Leudal  boswandelingen in de winterzon

Wandelen in de Limburgse bossen

In de winter buiten komen in Nederland is meestal een kleine uitdaging voor mij. Het is vaak koud, nat, grijs en vroeg donker. Kortom, wat mij betreft, geen ideale omstandigheden voor een lekkere wandeling. Maar als je in het bos komt, dan doet het weer er niet meer toe. Het is dan vooral een kwestie van de juiste (waterdichte) kleding te dragen.

Het winterbos kan namelijk spectaculair mooi zijn. Gekleurde paddenstoelen, late herfstblaadjes, met rijp versierde takken en vijftig tinten bruin zorgen voor een visueel feestje. Als je goed kijkt, zie je sporen van wilde zwijnen en dassen. De bosranden worden opgevrolijkt door vogels. Koolmeesjes, roodborstjes maar ook grote vogels, aalscholvers, reigers en buizerds. De laatste een vogelsoort die in mijn jeugd (lang geleden), zeldzaam was en je tegenwoordig dagelijks kunt spotten. Een positief trendje in deze tijden van waarbij de rode lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten alsmaar langer wordt.

Dus ga naar buiten en verken die bossen. In Limburg liggen er verschillende, die elk wat anders te bieden hebben. Ik heb er hieronder vijf op een rijtje gezet.

 

Het Leudal, Haelen

Het Leudal is een tamelijk klein, maar fijn, bos in Midden-Limburg. In het natuurgebied van 900 hectare vind je een grote diversiteit, zowel aan landschappen als vegetatie. De hoogteverschillen aan de westoever van de Maas maken dit zo’n mooi wandelgebied. Je gaat door dichte bossen, loopt langs riviertjes, weilanden en wandelt door heidelandschap.

 

Bospad Leudal
Beekdal Leudal
Wandelroutes Leudal

Startpunt

Begin bij de parkeerplaats van Bezoekerscentrum Leudal. Hier ga je op de Roggelseweg linksaf om bij het startpunt van de route te komen. Deze staat duidelijk aangegeven. Je gaat over bospaden en stukjes geasfalteerde weg. 

Bij het centrum kun je ook routekaarten kopen en is er informatie te krijgen over het Leudal. Bovendien huist in het centrum ook een natuurwinkel en een museum.

Roggelseweg 58, 6081NP Haelem

Lengte

14.6 kilometer, zie kaart voor de route.

Bezienswaardigheden

Eten & Drinken

Bij restaurant St. Elisabethshof, naast het bezoekerscentrum (Roggelseweg 56, 6081 NP Haelen) kun je een eenvoudige lunch krijgen of koffie met vlaai.

 

Meinweg, Herkenbosch

Nationaal park de Meinweg is o.a. bijzonder omdat je hier letterlijk de grens opzoekt. Het park ligt over 1.600 hectare verspreid in Nederland én Duitsland. Het is een landschap met heide- en grasvelden, beken, meertjes en uitgestrekte bossen. Bovendien bestaat het park uit een, voor Nederland  zeldzaam, terrassenlandschap met steile overgangen tussen deze terrassen. Deze zijn ontstaan door erosie door de Rijn en Maas afgezette sedimenten én door verschuivingen in de aardkorst. Zo reikt het Beatrixplateau wel tot een duizelingwekkende hoogte van tachtig meter boven NAP. 

Verder voor slangenliefhebbers, niet iets waar ik enthousiast van word, maar toch tegenwoordig is er weer een adderpopulatie in het park.

Door het park lopen verschillende wandelroutes van 2 tot 5 kilometer, of je verkent de hele omtrek van het park. Neem een picknick mee en trek hier een dag voor uit.  Je loopt door mul zand, langs meertjes en over vlonderpaden.

Meindal winter
Wandelroutes Meinweg

Startpunt

De prachtige Boshut is één van de startpunten, vanaf dit café/bezoekerscentrum beginnen verschillende wandelroutes. Hier kun je informatie krijgen over de routes.

Meinweg 2 in Herkenbosch.

Lengte

De meeste routes zijn tussen de twee en vijf kilometer. Wil je echter het hele park zien, reken dan op ruim 18 kilometer. Klik hier voor uitgebreide routebeschrijvingen.

