal Park, een reis naar het hart van Assam
Kaziranga National Park in Assam, India, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Tijdens een safari spotten we wilde neushoorns, moerasherten, otters en exotische vogels te midden van metershoog olifantsgras. Buiten het park staan olifanten geketend, een schril contrast met hun vrije soortgenoten. Een dolfijnencruise op de Brahmaputra belooft spektakel, maar levert slechts een glimp op. Een avontuur vol natuurpracht, cultuur en onverwachte wendingen!
De mooiste stranden van Zuid-Italië
Zuid-Italië staat bekend om zijn adembenemende kustlijnen en idyllische stranden met koperkleurig of goudkleurig zand, andere zijn bedekt met lavarotsen. Er zijn kiezelstranden, idyllische baaitjes en plekken met ruige rotswanden.
Haarlemmermeer is hip en happening
Haarlemmermeer, een gebied dat ooit volledig onder water stond, is nu een levendige polder vol verrassingen.