Met de veerboot naar Engeland

Met de ferry naar Engeland vanuit Duinkerken of Calais is een heerlijk relaxte manier om de oversteek te maken. Je bent natuurlijk iets langer onderweg dan met het vliegtuig, maar daar krijg je veel rust voor terug. Zo zijn er geen lange rijen om je bagage in te checken. Je kunt zoveel meenemen als je wilt in je auto, of op je fiets of in je rugzak. Bovendien reis je in je eigen tempo.

Om zoveel mogelijk plezier uit je reis te halen vind je hieronder 5 tips om tijd en geld te besparen.

Maak van je reis je bestemming

Op de boot heb je ruim plaats, je kunt lekker rondlopen en op het dek het uitzicht en de white cliffs van Dover bewonderen. Meeliftende zeemeeuwen zorgen voor vertier. En als je je verveelt en/of geld over hebt, kun je aan boord uitgebreid gaan eten of winkelen voor drank, cosmetica en sigaretten.

Voor en na de overtocht zijn er volop bezienswaardigheden.

Ferry Calais Dover

Neem de  auto mee op de ferry, of niet

Zeker als je met meerdere personen gaat, is de ferry vaak goedkoper dan het vliegtuig en je hebt in Engeland meteen de beschikking over je eigen auto.

  • Dat heeft dan wel als nadeel dat het stuur aan de verkeerde kant zit. Want in Groot-Brittannië rijden ze links van de weg.
  • Dat kan vervelend zijn met rijden. Het is absoluut minder veilig. Ten eerste kun je last hebben van meerdere dode hoeken. Als je wegrijdt mis je een visuele hint (het stuur) dat je links moet rijden. Je zult niet de eerste zijn, die vertrekt aan de verkeerde kant van de weg. Zeker als er geen verkeer op de weg is, neemt je automatisme het al gauw over.
  • Je lampen staan verkeerd afgesteld. Hier hebben vooral je tegenliggers ‘s avonds last van.
  • En last but not least:  op 31 januari 2020 gaat Brexit in. Dat betekent dat als je met de auto naar het Verenigd Koninkrijk komt, je een groene kaart zult moeten hebben. Daarmee toon je aan dat je verzekerd bent.

Je kunt er daarom voor kiezen om een auto te huren bij aankomst in Dover.

Klik hier om huurprijzen te vergelijken.

Reistijd met de ferry

Vanuit Eindhoven in Nederland rij je in ongeveer 3 uur naar Duinkerken of Calais.

Ferry Duinkerken – Dover

Qua reistijd duurt de overtocht vanaf Duinkerken iets langer dan van Calais. Je doet er vanaf Duinkerken twee uur over met de veerboot.

Zorg dat je gegeten hebt voordat je incheckt. In de terminal van Duinkerken is geen restaurant, er staan alleen een paar sikkeneurige automaten, die nogal kieskeurig zijn als het gaat om credit cards. Ze lusten wel ABN AMRO kaarten. Alleen spuugt de automaat niets uit, voor je zuurverdiende centjes.

Ferry Calais – Dover

Vanaf Calais naar Dover vaar je in anderhalf uur. Maar om in Calais te komen, ben je ongeveer een half uur langer onderweg vanuit Nederland of België. Lood om oud ijzer dus.

Je dient ongeveer een uur van tevoren bij de terminal te zijn, i.v.m paspoort- en ticketcontrole. Reken op een uur na aankomst in de haven wachten voordat je de boot af bent. Mocht je haast hebben, dan kun je bij het boeken aangeven dat je als eerste de boot af wilt. Je betaalt daarvoor extra.

P&O Ferries vaart van Calais naar Dover. Klik hier voor prijzen en om te reserveren.

5 Tips die je geld en tijd besparen met de veerboot naar Engeland

1. Vergelijk prijzen op direct ferries

Afhankelijk van het tijdstip (van boeking), de dag, het weer, vakantieperiodes en dergelijke kunnen de prijzen van een overtocht variëren tussen de verschillende maatschappijen en binnen dezelfde maatschappij. De ene keer is het goedkoper om via Duinkerken te gaan, de andere keer via Calais.

Op de website van Direct Ferries zie je in een oogopslag welke route de goedkoopste is.

2. Controleer het tijdstip van vertrek

Controleer altijd de voorwaarden waaronder je geboekt hebt. Sommige tickets staan toe dat je vier uur later of eerder dan je geboekte tijd vertrekt. Handig als je niet precies weet hoe laat je aankomt in de haven.

3. Zet op de boot je mobiel op vliegtuigstand

Als je in open water bent, is er geen ‘normale’ telecommunicatie mogelijk en wordt de verbinding voor data en telefoongesprekken via de satelliet gelegd. Ook als je zelf niet belt, maar geappt of gebeld wordt, kost dit je al gauw 50 euro weet ik helaas uit ervaring. Afhankelijk van de telefoonmaatschappij krijg je pas een waarschuwing als het te laat is.

