Zilverroute of Ruta de la Plata in Spanje

De Zilverroute gaat dwars door Spanje, of beter gezegd van noord naar zuid of vice versa, een ruim achthonderd kilometer historische weg. Het maakt niet uit hoe – te paard, op de fiets of te voet – ongeacht je vervoermiddel op je pad zul je duizenden jaren oude bouwwerken, prachtige natuur, Unesco erfgoed, zilver en goud zien.

 

Zilverroute, ruta de plata Los Barruencos natural monument

De route begint in zuidelijk Sevilla in Spanje en slingert naar het noordelijk Gijon. Vanuit deze kuststad gaat de weg verder naar het westen als de een pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (+350 kilometer). Het pad volgt een tweeduizend jaar oude heerbaan van Romeinse makelij.

Onderweg doorkruis je vier regio’s: Andalusië, Extremadura, Castilla y Leon, Galicië en zeven provincies. Langs de autoweg (A-66) zijn grote stukken van de originele Romeinse weg bewaard gebleven. Het is een ideale lange afstandsroute om te fietsen of te wandelen aangezien er weinig hoogteverschillen zijn. Een aantal van de bezienswaardigheden langs de route heb ik hieronder op een rijtje gezet.

Santiago de Compostela

De bedevaartplaats Santiago de Compostela ligt in het noordwesten van Spanje. In deze stad komen de pelgrimsroutes uit Frankrijk, Portugal en Spanje samen bij de kathedraal van de stad. Sinds 1985 heeft Santiago de Compostella de UNESCO werelderfgoed status. De universiteitsstad is de hoofdstad van Galicië. Het heeft behalve de imposante kathedraal verschillende (religieuze) bezienswaardigheden.

De Sint Jakobsschelp is het teken van de pelgrim.

De schelp zorgt voor herkenning onderweg. Zelfs ver van Santiago kan je herkend worden als pelgrim. Soms wordt een slaapplek aangeboden of een maaltijd, soms een goed gesprek.

Dus loop minimaal 100 kilometer, fiets tweehonderd of ga driehonderd kilometer te paard en je bent voor het oog van (de katholieke) God weer zo goed als nieuw.

Santiago de Compostela

Overnachten in Santiago de Compostela

Als je budget het toelaat boek een nacht in het Parador hotel oftewel Hostal dos Reis Católicos. Het hotel ligt midden in het centrum naast de kathedraal en is een van de mooiste hotels uit de Parador keten. Het gebouw stamt uit de 15e eeuw.

Gijon

Deze kuststad ligt aan de Atlantische Oceaan in de autonome deelstaat Asturias. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nooit in Gijon geweest bent en er dus ook verder weinig over te vertellen weet. Maar aangezien deze stad het officiële eindpunt is, of zo je wil het beginpunt, van de zilverroute noem ik het toch. De foto hieronder komt dan ook van het verkeersbureau van Gijon, een website boordevol nuttige informatie over de stad in het Spaans, Engels, Frans en Duits.

Als je toch in de buurt bent maak dan een uitstapje naar de Picos de Europa, een prachtig berggebied waar ik wel geweest ben en ooit nog besloten heb om in een volgend leven als koe terug te keren, echt je moet het zien om te begrijpen waarom.

Gijon

Foto © Verkeersbureau Gijon

Salamanca

Goed de volgende stop op de route is Salamanca, de plek op de zilverroute waar je goud vindt. Ook deze stad maakt sinds 1988 deel uit van het UNESCO erfgoed. Je bent nu halverwege.

Het is een stad met een bijzonder verleden en een oud centrum op postzegelformaat. Hier bevindt zich – sinds het jaar 1134 – de oudste universiteit van Spanje. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste talencentra van het land. Jaarlijks komen er duizenden internationale studenten om de Spaanse taal te leren.

Salamanca Romeinse brug

Overnachten in Salamanca

Het Parador hotel in Salamanca ligt net buiten de stad en heeft een adembenemend uitzicht over de Romeinse brug en de kathedraal. De kamers zijn comfortabel. Het hotel heeft een zwembad en zeer vriendelijk personeel. Dit is de ideale plek om al fresco te dineren, ook als je besluit om niet te overnachten.

