Castrillo de los Polvazares is een gehucht met slechts 81 inwoners in het noorden van Spanje.

 

Castrillo de los Polvazares

Ondanks dat het dorpje de grootte van een postzegel heeft, is het een van de meest charmante plaatsjes van het land.

16e-eeuwse architectuur

Want in dit dorp zijn asfalt en beton onbekende fenomenen. Het plaatsje is omringd door zandpaden. De rode bakstenen huizen liggen aan straten geplaveid met kinderkopjes.

De woningen, houten poorten en onverharde wegen zijn nauwelijks veranderd sinds de 16e eeuw. Voor de bewoners maakt het niet uit dat de huizen oud zijn, met gescheurde muren en scheve deuren. Voor hen draagt dit alleen maar bij aan de charme van het dorp. Wat vooral opvalt is dat het dorp zo goed onderhouden is, met behoud van de eeuwenoude architectuur.

Dit staat in schril contrast met veel andere plekken in het Spaanse binnenland; waarvan vaak slechts een lege schil rest. Veel plattelandsdorpen zijn al lang geleden ontvolkt. De locale bevolking is gevlucht naar de grote stad, voor een beter en vooral gemakkelijker leven. De huizen die achterblijven staan op instorten.

Castrillo is anders, het is een populair toevluchtsoord voor inwoners van naburige steden. Hier vindt de gejaagde stadsmens rust in een landelijke omgeving.

Spanish village LeonKruispunt

Het dorp ligt op minder dan een uur rijden van de stad Leon en ligt op een van de belangrijkste toeristische kruispunten in Spanje. Komend van zowel de Ruta de la Plata als de Camino de Santiago, ligt de afslag naar Castrillo slechts 50 meter van de hoofdweg.

De zilverroute is een must voor Spanje liefhebbers. Het leidt je door het hele land, van noord naar zuid, of vice versa. Op de meer dan achthonderd kilometer lange Romeinse weg vind je prachtige natuur, UNESCO Werelderfgoed, zilver, goud en natuurlijk Castrillo.

De Camino de Santiago is de naam van de bedevaartroute naar het heiligdom van Sint Jacob. Deze apostel is, naar men zegt,  begraven in de kathedraal van Santiago de Compostela in Spanje. Vele pelgrims lopen of fietsen deze route omdat ze verwachten hierdoor spirituele groei door te maken of boete te doen voor begane zonden.

Een kleine omweg naar Castrillo zal in ieder geval bijdragen aan het mentale welzijn van zowel de pelgrim als de gewone toerist.

Want ondanks het minuscule oppervlak kun je een paar relaxte uren doorbrengen in het dorp. Eerst op je gemak de eeuwenoude architectuur bewonderen, gevolgd door een lunch in een van de restaurants met een typisch lokaal gerecht te brengen, de Cocido Maragato.

 

Kinderkopjes

Local cuisine

Vooral voor hongerige pelgrims is Cocido Maragato een prima maaltijdkeuze na een lange wandeling. Behalve dat het de locale specialiteit is, geeft  één portie genoeg energie om je de rest van de week op de been te houden. The Maragato is een stoofpot bestaande uit kool, aardappelen, kikkererwten en zeven soorten varkensvlees. Het is een typisch gerecht van Astorga, Leon en in het bijzonder Castrillo de los Polvazares.

Hotels

Hoewel klein, heeft het dorp een aantal uitstekende overnachtingsmogelijkheden, zoals het vakantiehuis  Los Polvazares of hotel Casa Coscolo met een à la carte restaurant. Castrillo ligt in de provincie Leon, het dorp behoort tot de gemeente van Astorga.

 

Castrillo old gates

 

eeuwenoude architectuur

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This