Maak van je vakantie een mooie herinnering

Een van de belangrijkste dingen die ik op een fotocursus geleerd heb, is dat je je vakantiefoto’s moet afdrukken. Niet allemaal natuurlijk, alleen de beste. Je hebt namelijk geen tientallen plaatjes nodig als herinnering aan een mooie tijd, één is genoeg.

Maar die ene foto die moet je wel afdrukken, want anders eindigen je vakantieherinneringen waarschijnlijk net als vroeger bij mij, op een ongeordende hoop van tientallen, zo niet honderden foto’s ergens in de diepste krochten van je computer. In deze digitale mesthoop vind je uiteindelijk nooit meer iets terug. Daarom kijk je er ook niet meer naar.

En dat is zonde.

Hieronder ga ik bespreken hoe je het afdrukken van die foto het beste kunt aanpakken. Ik ga het dus niet over het fotograferen zelf hebben, nu heb ik het alleen over het afdrukken. Als je meer wilt weten over de compositie van een foto, lees dan dit blog. Als je een gevorderde fotograaf bent, is dit niet voor jou bedoeld. Dit zijn tips voor beginners.

Ik ga er even vanuit dat je een spiegelreflex- of een systeemcamera gebruikt. De camera’s van de meeste mobiele telefoons zijn namelijk nog niet goed genoeg om een mooie foto te kunnen afdrukken, tenzij je een van de duurdere modellen (Iphone) hebt. Want een foto kan er mooi uitzien op een klein schermpje, deze ziet er waarschijnlijk heel anders uit op een groter formaat.

Foto’s opslaan

Als je terugkomt van je vakantie en je download de foto’s van je geheugenkaart op je computer, is het eerste wat je moet doen een duidelijk systeem aanbrengen in je folders, opdat je over een paar jaar nog steeds die ene foto terug kunt vinden.

Door schade en schande wijs geworden doe ik het tegenwoordig zo: Jaartal/maand/vakantieplaats beleving. Dus dat wordt dan bijvoorbeeld 2017/oktober/Malaga herfstvakantie.

Foto’s bewerken

Goed de foto’s staan nu op je harde schijf, zodat je ze in het groot kunt bekijken op je scherm. Maak een eerste selectie van de beste tien. Die ga je bewerken. Want we hebben tegenwoordig geen donkere kamer meer dat wil niet zeggen dat de foto uit je camera ‘af’ is.

En nee, dat is niet vals spelen. Ik laat je zo zien waarom niet. Er zijn enkele eenvoudige ingrepen waardoor je foto er net iets beter uit gaat zien en tegelijkertijd de werkelijkheid ook beter weergeven.

Ten eerste heb je een fotobewerkingsprogramma nodig. Als je serieus bezig bent dan is Lightroom de toonaangevende software en schiet je in raw, in plaats van jpg. Maar als je dat al doet, dan ben je waarschijnlijk dit niet aan het lezen.

Heb je geen 12 euro per maand over voor software dan zijn er genoeg andere gratis programma’s voorhanden.

Horizon

Het eerste wat je doet bij een foto is de horizon rechtzetten. Niets zo storend als een zon die ondergaat achter een scheve einder. Hieronder zie je een foto (gemaakt in Polen, Krakau) van een kunstwerk. De linker foto is de ongecorrigeerde versie, rechts staat de recht gezette foto.

Tips vakantiefoto's printen

Schaduwen

Vaak gaat een plaatje er enorm op vooruit als je de schaduwen kunt oplichten, dan komen er namelijk ineens details tevoorschijn die je met het blote oog wel ziet, maar in een foto in de schaduw verdwijnen. Hieronder zie je een voorbeeld (haven Malaga) waarbij je links de foto voor correctie ziet en rechts waar de schaduwen opgelicht zijn.

vakantiefoto's afdrukken tips

Compositie

Als je klaar bent met de schaduwen en de horizon staat goed, kijk dan altijd even of de foto beter wordt als je stukken wegsnijdt: bijvoorbeeld de lelijke lantaarnpaal, uithangbord of voet van een voorbijganger. Als je stukken afknipt wil dat ook zeggen dat je minder pixels per centimeter overhoudt. Hou daar rekening mee, want hoe scherper je foto hoe meer je erin kunt snijden zonder al te veel kwaliteitsverlies.