Bezienswaardigheden

  • De boshut bezoekerscentrum
  • Uitzichttoren Reeweg
  • Klooster Sankt Ludwig en Friedhofkapelle
  • Gitstapper Molen
  • Schuilhut op de Scheidingsweg en Melickerbosweg

Eten & Drinken

De boshut is een bezoekerscentrum en brasserie ineen. 

 

Kasteelse Bossen, Horst aan de Maas

De Kasteelse Bossen is een klein natuurgebied van 100 hectare, in de Noord-Limburgse gemeente Horst aan de Maas. In dit bos zie je veel oude bomen, zoals de eik, grove den en beukenboom. Deze zijn vaak al tweehonderd jaar oud. Nog ouder is de kasteelruïne,  Huys ter Horst, resten van dit kasteel dateren uit het jaar 1300. Bijzonder feitje, in de kelders van het kasteel overwinteren drie soorten vleermuizen. 

Ideaal met kinderen

In het bos ligt een visvijver waar je met kinderen eentjes kunt voeren en zomers kunt zwemmen. En als je over een teletijdmachine beschikt, kun je teruggaan naar het bos van mijn jeugd om paaseitjes te zoeken (let op, alleen met Pasen). 

Je kunt hier mooie wandelingen maken, sommige kort en andere tot ruim acht en halve kilometer. 

Wandelroutes Kasteelse Bossen

Startpunt

Parkeerplaats Tienrayseweg, Horst.

Lengte

Een van de circulaire wandelingen is 6,77 km. Je start bij het Parkhotel. Als je bij het Boscafé start, kun je een wandeling maken van 8.76 kilometer. Klik hier voor de routebeschrijving. Er zijn ook verschillende korte routes.

Bezienswaardigheden

Eten & Drinken

In de bossen van Horst kun je ook culinair verwend worden. Keus te over.

  • Het Parkhotel heeft uitzicht op de kasteelvijver. Je kunt hier goed eten en slapen. Het Parkhotel ligt aan de Tienrayseweg.
  • Het Boscafé is een gezellig eetcafé, ook deze ligt aan de Tienrayseweg, maar verscholen in het bos. Het restaurant is het hele jaar door geopend.
  • Bij Graaf ter Horst met uitzicht op kasteelruïne De Wittenhorst kun je voor een kopje koffie terecht, maar je kunt er ook uitgebreid dineren. Het restaurant is op maandag gesloten.

 

Groote Peel, Ospel

De Groote Peel in de gemeente Nederweert is een erkend ‘wetland’, een belangrijke broedplaats voor watervogels. Het is een natuurreservaat, een moeras, met open vlakten en heidevelden en een plek waar grote grazers hun gang kunnen gaan. Je kunt er prachtig wandelen, al dan niet onder begeleiding van een boswachter. Het is een gebied in ontwikkeling, waar door middel van het Life project geprobeerd wordt om het landschap zoveel mogelijk terug te brengen in de oude staat, waarbij het hoogveen een hoofdrol speelt.

Kunst in het bos

Nu is ook dit bos, zoals de meeste andere in Limburg opgeleukt met kunst. Een trend die mij over het over het algemeen niet kan bekoren. Laat ik voorop stellen dat een bos, of meer in het algemeen een natuurgebied, er hoort uit te zien alsof de natuur het er voor het zeggen heeft.

Maar ik maak graag een uitzondering voor het Landart kunstwerk dat Dirk Verberne, een jonge kunstenaar uit de omgeving, hier heeft gebouwd. Het is een ode aan de omkering in het landschap, waarbij het huidige berkenbos verdwijnt doordat het waterniveau verhoogd wordt, zodat het vroegere hoogveen terugkeert. 

De installatie (zie foto hieronder) is gemaakt van berken die ruimte moesten bieden aan deze ontwikkeling. Ik vind het mooi en bovenal (Staatsbosbeheer lezen jullie mee!) passend in het landschap. Dit in tegenstelling tot op andere plekken waargenomen ‘kunst’, zoals kabouters, rood geverfde bruggetjes en Afrikaanse totems om maar een paar voorbeelden te noemen.

Groote Peel kunstwerk
Wandelroutes Groote Peel

Startpunt

Buitencentrum De Pelen, je kunt hier fiets- en wandelkaarten, boeken en souvenirs kopen. Vanaf hier starten ook wandelingen onder leiding van een gids. 

Moostdijk 15 in Ospel

Lengte

Routes variëren van 2 tot 9 kilometer. Meer informatie over de verschillende routes vind je op de website van het Staatsbosbeheer.

Bezienswaardigheden

  • Landart kunstwerk Dirk Verberne
  • Vogelkijkhut

Eten & Drinken

  • Bij het Buitencentrum Pelen kun een lekkere kop soep, broodjes en koffie met gebak krijgen.
  • In het bos, vlak bij de start van de wandelroutes ligt een boscafé. 

 

Schadijker Bossen, Horst aan de Maas

De Schadijker of Schadijkse bossen is net als de hierboven genoemde Groote Peel een landschap in ontwikkeling, waarbij gepoogd wordt het oorspronkelijke landschap te herstellen. Het dichte bos uit mijn jeugd heeft gedeeltelijk plaats moeten maken voor nu nog grotendeels kale plekken. Deze veranderen langzaam maar zeker in heidevelden en stuifduinen. Kleine grazers zoals schapen en geiten zorgen voor het landschapsonderhoud.

In het bos zijn kleine hoogteverschillen. Het gebied heeft een oppervlakte van 525 hectare. Er komen verschillende wilde beesten voor. Door mij gespot: konijnen, hazen, eekhoorns, vossen, herten, buizerds. Je ziet ook sporen van dassen, maar deze laatste heb ik nog nooit in levenden lijve mogen ontmoeten. Fun fact: eind december 2017  heeft een wolf door de Schadijkse bossen rondgestruind.

Door het gebied loopt helaas (!) ook een mtb-route van 19 kilometer. De nietsontziende fietsers racen met grote snelheid over kleine bospaadjes. Ook op delen die niet aangegeven staan als mtb-route. Uitkijken dus.

Wandelroutes Schadijker Bossen

Startpunt

Vanaf de parkeerplaats beginnen verschillende wandelroutes. Deze staan op een groot bord aangegeven.

Gusseweg, Meterik en Lorbaan in America

Lengte

De kortste is anderhalve kilometer, de langste ongeveer 11,5 kilometer. De routes staan duidelijk aangegeven met paaltjes langs de weg.

Bezienswaardigheden

Herdenkingskruis voor Derk van Assen, die door de Duitser gefusilleerd op 14 september 1943 werd.

Eten & Drinken

Goede vraag. Centrum Parcs en Loohorst hebben vakantieparken in de buurt, maar deze zijn zeker niet op loopafstand van het start- of eindpunt.

Tips verder wandelen

  • Wil jij meer gaan wandelen en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Schrijf je dan in voor een van de drie online trainingsprogramma’s van de Wandeltrainer. Je kunt kiezen uit de afstanden 5, 10 en 15 kilometer.
  • Zorg voor goede wandelschoenen, d.w.z. met een stevige zool en genoeg ruimte bij je tenen.
  • Deze bossen zijn in Noord- en Midden-Limburg. Natuurlijk er zijn veel meer bossen in Limburg, dus heb je aanbevelingen voor mijn volgende verblijf, ik hoor het graag.

Meer actief

Corsica in de herfst: gouden blaadjes en blauwe luchten

Corsica in de herfst: gouden blaadjes en blauwe luchten

**Corsica in de herfst: natuur, cultuur en rust**
Ontdek Corsica, een Frans eiland vol contrasten, in het laagseizoen. Geniet van Dolomietenachtige bergen, turquoise zeeën, middeleeuwse dorpjes en mysterieuze menhirs. Wandelaars en natuurliefhebbers komen aan hun trekken op rustige wandelpaden zoals Cap Corse en Sentier de Campu Rumalu. Verken Bastia’s historische centrum, Napoleon’s geboorteplaats Ajaccio, en het charmante Bonifacio op de kliffen. Met milde temperaturen en weinig toeristen is Corsica in de herfst een paradijs voor avonturiers en rustzoekers.

Lees meer

Pin It on Pinterest