Covid-19 test

Ben je van plan binnenkort op reis te gaan ondanks het Corona-virus? Grote kans dat je dan aan allerlei verplichtingen moet voldoen. Zoals het dragen van een masker buitenshuis en het kunnen overleggen van een Non-Covid-19 Verklaring.

Covid-19 op reis

Wat is een Non-Covid-19 verklaring?

Een Non-Covid-19 verklaring is een bewijs dat je getest bent voor het SARS-CoV-2 virus en negatief bevonden bent. Deze verklaring wordt inmiddels door verschillende landen verplicht gesteld voor reizigers uit het buitenland. Op de verklaring staat de datum en het tijdstip van testen. Dit is belangrijk want de uitslag wordt vaak alleen geaccepteerd als de test minder dan 48 uur geleden heeft plaatsgevonden. Als je naar een land reist waar een Covid-19 verklaring vereist is, kan het luchthavenpersoneel of de douane vragen dit document in combinatie met je paspoort te laten zien.

Het COVID-19 Medical Certificate is een officieel document. Op het certificaat staat de testuitslag, een handtekening van de arts en je gegevens, zoals je geboortedatum en naam.  Bovendien vermeldt het certificaat het testlab.

Hoe meld ik me aan voor een Coronatest?

  • Als je klachten hebt zoals verkoudheid; een loopneus; niezen; keelpijn; hoesten; verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak, kun je je gratis laten testen via de GGD. In het geval dat je symptomen vertoont, moet je natuurlijk niet gaan reizen totdat je weet dat je klachten niet Corona gerelateerd zijn. Want je kunt besmettelijk zijn voor andere mensen, bovendien loop je het risico om ernstig ziek te worden en dan wil je waarschijnlijk het liefst behandeld worden in je eigen land.
  •  Als je geen klachten hebt, maar je toch wilt laten testen omdat je naar het buitenland wilt dan zul je  een negatief testresultaat moet kunnen tonen.  Meld je dan aan via deze website voor een prc-test. Let op voor een dergelijke test dien je te betalen.

Wat is een PRC-test

Bij een PRC-test (polymerase chain reaction) wordt met wattenstaafjes een uitstrijkje genomen uit de neus en keel om vast te stellen of je het nieuwe coronavirus op dat moment hebt.

 

 

Waar en hoe kan ik een PRC-test laten doen?

Na het aanvragen van een commerciële PRC-test kun je kiezen op welke dag en waar je je wilt laten testen op het SARS-CoV-2 virus. Let op:  de uitslag van de test mag voor de meeste bestemmingen niet ouder dan 48 tot 72 uur mag zijn.

Je kunt kiezen uit de volgende testlocaties: Amsterdam, Andijk, Arnhem, Baarn, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Heereveen, Hoogeveen, Klazienaveen,  Lelystad, ’s-Hertogenbosch, Rotterdam, Susteren, Utrecht, Schiphol, Weesp en Zwolle.

PRC-test

Reisadvies buitenland Covid-19

Controleer voor je vertrek het reisadvies van de overheid, ook als je testresultaat negatief is.

  • Op het moment hebben de meeste landen binnen de EU de code geel. Dit betekent dat er veiligiheidsrisico’s zijn, met name wat betreft het Coronavirus.
  •  Buiten de EU heeft een groot deel van de landen code oranje of rood. Dat betekent dat je beter niet kunt reizen naar een dergelijke bestemming. Dit heeft met name gevolgen voor je reisverzekering. De meeste reisverzekeringen zijn ongeldig in een land met code oranje.
  • Houd er rekening mee dat het reisadvies elke dag kan veranderen.

Ga goed voorbereid op reis

  • Zorg dat je altijd een tube desinfectievloeistof bij de hand hebt, om je handen te desinfecteren. En doe dat vaak.
  • Hou afstand van andere mensen.
  • Probeer ontmoetingen zoveel mogelijk in de buitenlucht te plannen. Indien dat niet mogelijk is controleer dat de ruimte goed geventileerd is.
  • Neen mondkapjes mee. Bestel mondkapjes.
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This