Hieronder zie je de foto van het treinstation in Groningen. Links voor het bijsnijden, rechts na het bijsnijden. De grijze voorgrond voegt niets toe aan de foto, dus weg ermee.

foto's vakantie printen
foto's vakantie printen

Bijsnijden

Let wel op de verhoudingen, want als je een foto bijsnijdt is het belangrijk om rekening te houden met het formaat dat je uiteindelijk wilt gaan afdrukken. Als je een foto bijsnijdt op 2:3 (bijvoorbeeld 10 – 15 cm) en bij het afdrukken kies je voor 3:4 (bijvoorbeeld 15 – 20 cm) dan zal het resultaat er anders uitzien dan je had verwacht.

Vergroot de foto uit, tot het formaat dat je denkt te willen gaan afdrukken. Als de foto scherp genoeg is en niet teveel ruis vertoont, kun je deze zo afdrukken. Kies anders voor een kleiner formaat.

Foto’s afdrukken

Goed je hebt nu met een paar eenvoudige ingrepen je foto zo goed mogelijk voorbereid op het afdrukken. Je kunt kiezen voor een vakantiefotoboek of voor een foto aan de muur.

Foto’s aan de muur

Als je voor foto’s aan de muur kiest, is het vooral een kwestie van smaak wat je mooi vindt. Het is niet langer nodig om een foto achter een lijstje met glas te plakken. Dat is echt doodzonde, want je verliest veel details, het beeld spiegelt, kortom niet doen.

Kies voor een moderne manier, bijvoorbeeld printen op canvas, glas, aluminium, posters, etc. Hou er ook rekening mee hoe lang je wilt dat iets mooi blijft, aluminium en glas zal langer meegaan dan posters en canvas.

Vakantiefotoboek

Als je ervoor kiest om een vakantiefotoboek te maken, is de dikte en kwaliteit van het papier superbelangrijk voor het resultaat. Echt fotopapier gaat veel langer mee. Of je kiest voor glans of mat is vooral een kwestie van smaak. Ik vind glans mooier, maar dat is vaak wel iets duurder.

Afdrukservice

Er zijn redelijk wat aanbieders op de fotomarkt en het is niet gemakkelijk om een keuze te maken. Saal Digital Nederland heeft twee van mijn fotoproducten gesponsord, een vakantiefotoboek en een afdruk van een foto van de haven van Malaga, zie bovenaan deze pagina, op acrylglas van 30 – 45 cm (waarde 55 euro).

Daarna heb ik meerdere malen hun services gebruikt op eigen kosten aangezien ik bijzonder onder de indruk ben van het resultaat. De fotoboeken zijn echt heel mooi geworden. De foto’s zijn afgedrukt op glanzend hoge kwaliteit fotopapier.

Software

Bovendien is het programma van Saal-Digitaal gebruiksvriendelijk. De software werkt snel en intuïtief. Deze moet je wel eerst downloaden op je computer.

Prijs

Let wel, het is waarschijnlijk niet de goedkoopste optie voor een mooie vakantieherinnering. De totale prijs voor een fotoboek van 48 pagina’s (21 x 28 cm) was 64,70 euro, waarvan 9,95 euro verzendkosten naar Spanje. Ik heb zelf dus 24,70 euro betaald na aftrek van de 40 euro tegoedbon. Het is naar mijn smaak vrij prijzig, maar voor kwaliteit dien je nu eenmaal te betalen.

Ik ben op het moment van schrijven bezig met mijn familie-album voor de  zomer 2017 en ook deze ga ik op eigen kosten laten afdrukken bij Saal-Digitaal.

In Duitsland, België en Nederland zijn de bezorgkosten laag, deze komen boven op de prijs van het artikel, te weten 4.95€. Buiten deze drie landen betaal je binnen Europa 9.95€. Woon je zoals ik in Spanje dan kun je ook de Spaanse software downloaden, dan betaal je het lokale posttarief.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Meer Fotografie

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This