Op de boot is gratis WiFi, gebruik die terwijl je telefoon op vliegtuigstand staat.

4.  Dartford Crossing

Als je eenmaal aangekomen bent in Engeland is de kans groot dat je de Dartford Crossing neemt. Hier moet je voor betalen als je deze tussen 6 uur ‘s morgens en 10 uur ‘s avonds neemt. Het kost je slechts £2,50 per keer. Je dient dit bedrag binnen 24 uur online te betalen. Let op niet of te laat betalen levert je een flinke boete op van £70.

Je betaalt via de website van de Britse overheid.

5. Vermijd tijdens het spitsuur Dover – Londen – Luton

Deze tip bespaart je niet zozeer geld als wel tijd en frustratie.

Het verkeer vanaf Dover naar Londen via de M20 – M25 kan behoorlijk druk zijn (British sense of understatement). Zeker gedurende het spitsuur. Als je het enigszins kunt plannen, vermijd dan de autoweg tussen 08.00 en 10.00 uur ‘s ochtends en 17.00 – 19.00 uur ‘s avonds.

Als je geen haast hebt om op je bestemming aan te komen, combineer de overtocht dan met een aantal bezienswaardigheden op de route om zo de spits te vermijden.

Bezienswaardigheden Duinkerken en Calais

Tweede Wereldoorlog

Duinkerke(n) of (Dunkerque in het Frans) staat vooral bekend om de ‘Slag om Duinkerke‘ tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de lokale begraafplaats bevinden zich ruim 1000 Britse graven uit beide wereldoorlogen. Hier vind je ook het Dunkirk Memorial en een Brits monument voor meer dan 4500 gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog, die anoniem begraven zijn.

Over de gebeurtenissen die zich afspeelden tussen mei en juni 1940 kun je in het oorlogsmuseum meer te weten komen. De kust is nog steeds bezaaid met bunkers.

Natuurpark en zandstranden

Réserve Naturelle Nationale du Platier d’Oye is een natuurreservaat tussen Duinkerke en Calais. Het natuurpark is een waterrijk gebied met duinen, gouden zandstranden en is een paradijs voor vogelaars. Het is een ideaal stukje natuur om te wandelen. Wel is het verstandig om op het gebaande pad te blijven. Zo niet, heb je kans dat je net als ik, tot je middel in het slijk eindigt (want moerasachtig en opkomend tij).

Meer informatie over het gebied vind je in deze pdf (in het Frans).

Hotels & restaurants tussen Duinkerken en Calais

Overnachten

Hotel L’Univers is een klein familiehotel tussen Duinkerken en Calais. Op 500 meter lopen ligt het natuurpark du Platier d’Oye en de zandstranden van Grand-Fort-Philippe. De kamers zijn groot, schoon, comfortabel en relatief goedkoop. ‘s Morgens krijg je een echt Frans ontbijtje met vers stokbrood en croissants van de behulpzame eigenaar.

Bekijk prijs en beschikbaarheid van Hotel L’Univers.

Restaurant

Om lekker mosselen te eten, of andere zeevruchten bezoek restaurant L’Abricotier Oye Plage. Je kunt op het terras zitten met uitzicht over de duinen, of binnen in het trendy restaurant. Het personeel spreekt zoals op de meeste plaatsen in Frankrijk … Frans.

Adres: Route des Dunes 11, 62215 Oye Plage

Bezienswaardigheden Dover

Bij aankomst in Dover kun je natuurlijk meteen doorrijden naar je bestemming, of je maakt hier nog een uitstapje.

Kasteel Dover

Vanaf de boot zie je al van ver het middeleeuwse Kasteel van Dover liggen. Dit is grootste kasteel in Engeland.  De ondergrondse tunnels in de white cliffs speelden een belangrijke rol in ‘Operatie Dynamo’ tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Seven Sisters Country Park

Seven Sisters Country Park bestaat uit 280 hectare krijtrotsen, meanderende rivieren en grasland. Het is een populaire plek voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, vogels kijken, fietsen en kanoën. Het Country Park is vernoemd naar de beroemde krijtrotsen van Seven Sisters.

Als je krap in de tijd zit, maak dan een tour met een minibus onder leiding van een gids. 

Bezienswaardigheden Botany Bay – Engeland

Botany Bay heeft net zo’n spectaculaire white cliffs en eindeloze zandstranden as Dover en Brighton, maar is rustiger. Neem de tijd om de rotsen van dichtbij te bekijken want creatievelingen hebben rock art in de rotsen gebeiteld.

Overnachten Botany Bay

Als je een hotel zoekt met een view, dan is Hotel Botany Bay waarschijnlijk je beste optie. Het hotel ligt op de klif  Kingsgate, in de Botany Baai.

Bekijk beschikbaarheid kamers en prijzen

 

But most of all, sit back and enjoy the ride.

 

Botany bay Engeland
Botany bay white cliffs
Botany bay rock art
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest