Naar Terschelling als tiener met je ouders is dat leuk? Het is tenslotte ‘maar’ een waddeneiland. Ook nog in het weinig spannende Nederland, en toch ver weg van de ‘beschaving’. Je vindt er voornamelijk natuur, zee, strand en duinen.  Het eiland heeft minder dan vijfduizend (permanente) bewoners.

Kortom, gaap!

Terschelling duinwandeling

Een oud-Hollands tafereel in een Delfts blauw landschap

Dus waarom zou je in eigenlijk naar zo’n eiland willen? Behalve dan dat in tijden van vliegschaamte, een vakantie in eigen land een goed idee is.

Nou om te beginnen, de natuur. Als je in de winter even van de doorgaande weg afdwaalt, waan je je in een oud-Hollands tafereeltje. Met enige verbeelding zie je kinderen in Delfts blauw op botjes over bevroren plassen krassen. Op de achtergrond hoor je de branding en zie je het eindeloze witte zandstrand, galopperende Friese paarden, grazende ganzen, krijsende meeuwen, steltlopers, spelende zeehonden, rijp op de struiken en hoge duinen.

Dus juist omdat het zo’n uniek gebied is, moet je erheen.

Digitale detox op Terschelling

Want lekker de hele dag buiten zijn, ook als het regent of waait, werkt niet alleen verfrissend voor het lichaam, maar vooral ook voor de tegenwoordig overgeactiveerde geest. Zeker als je eens gek doet en je mobiel in het hotel laat.

Ja, het weer kan beroerd zijn. Maar kou is relatief, heb ik gemerkt. De eerste dag op een Fries paard vroren mijn tenen zowat af, terwijl stoere eilandbewoners in korte broek voorbij fietsten. De volgende dag met een dubbel paar sokken en extra kleding, vond ik het leven meteen een stuk prettiger.

De 10 leukste activiteiten op Terschelling met (of zonder) je tieners

Terschellings is klein. Dat is ongetwijfeld een belemmering in de vakantievreugde van de gemiddelde puber. Maar elk nadeel heb zijn voordeel.  Als je geen zin hebt in een bepaalde activiteit (als ouder of kind) en de rest van het gezin wel, dan ben je met een (elektrische) fiets zo op een andere plek.

Bovendien is Terschelling relatief veilig. Er is weinig verkeer. Het grootste deel van de doorgaande weg heeft een fietspad. Én zoals de eilandbewoners hun fietsen afsluiten, zal voor de gemiddelde Randstedeling een bron van verwondering zijn.

Dus ik zou zeggen ‘verdeel en heers’. Hieronder staan mijn favoriete 10 dingen om samen als gezin of in je eentje te doen.

1. Ga naar het Oerol festival

Het jaarlijkse Oerol festival is het coolste evenement dat op Terschelling gehouden wordt. Je hebt 10 dagen toegang op twee festivalterreinen tot meer dan 50 bands, toneelgroepen en andere podiumkunstenaars.

Data:

 • Oerol 2020 12 t/m 21 juni
 • Oerol 2021 11 t/m 20 juni
 • Oerol 2022 10 t/m 19 juni

Houd er rekening mee dat bij het festivalticket niet de overtocht, verblijfplaats en (eventueel) fiets inbegrepen zijn. De meeste hotels zijn lang van tevoren volgeboekt. Als je een beperkt budget hebt, ga kamperen. Bekijk onderaan dit blog de tips voor de beste plekjes, de veerboot, etc.

Combineer je bezoek met wadlopen.

2. Wadlopen op je bucket list

Als Nederlander is wadlopen echt iets wat je eens in je leven gedaan moet hebben. Het is een gevecht met eb en vloed. Je loopt urenlang door de modder. Als je geluk hebt, zie je onderweg spelende zeehonden.

 • Het kan in verband met de veiligheid alleen bij goed weer gedaan worden, in de zomer dus.
 • Wadlopen doe je onder begeleiding van een gediplomeerde gids.

3. Surf of Sup

Met een wetsuit kun je van april tot en met oktober lekker op het water bezig zijn. Leer wind- of kitesurfen. Of ga lekker suppen (stand up paddelen). Op Terschelling zijn meerdere surfscholen en verhuurshops.

