Reisfotografie - tips

Reisfotografie

Een van de mooiste dingen van reizen, zijn de herinneringen die je hopelijk lang bijblijven. Voor mensen met net zo’n beroerd geheugen als ik, is een mooie foto het beste souvenir om zo’n herinnering levend te houden.

Daarom laat ik tegenwoordig regelmatig bij Saal-Digitaal afdrukken maken, aangezien ik de kwaliteit van hun producten echt heel goed vindt.

Dat wil zeggen:

 • dat ik een fotoalbum samenstel en laat afdrukken met hierin de hoogtepunten van de vakantie én
 • een van de beste foto’s op ‘groot’ (30 – 45 cm) formaat op acrylglas laat afdrukken – dat is dus ter grootte van ongeveer twee A4-vellen. Deze hang ik aan de muur, zodat ik nog vaak aan de reis kan terugdenken.

Tips fotografie

Nu zijn er een aantal vuistregels die je kunnen helpen om een foto zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Deze zijn verbazingwekkend simpel en werken eigenlijk altijd. Ik heb deze regels niet zelf verzonnen, dat hebben veel slimmere mensen lang voor mij al ontdekt en toegepast in de schilderkunst en de architectuur.

Hieronder vind je een aantal van deze tips toegepast in de fotografie.

Compositie door hoofdlijnen

Lijnen helpen de kijker de goede, dat wil zeggen de door jou gewenste, richting in. Zoals bijvoorbeeld op de foto hierboven van het vliegveld in Malaga. De lijnen op deze foto wijzen naar het midden van de afbeelding, waar de uitgang is. We volgen de natuurlijke lijnen zonder er echt over na te denken waar ze naartoe gaan. Dit is een nuttige techniek om de blik van de toeschouwer naar het onderwerp van de afbeelding te trekken.

In dit plaatje kun je je gemakkelijk in de reiziger verplaatsen. De man met het koffertje is onderweg. De boodschap van de foto is duidelijk.

Regel van derden

De regel van derden of in het Engels, rule of thirds, is een richtlijn die je helpt om een compositie te maken met behulp van een raster. Dat wil zeggen dat je de compositie opdeelt in drieën.

De beste landschapsfoto’s hebben zowel in de voorgrond, als in het midden en in de achtergrond iets interessants voor de kijker in petto. Zoals bijvoorbeeld de foto van zee hieronder, deze bestaat uit 1/3 deel lucht, 1/3 deel strand en 1/3 deel zee.

De meeste camera’s en telefoons kunnen je helpen om deze regel toe te passen door een raster over het beeld te leggen tijdens het fotograferen. Dit raster helpt je om de regel van derden te volgen. Uiteraard kun je de afbeelding altijd later nog bijsnijden, zoals ik hier gedaan heb tijdens de bewerking achteraf.

regel van derden fotografie

Focus

Met de juiste scherptediepte kun je beslissen wat in en wat uit focus is. Wat in focus is, trekt de aandacht van de kijker terwijl het onscherpe deel wegvalt in de achtergrond.

Portretten en voedsel lenen zich goed voor dit soort fotografie.

Beslist je echter, zoals je meestal zult doen bij landschapsfotografie om het hele beeld scherp te stellen, dan zul je op een andere manier aan de kijker moeten vertellen welk onderdeel van de foto het belangrijkste is.

Hieronder een foto van sushi, waarbij ik de aandacht leg op het eten. Het restaurant is achtergrondruis.

scherpte diepte fotografie

Plaatsing van het onderwerp

De meeste hobbyfotografen hebben de neiging om hun onderwerp in het centrum van het beeld te plaatsen. Dit levert over het algemeen meer statische beelden op. Overweeg het onderwerp links of rechts van het midden te plaatsen. Dit geeft meer vaart aan de compositie.

De foto van het Schotse kasteel hieronder is een goed voorbeeld. De weg (leidende lijn) leidt je blik naar het kasteel (het onderwerp). Je ziet ook dat het kasteel rechts op de foto staat, dit zorgt voor een meer dynamische foto.

Onderwerp foto compositie

Inlijsten of framing

Een andere techniek die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat de kijker ziet wat jij wilt, is de opname te “kaderen”.

