City trip naar Cardiff

Een stedentrip naar Cardiff, de hoofdstad van Wales, betekent met een beetje pech: wind en horizontale regen. De machtige Atlantische Oceaan is hier de spelbreker, of zo je wil, een natuurfenomeen waar je rekening mee moet houden. Volgens Wikipedia zijn  “de zomers meestal warm en zonnig, met gemiddelde maxima tussen 19 en 22 °C”. Tja.

Maar goed, zolang je maar beseft dat je niet naar Cardiff gaat voor het weer, dan komt het allemaal goed. Wie weet schijnt de zon. En zo niet, dan zijn er voldoende musea, pubs, restaurants en winkels om je een aantal dagen bezig te houden.

 

Cardiff centre

Bezienswaardigheden Cardiff

Het centrum van Cardiff is niet zo bijzonder. De belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Cardiff zijn het kasteel, het park en het nationaal museum. Wat mij betreft is de baai van Cardiff de hoofdattractie.V oor de sportliefhebbers zijn er het voetbalstadium en het rugbystadion van Cardiff City.

Sportief Cardiff

Bezoek een wedstrijd tegen Cardiff City in het voetbalstadium van de stad met voetbalreizen. Of woon een rugbywedstrijd bij in het Principality Stadium in het centrum van de stad.

 

Cardiff rugby stadion

Nationaal Museum Cardiff

Het nationaal museum is gratis toegankelijk. De kunst- en natuurcollecties zijn een beetje een ratjetoe, maar op een regenachtige dag kun je je er goed een paar uurtjes vermaken.

Cardiff Castle

Het Cardiff Castle is een van de belangrijkste attracties van Wales en een site van internationale betekenis. Het kasteel ligt in het centrum van de hoofdstad, omringd door een park.

Het gebouw heeft een indrukwekkende geschiedenis van Romeinse fundamenten naar het hedendaagse Victoriaanse huis.  Bovendien voegden de Noormannen in de 11e eeuw de toren toe. De middeleeuwse heren van Glamorgan hebben in de 15e eeuw hun stempel op het huis gedrukt.

Cardiff castle

Cardiff Bay

Cardiff Docks was de grootste steenkool-exporterende haven ter wereld.  In de jaren tachtig is het gebied geleidelijk in verval geraakt doordat het kolenmijn in Zuid-Wales onrendabel werd. Aan het einde van de vorige eeuw werd het gebied getransformeerd tot het huidige centrum van plezier met restaurants, musea, cafés en andere attracties. De haven staat nu bekend als Cardiff Bay.

Hier vind je bovendien de zetel van het Welsh parlement.

St. David’s Hotel

Het St. David’s Hotel & Spa vijfsterrenhotel is volgens henzelf gevestigd in een iconisch gebouw. Die mening deel ik niet, maar het heeft wel spectaculaire ligging in de baai van Cardiff. Vanuit je hotelkamer heb je een indrukwekkend uitzicht op de baai en Penarth.

Bekijk prijzen en beschikbaarheid.

Cardiff Wales

Het Pierhead-gebouw

Het Pierhead-gebouw is een monumentaal pand in Cardiff Bay. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Cardiff en werd in 1897 gebouwd als hoofdkwartier van de Bute Dock Company.

Het gebouw maakt nu deel uit van het landgoed van de Senedd (Welsh Parliament). De klok op het gebouw staat onofficieel bekend als de “Baby Big Ben” of de “Big Ben of Wales”. De buitenkant van de Pierhead is bekleed in geglazuurde terracotta.

Cardiff parliament

De Sendd, het Welsh parlementsgebouw

In het Senedd-gebouw zijn de debat- en commissiekamers van de Senedd huisvest. Het parlement ligt in het zuidwesten van de Cardiff Bay.

De Senedd heeft een glazen gevel rondom het hele gebouw, met een stalen dak en een houten plafond. Het gebouw heeft drie verdiepingen; de eerste en tweede verdieping zijn toegankelijk voor het publiek. Het gebouw is ontworpen om zo open en toegankelijk mogelijk te zijn.

De ontwerpcriteria vereisten duurzaamheid, waaronder een levensduur van 100 jaar, het gebruik van lokale materialen, minimaal energieverbruik en afval, het gebruik van hernieuwbare technologieën en als ​​voorbeeld te dienen op het gebied van duurzaamheid.

Wales Millennium Centre (

Wales Millennium Centrum

Het Wales Millennium Centre is de plek voor culinair genot. Een kunstcentrum, bestaande uit een groot theater en twee kleinere zalen met winkels, bars en restaurants. Het herbergt het nationaal orkest en opera-, dans-, theater- en literatuurgezelschap.

Cardiff Norwegian church

Noorse Kerk

Het Norwegian Church Arts Centre was oorspronkelijk een Lutherse kerk, uit het jaar 1868. Het gebouw wordt nu gebruikt als kunstcentrum, met een café en een kunstgalerie.

Fun fact: de schrijver Roald Dahl, die in Cardiff werd geboren uit Noorse ouders, werd in de kerk gedoopt, net als zijn zussen.

 

Cardiff Merchant Seafarer's

Merchant Seaman’s Memorial

De Merchant Seaman’s Memorial sculptuur is een eerbetoon aan koopvaardijlieden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het in 1997 geïnstalleerde beeldhouwwerk bestaat uit een slapend hoofd samengesmolten met een scheepsromp.

Het beeld staat voor het Welsh Parliament in Cardiff Bay.

Penarth pier

Penarth Marina & Haven

Penarth ligt ongeveer 4 mijl (6,4 km) ten zuiden van het stadscentrum van Cardiff aan de noordkust van de Severn Estuary aan de zuidkant van Cardiff Bay. Het is de rijkste badplaats in het stedelijk gebied van Cardiff.

Tijdens het Victoriaanse tijdperk was Penarth een zeer populaire vakantiebestemming, nationaal gepromoot als “The Garden by the Sea”. Veel van de Victoriaanse en Edwardiaanse architectuur is bewaard gebleven.

Lopend kom je via de Cardiff Bay Trail, het strand en de Pavillion in Penarth. Let wel op het getijde, bij vloed kun je waarschijnlijk niet langs de hoge kliffen. Of neem vanuit het centrum van Cardiff de trein naar Penarth.

Een mooie plek om te logeren is Pickford’s Galley, een klein hotel met uitzicht op zee. Je kunt er lekker vis eten. 

 

Restaurants centrum Cardiff

Er zijn volop restaurants en pubs in het centrum van Cardiff, waar je zeker in het weekend tijdig voor moet reserveren. 

Aanraders

  • Mowlana, 2 Four Elms Road, is een Perzisch restaurant.
  • The Alchemist in St. Mary Street voor cocktails, vegan en ontbijt.

 


Voor de liefhebbers van Wales, lees ‘het zoutpad’.

Raynor Winn en haar man Moth lopen de South West Coast Path. Weg van alles en iedereen.

 

 

 

In de buurt

Cambridgeshire: fietstocht door het ‘echte’ Engeland

Reizend door het glooiende platteland van Cambridgeshire, fietsen we terug in de tijd naar het ‘echte’ Engeland. Kerkuilen, eksters en spechten begeleiden onze trektocht door een landschap van tarwevelden, omlijst door een banket van klaprozen, margrieten, koren- en boterbloemen. IJverige hommels wedijveren met vlinders voor een plekje op de geurigste planten.

read more

Saffron Walden, de bloem van Essex

Saffron Walden is zo’n Engels typisch stadje dat grotendeels onveranderd is gebleven sinds de late middeleeuwen. En dat is goed nieuws voor de liefhebbers van historische architectuur, doolhoven en spoken.

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest