Honderden of misschien wel duizenden keren moet ik in mijn jonge jaren langs de Meterikse Molen, Eendracht Maakt Macht, zijn gefietst. Toch had ik er tot nu toe, nooit meer dan een paar seconden van mijn aandacht aan gewijd.

Onterecht, want het is een pracht exemplaar. Vooral als de zon schijnt en ik toevallig een camera bij me heb. Het is een ideaal moment om een foto te maken. Zeker als blijkt dat de molenaar ter plekke is om een groepsrondleiding voor te bereiden en mijn aanwezigheid moeiteloos in de voorbereiding opgenomen wordt.

Geschiedenis van de molen

De molen staat er al ruim honderd jaar, de bouw werd in 1899 gestart en in het jaar 1900 werd de molen in gebruik genomen. Het initiatief tot de bouw van de korenmolen kwam van de Meterikse boerengemeenschap. Deze molen werd gebouwd ondanks de nodige tegenwerking van de gemeente Horst. De molen bleek, in weerwil van de Horstenaren, zelf zo winstgevend dat een eigen kerk, school en pastorie betaald konden worden uit de opbrengsten.

De gemeente maakte haar initiële verzet later echter goed. Doordat modernere maalmethoden in zwang kwamen, stond de molen van 1960 tot 1976 stil en raakte langzaam in verval. De deuren werden gesloten totdat de Gemeente Horst het pand overnam en liet restaureren.

Graaneducatiecentrum

Tegenwoordig draait de molen op vrijwilligers en wind. Bij voldoende wind wordt er door hen gedraaid en gemalen. Bovendien zorgen ze voor klein onderhoud. In samenwerking met scholen en belangenverenigingen wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het molenerf tot kenniscentrum.

Op de akker bij de molen groeit o.a.: koren, rogge, tarwe, spelt en boekweit. De huidige molenaar, weet alles te vertellen over de verschillende gewassen  en aan het einde van het bezoek kun je ook nog een kilootje versgemalen meel naar keuze kopen.

Bakhuuske

Bij de molen zijn een Bakhuuske en een kantine in aanbouw.  De gebruikte materialen zijn oud, de vrijwilligers nieuw. In het bakhuis, met een originele houtgestookte oven, zal het hele proces van korrel tot brood in beeld gebracht worden.

Het is de bedoeling dat dit een pleisterplaats voor fietsers wordt, die hier kunnen komen uitrusten onder het genot van een kopje koffie, een stukje Limburgse vlaai en wie weet een heerlijke pannenkoek, maar dat moet allemaal nog uitgewerkt worden.

 

 

Korenmolen Eendracht Maakt Macht Meterik
korenvelden
Windmolen
Windmolen
meel

Praktische informatie

Bezoek de molen

Ter leering ende vermaeck bezoek de molen op zaterdag tussen 13.30 uur en 17.00 uur, op afspraak of als de blauwe wimpel wappert. De trappen naar de verschillende verdiepingen zijn steil en smal. Het is handig om je schoeisel daarop aan te passen, dus geen slippers of hoge hakken.

Adres Schadijkerweg 36, 5964 NB Meterik

Telefoon 077 – 3982611 (Thijs van Rens)

Website molenmeterik.nl

 

Met dank aan Thijs van Rens voor de impromptu rondleiding en het boekweitmeel waar we heerlijke pannenkoeken mee gebakken hebben. Het recept vind je hier.

VVV Horst aan de Maas

De landelijke omgeving leent zich goed om te fietsen en/of te wandelen. Meer informatie hierover vind je op de website van het plaatselijke VVV-kantoor. Dit staat bovendien vol nuttige informatie over evenementen en uitstapjes in de buurt.

Openingstijden van het kantoor zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Adres Steenstraat 2 | 5961 EV Horst, Tel.: 077-3988091

 

Accommodatie

Hof van Meterik is een landelijke B&B, gelegen op enkele kilometers afstand van de molen.

Parkhotel Horst is een 4-sterren hotel, mooi gelegen in de Kasteelse Bossen, het terras en de meeste kamers hebben uitzicht over het meer.

Of als je in stijl wilt blijven, boek dan een verblijf in Staatsie 1866, deze B&B is gehuisvest in het voormalige treinstation van Horst-Sevenum.

Pin It on Pinterest