Kathedraal Salamanca met Romeinse brug op de voorgrond

UNESCO erfgoed

Salamanca is een plaats met een bijzonder verleden en een oud centrum op postzegelformaat. Hier bevindt zich – sinds het jaar 1134 – de oudste universiteit van Spanje. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste talencentra van het land. Jaarlijks komen er duizenden internationale studenten om de Spaanse taal te leren. In 1988 werd het historisch hart van de stad tot UNESCO erfgoed verklaard. En het allermooiste is, het goud ligt er op straat. Daarover later meer.

Eerst maken we even een rondje door de stad.

Casa de las Conchas Salamanca

Bezienswaardigheden

Het centrum is overzichtelijk, de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Op een rijtje hieronder vind je de belangrijkste:

De kathedraal

De Catedral Nueva en de Catedral Vieja de Santa María vormen samen ‘de kathedraal’. De constructie van de ‘oude’ (Vieja) kerk begon in de twaalfde eeuw op initiatief van de toenmalige bisschop. De bouw van de nieuwe kerk startte bijna drie eeuwen later. Het woord ‘nieuw’ is hier dus relatief. We hebben we het namelijk over het jaar 1513.

De twee kathedralen zijn beide in Gotische stijl gebouwd, hoewel ten tijde van de bouw van nieuwe kathedraal de Renaissance stijl in de mode was. De autoriteiten besloten om de nieuwe kerk toch in dezelfde bouwen als de oude, zodat de gebouwen bij elkaar zouden passen.

Romeinse brug

De Romeinse brug die voor de nieuwe kathedraal ligt, stamt uit de eerste eeuw. De Puento Romano ligt aan de zilverroute, een Romeinse heerbaan die begint in Merida in het zuiden van Spanje en eindigt in het noorden bij de plaats Astorga. De zilverroute is al eeuwenlang in gebruik als pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Casa de las Conchas

Als pelgrim moet je ook even bij Casa de las Conchas langs. De gevel van dit paleis uit de vijftiende eeuw is bedekt met driehonderd schelpen. De Sint Jakobsschep is het symbool van de bedevaart naar Santiago de Compostela.

Plaza Mayor

Midden in het oude centrum ligt Plaza Mayor, een van de mooiste pleinen van Spanje. Hier kun je je kennis van de Spaanse geschiedenis testen.Tussen de gewelven van de galerij hangen portretten van historische figuren. Filips de Schone, Johanna de Waanzinnige maar ook General Franco en de tweede Spaanse republiek zijn hier afgebeeld.

Als je geslaagd bent voor de test kun je vervolgens proosten op je succes op een van de vele terrasjes. Ben je gezakt? Geeft niets, je kunt hier ook je verdriet verdrinken.

Oude kathedraal Salamanca

Goed, de belangrijkste bezienswaardigheden hebben we achter de rug. Maar ondertussen weet je nog steeds niet waar zich dat goud bevindt.

La Ciudad Dorada

De bijnaam van Salamanca is  ‘La Ciudad Dorada’, de gouden stad. Deze naam ontleent ze aan de zandsteen waarin de meeste gebouwen zijn opgetrokken. Vooral ’s avonds bij zonsondergang levert dit een gouden gloed op. Nee, dat zie je dus niet op de foto’s op deze pagina. Dat moet je zelf maar gaan bekijken.

Plaza Mayor, afbeelding Philips II Salamanca
Plaza Mayor

Praktische informatie

Overnachten

We sliepen in het Parador. De Paradores zijn hotels die door de Spaanse overheid beheerd worden. Deze liggen vaak op mooi plekken of zijn gehuisvest in bijzondere historische gebouwen.

Goedkopere opties vind je via booking.com.

Bereikbaarheid

Salamanca is bereikbaar per trein of bus.

Vanaf Madrid is het ongeveer twee uur rijden. De stad zelf is gemakkelijk beloopbaar aangezien het centrum klein is.

Weer 

De stad heeft een landklimaat. De winters kunnen dus koud zijn en de zomers zeer warm.

Meer informatie vind je op de

website van Salamanca.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Pin It on Pinterest

Share This