Bomen vormen vaak een natuurlijk kader – als je je beeld zo samenstelt dat de takken zich rond het object in kwestie wikkelen, zal dit ervoor zorgen dat de kijker zich concentreert op wat jij belangrijk vindt. Maar ook ramen, deuren en muren vormen vaak natuurlijke kaders.

Op de foto van de zwarte rivier zie je dat de bomen de rivier omlijsten.

Winactie Fotoboek

In samenwerking met Saal Digitaal mag ik een fotoboek ter waarde van 30 euro verloten onder de lezers van het blog.

 • De winnaar krijgt een voucher, deze is alleen te gebruiken voor een fotoboek.
 • De voucher heeft een waarde van 30 euro en is eenmalig te gebruiken.
 • De waardebon is niet inwisselbaar voor contant geld.
 • Een combinatie met andere waardebonnen of promoties is niet mogelijk.
 • De geldigheidsduur van het voucher is 90 dagen.
 • De winnaar kan een van de volgende 2 fotoboeken bestellen met de waardebon:
  • 15 x 21 fotoboek t/m 32 pagina’s
  • 19 x 19 fotoboek met 26 pagina’s

Als je belangstelling hebt om mee te loten, laat dan een reactie achter onder dit blog. Zoals gewoonlijk krijgen abonnees op de nieuwsbrief een dubbele kans. Op 10 mei 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

 

Let op:

Het is belangrijk dat je je email invult, anders kan ik je niet bereiken mocht je gewonnen hebben.

Voordat je een foto laat afdrukken, lees ook nog even deze tips.

framing of kaderen van foto's
omlijsten van foto's

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


15 Reacties

 1. leuk om weer wat tips te lezen. zo kijk je toch steeds weer anders door de lens.
  dank je wel!

  • Marjan,

   Graag gedaan.

 2. mooie tips! Over plaatsing van het onderwerp is mij ooit verteld dat de optimistische tijdlijn loopt van linksonder naar rechtsboven, of minstens van links naar rechts. Is de plaatsing van het onderwerp linksboven, dan kijk je als het ware terug in de tijd, of loop je tegen de tijd in. Dit raak ik niet meer kwijt. De prachtige zware voordeur van een gerestaureerd restaurant bij mij in de buurt, met hout en glas heeft in het glas een plaatijzeren zon met zonnestralen van rechtsonder naar linksboven. Ik schrok en wees de eigenaar op de fout. Ook hij raakte een beetje bedroefd. Het was overdag en bij het weggaan kon ik hem een beetje troosten dat vanaf binnen gezien het helemaal perfekt is. Ook weer niet helemaal waar omdat de deur vanaf binnen gezien niet zo mooi is als in de buitengevel in een en hetzelfde vlak.

  • Jan,

   Die kende ik nog niet, ik zal eens kijken hoe ik dat kan toepassen. Wel dat als je het onderwerp bovenin plaats het lichter lijkt dan als je het in het onderste vlak plaatst.

 3. Ik fotografeer graag maar op gevoel; de tips zijn zeer welkom ,dank je Stefania

  • Graag gedaan :).Heb ik trouwens ook altijd gedaan, maar zo’n fotocursus helpt wel.

 4. Volgende week ga ik een paar dagen naar Córdoba en de via verde die je in een ander blog beschreef fietsen.
  Ik heb je tips in me opgenomen en kan dan flink experimenteren :-).
  Dank je wel!

  • Nienke,

   Wat leuk, ik hoor graag hoe je het gehad hebt. In Zuheros kun je prachtige foto’s maken

 5. Prachtige foto’s hoor LIesbeth!
  Ben zelf fotograaf en geniet van jou opnamen…
  Saluukes,
  Frans

  • Moet natuurlijk STEFANIA zijn ipv LIesbeth… oh so sorry.

   • Frans,

    Dat overkomt mij ook regelmatig.

  • Beste Frans,

   Leuk om te horen-

  • Frans,

   Je bent de gelukkige winnaar. Er is een email naar je gestuurd met instructies. Denk eraan dat je de kortingscode binnen 90 dagen gebruikt anders vervalt deze.

 6. Hoera hij doet het weer. :)

  Ben niet een heel goede fotograaf, maar de foto’s zijn meestal goed genoeg om mij even terug te brengen naar de betreffende locatie

  • Ja, met de hulp van Divi -support. Fijn dat je het melde.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This