4. Zwem met paarden

Ontdek op een paardenrug al galopperend over het strand of door de duinen hoe mooi Terschelling is. Nog leuker is het om als gevorderde ruiter in de zomer met paarden te gaan zwemmen.

paardrijden paard Terschelling

 5. De wind in je strandzeilen

Strandzeilen of blokarten kun je al na een korte instructie. Je rijdt langs de vloedlijn en kan het hele jaar door.

 • Duozitters (=2 pers.) zijn beschikbaar voor een volwassene met een kind tot 10 jaar.
 • Solo rijden mag vanaf 10 jaar.
 • Het is altijd kouder dan je denkt op het strand, zeker in de winter. 

6. Wandel in de duinen en op het strand

Ga wandelen op de BoschplaatDit is een natuurreservaat aan de oostzijde van het eiland. Met een beetje geluk, zie je nauwelijks andere mensen. Eindig je uitstapje met een bezoek aan het Heartbreak Hotel.

 

Oerol festival Terschelling

7. Speel met zeehonden

Maak een tocht naar de zeehondenbank, waar je spelende en zonnebadende zeehonden ziet. 

8. Oesterexcursie

Een oesterexcusie is iets voor de verwende eter en/of de toekomstige bioloog.

Als je zelf wilt zien hoe oesters leven en groeien op het Wad, ga dan mee op een excursie naar wilde oesters. Je raapt zelf oesters, die je dan nuttigt met een glaasje prosecco.

 

 • Neem laarzen mee.
 • Afvaarten zijn afhankelijk van het getij.
 • Kosten €100,00 voor 2 personen, kinderen tot 10 jaar €15,00

9. Verken het eiland op de fiets

Mocht je last hebben van een fitte partner en testosteron geactiveerde kinderen, huur dan voor jezelf een elektrische fiets.

Laat hen lekker tegen de wind in ploeteren met een stadsfiets of desnoods mountainbike, terwijl je zelf moeiteloos over het eiland zoeft.

Let wel, je mag met de meeste huurfietsen niet het strand op.

Zie hieronder voor de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

10.  Geniet van het  strand

Hoe simpel kan genieten zijn? Het strand van Terschelling is altijd mooi.

In de zomer 

 • breng je vitamine D gehalte op peil
 • speel in de branding
 • doe een spelletje beach volleybal
 • zwem.

In de winter

 • kun je er lekker uitwaaien
 • ga op zoek naar zeehonden
 • frisbee met de familie
 • leer te vliegeren
 • werk aan je conditie, ren die duinen op en af.

 

Bezienswaardigheden Terschelling

De enige echte trekpleister op Terschelling is natuurlijk de natuur. De overige attracties vallen vooral in de categorie curiosa. Leuk om te zien als je er toch bent, niet iets om speciaal voor naar Terschelling te reizen.

 

Brandaris vuurtoren

De Brandaris is de iconisch vuurtoren in West-Terschelling. De vuurtoren is al ruim 400 jaar in gebruik.

Leek weetje: je kunt trouwen op de eerste verdieping. De locatie is alleen maar bereikbaar via een stenen wenteltrap.

Het Stryper Wyfke

Het Stryper Wyfke is een beeld van een vrouw die in 1666  Terschelling gered zou hebben van een invasie van de Engelsen. Ze wijst naar de begraafplaats:  “Er staan er bij honderden en er liggen er bij duizenden.”

De rest van de legende kun je hier lezen.  

Wrakkenmuseum

Het wrakkenmuseum op Terschelling is volgens hen zelf: “een prettig gestoord museum vol spannende verhalen“.

Het is volgens mij een plek met veel troep, enkele rariteiten en een paar pareltjes. De museumtuin is vooral leuk voor kleine kinderen. In het museum zit een bruin café.

De koffiemolen

De Koffiemolen is een rijksmonument en de enige windmolen op Terschelling. In het rietdek van de molen is het wapen van Terschelling verwerkt.

De begane grond is ingericht als koffiehuis. Hij draait af en toe en kan op afspraak worden bezichtigd.

Brandaris vuurtoren Terschelling
wrakkenmuseum Terschelling
Terschelling koffiemolen

Restaurants Terschelling

Caracol West-Terschelling

Caracol in West-Terschelling is de ultieme plek voor fijnproevers. Mocht dat paarlen voor de zwijnen zijn voor de jeugd stuur hen dan naar een pizzeria (Isola Bella) in de buurt.

De kok maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale producten. Vlees van Terschellinger, vis uit de Noordzee en biologische groenten waarvan deels uit eigen tuin. De wijn komt uit Portugal. Een driegangenmenu kost €45.00, een hierbij passend wijnarrangement €18.00. Voor de grote honger ga voor het achtgangenmenu inclusief wijn €135.00.

 • Molenstraat 7, West-Terschelling
 • Reserveren op 0562-443694

De Bras

In restaurant De Bras kun je eten, drinken, loungen én dansen! Stel zelf je menu samen uit kleine gerechtjes.

 • Torenstraat 3, West-Terschelling
 • Reserveren 0562-442197

Restaurant De Bras Terschelling

Pizzeria Isola Bella

Het ultieme familierestaurant is Isola Bella. Dit is een Italiaans restaurant in de buitenwijken van West-Terschelling. De pizza’s smaken goed, prijzen zijn vanaf €9.50. Je kunt er ook pasta’s, vlees, vis en kindergerechten bestellen (niet geprobeerd).

Geen zin om het huis uit te gaan? Je kunt ook pizza’s laten bezorgen. Bezorgkosten zijn € 2, per bestelling.

 • Hoofdweg 17, West-Terschelling
 • Reserveren en bestellen 0562 44 20 2

Heartbreak Hotel

Elvis is alive in Het Heartbreak Hotel dat ondanks de naam geen hotel maar een restaurant is. Het  is ingericht in de stijl van de vijftig en zestiger jaren.  Het restaurant ligt aan het brede witte Noordzeestrand, aan de rand van natuurreservaat de Boschplaat.

 

Heartbreak Hotel Terschelling

 

 

Restaurant Caracol Terschelling

Overnachten in Terschelling

Met tieners is het prettig om in West-Terschelling te zitten. Omdat dit de enige plek is op het eiland waar je meerdere bars en uitgaansgelegenheden vindt.

Boutique Hotel Caracol

Hotel & restaurant Caracol heeft 3 mooie kamers in het centrum van West-Terschelling.

Controleer hier prijzen en beschikbaarheid.

Hotel Bornholm

Hotel Bornholm ligt iets buiten het centrum van West-Terschelling. Het 3-sterrenhotel serveert een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet in het restaurant met een kleurenpalet dat afgekeken is van het duinlandschap. En er is een sauna, een fitnessruimte en een Turks stoombad waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. 

De kamers zijn ruim en schoon. Onze kamer had een Nespresso-apparaat.

Controleer hier prijzen en beschikbaarheid.

 

Hotel Restaurant Bornholm Terschelling

Praktische informatie Terschelling

Vervoer op Terschelling

Auto – Het is toegestaan om op Terschelling auto te rijden. Maar alles wat mag, hoeft niet per se! Als je voor een vakantie in de natuur gaat, laat je auto in Harlingen staan. Je bespaart meteen de kosten van de veerboot. Alles op Terschelling is gemakkelijk met de fiets te bereiken.

Fiets – Je kunt in elk dorpje allerlei soorten fietsen huren. Het is niet duur. Voor 35 euro heb je een (tamelijk gammele) stadsfiets voor een week. Als je bij de haven aankomt, dan is Zeelen de eerste aanbieder die je ziet. Je kunt hier je bagage achterlaten, die zij dan bij je accommodatie bezorgen. Je fietst zelf naar je hotel, camping of vakantiepark. 

Veerboot overtocht

Rederij Doeksen vaart vanaf Harlingen naar Terschelling. Je kunt de gewone boot (2 uur) of de sneldienst (50 minuten) nemen.

Weer Terschelling

Terschelling is Nederland dus het weer is redelijk voorspelbaar als in hou rekening met regen en wind. In de winter kleed je in laagjes. Hou er wel rekening mee dat het op het strand aanzienlijk kouder is dan in de rest van het land. In de winter neem dikke handschoenen en een muts mee. 

 

 

Meer Nederland

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest