Het touw hangt geduldig aan de hoogste balk te wachten op het eerste slachtoffer van de dag. Elisa is er klaar voor.

Zij wel, maar eigenlijk wil ze dat ik aan de ‘sin fin‘ ga hangen, een touw dat zogenaamd ‘zonder einde‘ is. In werkelijkheid heeft het ding natuurlijk een beperkte lengte. In feite is zo’n oneindig klimtouw gewoon in allerlei maten verkrijgbaar: vijftien, zestig of tweehonderd meter. Er is voor elk wat wils.

Speleologie

Mijn eindeloze touw van vandaag is 40 meter lang. De bedoeling is dat ik erin klim met behulp van een tuigje om mezelf zo naar boven te werken. In de praktijk blijft de klimmer op dezelfde hoogte hangen, omdat aan de ene kant iemand het touw laat vieren, terwijl aan de andere kant een ander het opvangt.

Vandaar dus, het eindeloze touw. Je kunt je wezenloos optrekken maar hoger kom je niet.

Waarom dan al die moeite?

Het ‘sin finnen’ is een belangrijke overlevingstechniek in de speleologie, het verkennen van grotten. Dat is waar de vertrouwde aarde ophoudt en een nieuwe ondergrondse wereld vol met modder en akelige blinde beestjes op je wacht. Met een beetje geluk (of pech afhankelijk van diegene die het definieert) is er ook nog een watersysteem van rivieren en meren dat bedwongen moet worden op zoek naar het donkere geluk.

Het afdalen gaat met behulp van touwen, lampen en een flinke dosis moed. In geval van nood is het belangrijk snel naar boven te kunnen klimmen. Dit alles heb ik van horen zeggen, want behalve wat huis- tuin- en keukenvakantiegrotten heb ik de krochten van deze aardbol nog nooit van binnen kunnen bewonderen.

Het eindeloze touw

Elisa doet het even voor. Veertig meter binnen een paar minuten. Ja-a, kan ik ook. In het touw dus, hup daar ga ik. De kracht moet uit mijn tenen komen. Twee meter ‘hoger’ en mijn maag draait zich om. Even doorzetten, de misselijkheid zakt en weer verder. Het voelt alsof ik de Mulhacen aan het bedwingen ben. Als ik de strijd moet opgeven blijk ik 15 meter te hebben afgelegd.

‘Was het zwaar?’

‘Nee hoor….. valt best mee (ahum).’

Zo nu nog even wat knopen leren, een circuitje oefenen en dan zullen we maar met een niet al te diepe grot beginnen.

Wordt vervolgd!

_____________________________________________________

Wie

In Andalusië kan speleologie in clubverband worden uitgeoefend. Het is een sport die behoorlijk wat vaardigheid en training vergt en niet zonder gevaar is. In de provincie Malaga zijn er clubs in Malaga, Pizarra, Ronda en Antequera.

Waar

Het epicentrum van de speleologie in de provincie Malaga ligt in Montejaque, hier is een bezoekerscentrum en een aantal grote met elkaar verbonden grotten.

Hoe

Letterlijk van levensbelang zijn de te gebruiken materialen, te koop bij de gespecialiseerde outdoor shop of te huur bij de speleologie club. Denk ook aan een adequate verzekering, mocht je buiten clubverband erop uit gaan.

error:

Pin It on Pinterest

Share This