 

Salamanca Parador hotel

Foto © Parador

Caceres

Een van de meest pittoreske plaatsjes langs de zilverroute is de regionale hoofdstad Cáceres in de afgelegen deelstaat Extremadura. Ook deze stad werd in 1985 op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het oude stadscentrum is klein, goed bewaard gebleven en zo goed als vrij van lelijke reclame.

Parkeren kan net buiten het stadscentrum in een van de verschillende goed aangegeven parkeergarages. Het verkeersbureau in het Valhondo gebouw bij Plaza Mayor  is een nuttige plek om je ontdekkingstocht te beginnen. Het heeft parkeerplek voor bussen, auto’s en toeristische informatie.

In de buurt van de stad ligt Los Barruecos, een natuurmonument.

Caceres plein

Los Barruecos

Dit natuurmonument (sinds 1996) ligt ongeveer veertien kilometer van Cáceres vandaan in het plaatsje Malpartida de Cáceres. Dit is een uniek landschap met granieten rotsblokken, water en gigantisch veel ooievaars. Zelfs zoveel dat in 1997 werd uitgeroepen tot Europees dorp van ooievaars door het Europese ‘Natural Heritage Fund’.

Los Barruencos

Merida

De hoofdstad van Extremedura is Merida. Een relatief kleine stad met verschillende imposante Romeinse monumenten. Het absolute hoogtepunt van de stad is het Romeins theater, een van de best bewaarde uit de Romeinse wereld. Zomers wordt hier een toneelfestival gehouden. Op het terrein zijn ook de ruïnes van een Romeins huis, een amfitheater en tuinen. Deze liggen net buiten het centrum.

Binnen het centrum ligt het Alcazaba, een Moors fort en daarnaast de Romeinse brug Puente de Guadiana, de grootste nog in gebruik zijnde brug uit de antieke tijd. In de stad vind je verder de Arc van Trajanus, de tempel van Diana en het huis del Mithraeo waar prachtige mozaïeken en Pompejaanse fresco’s te zien zijn.

Merida Romeinse brug Puente de Guadiana,
Merida tempel Diana

Overnachten in Merida

Het Parador hotel van Merida is gevestigd in een voormalig klooster uit de achttiende eeuw, in het centrum van de stad. Het heeft een klein zwembad, zeer ruime kamers, veel sfeer en een ooievaar op het dak.

Parador Merida

Sevilla

Het zuidelijke eindstation van de zilveroute is de Andalusische hoofdstad Sevilla. Nu is het tijd om uit te rusten, misschien een bootje te varen op de Guadalquivir, flamenco te kijken, tapas te eten, een terrasje met een glaasje wijn.

Sevilla

Vooruit als het dan echt moet, kun je ook nog wat toeristische bezienswaardigheden bekijken. Die heb ik hier uitgebreid beschreven.

Praktische info zilverroute

Het weer 

Hou rekening met hoge temperaturen in juli en augustus, met name als je gaat fietsen of wandelen. Het zuidelijke Extremadura is extreem heet en leeg. Op sommige delen van het traject is weinig schaduw. In de wintermaanden kan het regenen en in het centrale gedeelte zelfs sneeuwen. De herfst en de lente zijn verreweg de beste maanden om deze route actief te volgen.

Water en zonnebrand 

Ook in de winter kan het bedrieglijk warm zijn en brandt de zon er vaak lustig op los. Zorg altijd dat je voldoende water bij je hebt en ingesmeerd bent met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SP50+).

Wandelen

De GR100 is een officiële wandelroute die een deel van de Ruta de Plata volgt. Het grootste deel is bewegwijzerd.

Paradores

De in dit blog beschreven hotels zijn alle onderdeel van de Paradorketen, een door de Spaanse overheid beheerde hotelgroep. Ik ben erg fan van deze hotels omdat ze typisch Spaans zijn, vaak op mooie plekken liggen of in historische gebouwen gehuisvest zijn. Meestal serveert het restaurant de regionale keuken. In Merida en Salamanca heb ik geslapen, wegens budgettaire redenen heb ik die in Santiago de Compostella alleen bezocht zonder te overnachten.

error:

Pin It on Pinterest

Share This