Stedentrip naar Le Mans

Wist je dat Le Mans een mooi historisch centrum heeft?

Inderdaad dat is de stad waar sinds 1923 jaarlijks de ’24 uur van Le Mans‘ plaatsvindt. Een race over een ruim dertien kilometer lang circuit. De wedstrijd duurt maar liefst 24 uur.

Le Mans kathedraal

En die combinatie van auto’s en gezellige stad is precies de reden waarom Le Mans een mooie familiebestemming is voor een tussenstop.

Le Mans ligt ongeveer 200 kilometer ten zuidwesten van Parijs. Het is geen stad waar ik speciaal naartoe zou rijden, maar wel een prima plek om een rustpauze in te lassen op weg naar je (zomerse) eindbestemming.

Want terwijl man en zonen zich vergapen aan de auto’s in het ’24 uur museum’, zit moeder de vrouw achter een wijntje op een van de vele gezellige terrasjes in het historisch centrum van de stad.

Le Mans museum

Museum 24 uur Le Mans

Ja, boehoe, rolbevestigend, ik weet het. Dus mocht het bij jullie andersom zijn, ook goed.

Beroemde autocoureurs

Vader aan de wijn en moeder zich vergapend aan de mooie mannen die vereeuwigd zijn in de galerie van het museum.

Als je het museum binnenloopt, word je al snel verwelkomd door levensgrote afbeeldingen van Steve McQueen, Olivier Gendebien, Briggs Cunningham, Louis Rosier, Jacky Ickx, Tom Kristensen en andere fraai uitgevallen exemplaren van het mannelijke geslacht. Een aangename binnenkomst.

Onze Nederlandse Max Verstappen is nergens te zien. Dat heeft verder niets met zijn uiterlijk te maken, hij schijnt aan een ander type wedstrijden mee te doen, althans dat is de uitleg van mijn man.

Kijk zo leer je nog eens wat.

Steve McQueen

Steve McQueen By CBS Television (eBay item Photo frontPress release), via Wikimedia Commons

Oldtimers en raceauto’s

Zoals dat hoort in een museum gewijd aan la voiture zijn er honderden, misschien wel duizenden auto’s te zien in alle soorten en maten.

Glanzende oldtimers met leren bekledingen, koperen lampen en spiegels uit de tijd dat een bolide nog onbereikbaar was voor de gewone man, vind zelfs ik mooi om te zien. Curiosa zoals de koffer van Ettore Bugatti en andere parafernalia dienen als decoratie.

Verder zie je filmauto’s, race-auto’s, speelgoedautootjes, futuristische modellen en een enkele motor.

Racecircuit de la Sarthe

De pret is natuurlijk pas compleet met een bezoek aan het racecircuit de la Sarthe, in de volksmond ook wel een stuk asfalt genoemd. Hier moet je dan wel een extra kaartje voor kopen à € 3.50 per persoon. Voor de liefhebber is een bezoek aan het circuit uiteraard elke cent waard.

Een kaartje voor het museum kost € 8.50 en een combinatie van museum en circuit tien euro. Kinderen onder de 9 jaar mogen gratis naar binnen.

Het terrein en museum zijn rolstoelvriendelijk.

Het museum ligt buiten de stad. Het is lastig om er met het openbaar vervoer te komen. Dus ga met je eigen auto of met een taxi.

Le Mans vakwerk huizen

Overnachten Le Mans

We verbleven bij het Novotel in Le Mans, niet de mooiste uit de Accor-keten, maar wel een familievriendelijke plek met zwembad.

Het hotel ligt iets buiten de stad. De tram naar het centrum stopt voor de deur. De auto kun je gemakkelijk parkeren.


Booking.com

 

Historisch centrum

Mocht je een begrijpelijke minimale interesse in auto’s hebben dan is het wel zo prettig om te weten dat Le Mans meer te bieden heeft. Behalve een wereldberoemd racecircuit zijn er ook gezellige terrasjes, straatjes geplaveid met kinderkopjes, vakwerk huizen en bijzondere historische gebouwen.

Cite Plantagenet

Het historisch centrum, de Cite Plantagenet, is vernoemd naar de voormalige illustere inwoners van de stad, de Plantagenets. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Romeinse muur, kathedraal en de Romaneske kerk Notre Dame de la Couture.

De binnenstad beslaat slechts twintig hectare en is dus gemakkelijk beloopbaar. Let wel, het ligt op een heuvel, dus als je slecht ter been bent of een kinderwagen moet duwen, vormt dat wel een uitdaging.

Lichtshow

In de zomer – van juli tot en met augustus – wordt het oude centrum op een bijzondere manier verlicht. Kinderen kijken hun ogen uit.

Het programma en de route van de lichtshow vind je hier.

Franse keuken

Dit is bij uitstek een plek om van de Franse keuken te genieten. Je vindt er grote escargots. Bovendien boogt de stad op twee restaurants met een Michelinster.

  • Het prachtige Beaulie ligt aan het Place du Republique.
  • Le Maison Blanche ligt boven het 24 uur circuit in het Porsche Experience Center Le Mans met uitzicht over het circuit.

Eet je liever wat anders of willen de kinderen alleen maar pizza?  Ook geen probleem, de Mexicaanse, Italiaanse en Aziatische keuken zijn hier ook vertegenwoordigd.

Franse keuken Le Mans slakken
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest