Gorges du Verdon Frankrijk

De Gorges  du Verdon in het zuiden van Frankrijk is een van de meest spectaculaire rotsformaties van het land. Het is ruim twintig jaar geleden dat ik voor het eerst door deze kloof liep. Ik vergeet het nooit meer. Een zes uur lange gruweltocht in de hitte waarbij kleuters en bejaarden me voorbij snelden.

Nu, enkele decennia later, maak ik de wandeling voor de tweede keer.

Chalet de Maline – Point Sublime

Het pad begint bij Chalet de la Maline en eindigt bij Point Sublime.  We zijn ’s ochtends op tijd vertrokken om de ergste hitte voor te zijn. Een groot deel van de route gaat weliswaar door de schaduw, maar in de zomer zijn de temperaturen ruim boven de dertig graden. De wandeling is vijftien kilometer, met hoogteverschillen van vierhonderd meter. Sommige afdalingen zijn behoorlijk steil. In het midden van de route ligt een ijzeren trap met 240 treden. Dat zijn er veel.

Bergsporten

Het pad gaat door verschillende tunnels. De langste is zeshonderd meter lang, donker en nat. Aan de wanden buiten de tunnels zijn kinderen aan het abseilen. Beneden in de rivier wordt gerafted.

Het water lokt op verschillende plekken. Lekker een verkoelende duik. We doen het niet. Langs de route staan borden, die ons waarschuwen voor gevaar. Een dam verderop kan onaangekondigd water lozen, waardoor het peil in korte tijd snel kan stijgen.

Vreemd genoeg ben ik nu een stuk fitter dan twintig jaar geleden. De wandeling kost deze keer een stuk minder inspanning en vooral minder tijd. Binnen vier en half uur zijn we – dat zijn reisgenoot J. en kinderen –  terug bij de start. De enigen die ons deze keer inhalen is een groepje Brabantse militairen. Wat hetzelfde is gebleven is de schoonheid van de natuur,  het emeraldgroene water van de rivier Verdon en de imponerende rotswanden van 700 meter hoog.

Praktische tips

Wandelen

  • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Neem een zaklamp mee voor in de tunnels en voldoende water voor onderweg.
  • Zorg voor stevige schoenen. Slippertjes, sandalen en dergelijke zijn gevaarlijk op de trappen en rotsen en ongemakkelijk op een langere route.
  • Draag naadloze (tegen blaren) geïmpregneerde wandelsokken, de impregnatie beschermt tegen insecten en teken.
  • De route maakt onderdeel uit van de Franse GR4.

Met dank aan Careplus die een gedeelte van deze post gesponsord heeft door te zorgen voor anti-insectenspray, wandelsokken, blarenpleisers en ORS-vloeistof (de laatste twee items niet nodig gehad gelukkig).

Vervoer

  • Er is een bus die teruggaat naar het beginpunt. Het aantal zitplaatsen is beperkt. Zorg in het hoogseizoen en in de weekenden dat je ruim op tijd bent.
  • Het vertrek/eindpunt is: Chalet de Maline of Point Sublime.
  • De route kun je in beide richtingen volgen. Het is gemakkelijker om vanuit Chalet de Maline te vertrekken in verband met het hoogteverschil.

Overnachten

In de buurt van de kloof zijn legio overnachtingsmogelijkheden, camping, hotels, pensions etc. Deze zijn over het algemeen enkele kilometers verwijderd van het start- en eindpunt.

error:

Pin It on Pinterest

Share This