Malaga Romeins theater

Teatro Romano Malaga

Groene, voor mij onbegrijpelijke letters versieren de buitenwanden van een gebouw dat de entree vormt van het Romeinse theater in het hartje van Malaga. Wat zou de functie zijn van deze geheimzinnige teksten? Op zoek naar een antwoord ga ik het bezoekerscentrum binnen.

Expositieruimte Romeins theater

De expositieruimte geeft audiovisuele uitleg over de ontstaansgeschiedenis van en toegang tot het theater. Een interactieve tijdlijn verhaalt de geschiedenis van de stad. Verder staan er verschillende stukken tentoongesteld die gevonden zijn tijdens de opgravingen. Leuk voor kinderen want ze lekker kunnen griezelen met het skelet dat plotseling uit het donker opdoemt.

Geschiedenis Malaga

De bouw van het openluchttheater werd geïnitieerd door keizer Caesar Augustus in de eerste eeuw voor Christus toen Malaca (het tegenwoordige Malaga) nog deel uitmaakte van de Romeinse provincie Hispania Ulterior. Het theater bleef als zodanig in gebruik tot de derde eeuw na Christus.

Daarna werd in de vierde en vijfde eeuw op de funderingen een fabriek gebouwd en werd het terrein als begraafplaats gebruikt. In de elfde eeuw na Christus werden volgens sommige historici onderdelen verwerkt in het Moors fort, de Alcazaba. Fragmenten hiervan zouden o.a. herkenbaar in de poorten van de citadel, hoewel weer andere geschiedkundigen dit in twijfel trekken.

Het bestaan van het theater was uit het collectief geheugen verdwenen doordat het in de loop van de tijd verborgen onder de grond kwam te liggen. De ruïnes werden ontdekt in 1951 tijdens graafwerkzaamheden voor de bouw van la ‘Casa de la Cultura’. Hoewel al in ’63 begonnen werd met de restauratie van het theater kon de opgravingen pas echt goed van start gaan in 1995 na het slopen van het slechts 40 jaar eerder opgeleverde gebouw.

Lex Malaca

In 2010 werd naast het theater het hierboven genoemde bezoekerscentrum (Centro de Interpretación) geopend, ontworpen door de architect Antonio Tejedor.

Het gebouw is een elegante combinatie van moderne materialen: rechthoekig staal, hout en glas en teksten uit  de oudheid want (nu komt dan eindelijk het antwoord op mijn vraag) op de muren staan uittreksels geschreven van de Lex Flavia Malacitana (ook wel Lex Malaca).

Dit zijn vijf bronzen tabletten die de toetreding van de stad tot het Romeinse Rijk beschrijven. De restanten van de originele plakkaten werden in 1851 in Malaga gevonden. Tegenwoordig bevinden ze zich in het nationaal archeologisch museum in Madrid.

Bronnen: Wikipedia en van de website van de gemeente Malaga.

Locatie

Het Romeinse theater van Malaga ligt midden in het historische centrum aan de voet van de heuvel van de Alcazaba, Calle Alcazabilla, tegenover een van de bekendste Malagueña bodega’s, El Pimpi’s.

Het theater Romano

Het theater bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Cavea: de halfronde tribunes met stenen banken voor het publiek.
  • De vomitoria: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn dit niet plaatsen waar welgestelde Romeinen braakten om zo plaats te maken voor meer eten maar speciale uitgangen waardoor de bezoekers zo snel mogelijk bij hun zitplaatsen konden komen.
  • Orchestra: halfronde ruimte van 15 meter gelegen tussen de tribune en het podium. Hier zaten de bobo’s van de stad.
  • Proscaenium: het podium met een verhoogde houten vloer. Hierachter was een muur gebouwd ter bevordering van de akoestiek.

 

En ja, lieve Hollanders. De entree is gratis.

Piramide Romeins theater Malaga

Meer bezienswaardigheden in Malaga

24 uur in Malaga

Malaga in beeldSoms zeggen beelden meer dan woorden. Een rondje door het oude centrum van deze bruisende stad hoeft met een beetje doorlopen (en zonder foto's te maken) nog geen uur te kosten terwijl je wel al het moois hieronder ziet. Handig als je vliegtickets naar...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest