Temple Church London cast of deceased
Temple Church London

De Temple in Londen

De inspiratie voor een bezoek aan ‘The Temple’ in Londen is, zoals zo vaak in mijn leven een boek, of eigenlijk zijn het er meerdere. Daarover later meer. Laat ik eerst uitleggen wat The Temple is. De Temple is het historisch hart van het Britse wetssysteem, en het is ook de zetel van de Engelse Orde van de Tempeliers. Op deze plek zijn de kerk en de wet onlosmakelijk met elkaar verbonden door de Magna Carta.

De 800 oude Temple Church, de Inner Temple, de bijbehorende tuinen en Middle Temple vormen samen de historische Temple buurt. Ronddwalend door de geplaveide straatjes van de Temple is het gemakkelijk je voor te stellen hoe rechters hier in hun zwarte toga’s en witte pruiken rond paradeerden. Of wacht dat doen ze nog steeds. Dit stukje Londen is de belichaming van de befaamde stiff upper lip.

De Temple Church in Londen

In werkelijkheid bevindt de Temple Church (of Tempelkerk in het Nederlands) zich tussen Fleet Street en de Theems. De kerk was het 12ᵉ eeuwse hoofdkwartier van de Britse Tempeliers. Tijdens het bewind van koning John (1199 – 1216) diende het gebouw ook als koninklijke schatkamer. De tempeliers (gelijktijdig ridders en geestelijken) hadden zich inmiddels ook de rol van  internationale bankiers toegeëigend. Aan het begin van de 14ᵉ eeuw werd de Orde van de Tempeliers opgeheven onder dwang van de Franse koning Filip IV (bron) en ging het eigendom over naar de Kroon.

Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op de ronde kerk ‘Het Heilig Graf’ in Jerusalem. Dit is de plek waar Jezus zou zijn gestorven, begraven en weer opgestaan. De Britse Tempel is een bijzonder gebouw. Bovendien is het een van de slechts drie overgebleven Normandische ronde kerken in Engeland. De glas-in-loodramen en het gebruik van crèmekleurig kalksteen zorgt ervoor dat de tempel onverwacht licht van binnen is. De kerk heeft een rond en een langwerpig schip.

Tegenwoordig is de kerk het gezamenlijke eigendom van de colleges van advocaten van de Inner en Middle Temple. De Anglicaanse Kerk houdt hier regelmatig diensten en concerten.

 

Bezienswaardigheden in de Tempelkerk

In het ronde schip zie je tien liggende ridderbeelden. Vroeger dacht men dat dit tombes waren. Tijdens restauratiewerkzaamheden na de Tweede Wereldoorlog kwam men erachter dat dit slechts beelden waren, zonder graven eronder. Hoewel alle ridders op hun rug liggen, zijn ze in verschillende houdingen geplaatst. Sommige hebben hun benen recht naar voren uitgestrekt terwijl anderen hun benen gekruist hebben; sommigen dragen tunieken over hun pantser en anderen dragen lange gewaden; sommigen houden hun zwaarden vast, anderen bidden en anderen hebben hun armen recht langs hun zij.

Het langwerpige schipgedeelte van de kerk heeft kleurrijke gebrandschilderde ramen, een indrukwekkend orgel en een prachtig houten altaar ontworpen door de beroemde architect Sir Christopher Wren.

De tempel was het toneel van belangrijke onderhandelingen die leidden tot de ondertekening van de ‘Magna Carta’ in 1215. William Marshal speelde een doorslaggevende rol bij deze onderhandelingen. Zijn beeltenis staat in het ronde schip.

Bezoek aan de tempelkerk

De entree is aan de zijkant van de kerk. Een toegangskaartje kost  £5. Controleer voor je bezoek de website voor openingstijden. 

Temple Church tempeliers graven

Magna Carta

De Magna Carta is behalve een historisch document, vooral bijzonder omdat voor het eerst de absolute macht van de koning beperkt bij belastingheffing, feodale rechten en rechtspraak.

Dit document, volgens sommigen de hoeksteen van de Engelse vrijheid, recht en democratie, is dan ook een van de beroemdste documenten uit de Engelse geschiedenis. De Magna Carta is nog steeds onderdeel van het Engelse wetboek. De Magna Carta is in 2009 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van documenten. (bron Wikipedia).

Inner Temple

De Honourable Society of the Inner Temple, beter bekend als de Inner Temple, is een van de vier beroepsverenigingen voor advocaten en rechters in Londen. Om als jurist in Engeland en Wales te kunnen werken, moet de jurist tot een van deze vier verenigingen behoren. De precieze oprichtingsdatum van de Inner Temple Society is niet bekend, maar is in ieder geval voor het jaar 1388.

Veel van de gebouwen en tuinen van de Inner Temple zijn vernietigd tijdens de Blitz (WO2).  De herbouw werd voltooid in 1959 en vandaag is de tempel een bloeiende en actieve Inn met ruim  8000 leden.

Inner Temple – Films

Scenes van: Da Vinci Code; Mission Impossible – Rogue Nation: Churchill; The Wolfman; The Three lives of Ghandi; Suffragete; Lady Jane Grey; Lamplighters; Pirates of the Caribean – On Stranger Tides; The Way We Live Now, zijn hier opgenomen.

De tuinen

De Inner Temple Gardens zijn een oase van rust in het drukke hedendaagse Londen. De Honourable Society Members komen hier regelmatig om op een van de bankjes van hun lunch te verorberen. De tuinen zijn meestal geopend tussen 11.00 – 14.30 uur.

Inner Temple tours

Via de website van de Innner Temple kun je een rondleiding met gids boeken. Een rondleiding duurt ongeveer drie kwartier, kost £12.00 per persoon en er moeten minimaal 5 personen meedoen.

Tuinen Inner Temple

Middle Temple

De Middle Temple is een van de andere verenigingen die exclusief gerechtigd zijn om hun leden als advocaat te beëdigen. De drie andere Inns zijn de hierboven genoemde Inner Temple, Gray’s Inn en Lincoln’s Inn.

Filmlocatie

The Wolfman; Poirot; Bridget Jones II – The Edge of Reason; The Good Shepherd; The Da Vinci Code; Shakespeare in Love; Elizabeth en de BBC produkties Cambridge Spies; Chambers; Crime and Punishment and The Gentleman Thief zijn hier gedeeltelijk opgenomen.

Rondleiding

Boek een toer via de Middle Temple website om een van de mooiste Elizabethaanse zalen in het land te zien. Je ziet o.a. de Middle Temple Hall met zijn prachtige dak dat in 1573 werd voltooid. Rondleidingen moeten vooraf worden geboekt via de evenementenafdeling. Een minimum aantal van 10 deelnemers is vereist voor een tour die £ 8,00 per persoon kost. Een rondleiding duurt ongeveer een uur. Voor £ 4,00  extra krijg je er ook nog thee, koffie en koekjes bij.

Elizabethaanse zaal

De Temple literatuur

Old Filth – Jane Gardam

Een typisch voorbeeld van zo’n man met een stiff upper lip vind je in het boek ‘Een onberispelijke man’ (Old Filth in het Engels) van Jane Gardam. Edward Feathers is ‘Old Filth’, een door hem zelf verzonnen acroniem ‘Failed In London Try Hongkong’. Feathers begint en eindigt zijn juridische carrière in de Temple.

Het boek in een ontroerend verhaal over een man, zijn huwelijk en zijn leven in een tijdperk dat de British Empire op zijn hoogtepunt was. Ik vind het een van de beste boeken die ik afgelopen jaar gelezen heb.  De Guardian is het met mee eens, de krant schrijft er deze review over.

Met een abonnement op Koboplus kun je het boek gratis lezen, anders is Old Filth via deze link bestellen. 

The Glass House – Ashley Gardner

Mijn nieuwsgierigheid naar het Templegebied was al gewekt door het hiervoor genoemde boek, maar na het lezen van ‘The Glass House’ van Ashley Gardner wist ik zeker dat ik hierheen moest. Dit is een boek voor de liefhebbers van het whodunit genre in een historische setting. Het verhaal speelt zich grotendeels af in de Temple. Op een koude Londense nacht in 1817 wordt voormalig cavalerist Captain Gabriel Lacey naar de Temple geroepen. Aan de oevers van de Theems is het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Hij gaat op zoek naar de moordenaar. En ik naar de plek van de moord.

Het boek is in Nederland niet meer verkrijgbaar, maar met een abonnement op Kobo Plus kun je het boek gratis lezen.

De tempelkerk In de Da Vinci Code – Dan Brown

Nog meer historische whodunit speelt zich af in de Tempelkerk. Het gebouw is het decor van verschillende actiescènes in de  roman De Da Vinci Code. Robert, Sophie en Leigh bezoeken de Tempelkerk tijdens hun zoektocht naar de Heilige Graal.

‘War of the roses’ – William Shakespeare

In deel I van het 16ᵉ eeuwse toneelstuk Henry VI van William Shakespeare, start de 15ᵉ eeuwse ‘oorlog van de rozen’. In het stuk werd de oorlog aangewakkerd door het plukken van twee rozen in de tempeltuin.

In 2002 werd de Shakespeareaanse traditie herdacht met het planten van nieuwe witte en rode rozen in de moderne tuinen.

Als je in je hart wel een ridder bent, maar niet de conditie en of inside knowledge hebt, neem dan de metro naar de temple. Boek een rondleiding en overnacht in het hart van de stad. 

Praktische informatie

  • Vervoer de Temple heeft een eigen metrohalte (Underground), genaamd Temple.
  • Rondleiding In plaats van de individuele inns te bezoeken, boek een toer waarbij je rondgeleid wordt langs de belangrijkste juridische plekken in Londen.
  • Overnachten als je in het hart van juridisch Londen wilt overnachten én geld speelt voor jou geen rol boek dan een kamer in het Apex Temple Hotel.

Meer Engeland

Cambridgeshire: fietstocht door het ‘echte’ Engeland

Reizend door het glooiende platteland van Cambridgeshire, fietsen we terug in de tijd naar het ‘echte’ Engeland. Kerkuilen, eksters en spechten begeleiden onze trektocht door een landschap van tarwevelden, omlijst door een banket van klaprozen, margrieten, koren- en boterbloemen. IJverige hommels wedijveren met vlinders voor een plekje op de geurigste planten.

read more

Saffron Walden, de bloem van Essex

Saffron Walden is zo’n Engels typisch stadje dat grotendeels onveranderd is gebleven sinds de late middeleeuwen. En dat is goed nieuws voor de liefhebbers van historische architectuur, doolhoven en spoken.

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest