Polen

Magdalena, Polen, 36

Emilia, Denemarken, 7

Emilia, Denemarken, 7

Israeli vrouwen

Lili, Israel, 42

Spaanse vrouw

Marta, Spanje, 46

Taking joy in living is a woman’s best cosmetic.”

– Rosalind Russell

Marina, Rusland

Marina, Rusland, 30

Elisa, Italië, 12

Elisa, Italië, 12

Miriam, Spanje

Miriam, Spanje, 39

Mayar, 15, Libië

Mayar, Libië, 15

Wereldwijven

Welkom bij het ´World of Women´ oftewel het WOW-project. Dit is mijn poging om vrouwen uit allerlei landen te portretteren met een WOW-factor. Gewone vrouwen in een ‘ongewone’ situatie. Ze zijn ver van huis, of beter gezegd ver van hun wortels, want ze zijn hier, in Malaga wel degelijk thuis.

Waarom doe ik dit?

Omdat het kan en omdat ik het leuk vind. Ik ben fan van vrouwen en al helemaal van de reizende versie. Toegegeven, ik ben er zelf één, dus niet helemaal objectief. Wat ik probeer te laten zien dat ongeacht afkomst of nationaliteit we over de hele wereld dezelfde emoties delen: verdriet, vreugde, angst, het zijn universele gevoelens. Ja, we zijn ook verschillend, met diverse culturele achtergronden, waarden en normen. Dat geeft niet, dat maakt de ervaring rijker.

Natuurlijk helpt het de communicatie als je dezelfde taal spreekt. Daarvoor is de lach uitgevonden. Een lach is universeel. Een lach maakt mooi, ondanks rimpels en grijze haren.

Zet een aantal vrouwen bij elkaar en er ontstaat iets moois, of dat nu aan de poort van de dorpsschool is, op de werkvloer of aan de keukentafel. Afkomst, nationaliteit en leeftijd doen er weinig toe. De vrouw wil over haar successen, zorgen en problemen kunnen praten en dat niet in de eerste plaats om oplossingen te vinden, maar om gevoelens te delen.

Vrouwen ontlenen hun eigenwaarde vooral aan relaties en gesprekken. Mijn beste vrienden zijn vriendinnen, want lief en leed delen, dat doe je met vrouwen. Dat is zo over de hele wereld, of je nu in Rusland, Thailand of in Marokko bent.

Verantwoording

De gefotografeerde dames zijn allen inwoner van Malaga. Ik heb gerekruteerd onder vrienden, dochters van, klasgenootjes van mijn kinderen en vage bekenden. De foto’s zijn in Malaga en omgeving gemaakt als eindopdracht voor een cursus fotografie.

Binnen het tijdsbestek wat ik had, heb ik zoveel mogelijk nationaliteiten opgetrommeld. Dat is nog geen tien procent van de meer dan 140 verschillende die vertegenwoordigd zijn in deze streek (bron).

Het begin van een reis

Hoewel deze foto’s zijn gemaakt voor een project betekent dit voor mij slechts het begin van een ontdekkingsreis waarbij ik de levens van vrouwen uit allerlei landen met hun verschillende gewoontes en culturen wil gaan vastleggen in een nieuwe serie: ‘Wereldwijven’ en wel op dit blog.

Met dank aan de vertegenwoordigsters van Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Israël, Italië, Japan, Libië, Marokko, Polen, Rusland, Spanje en Thailand voor hun geduld en bereidwilligheid om mee te werken aan dit fotoproject.

Liz, Engeland

Liz, Engeland, 64

Shihoko & Hitomi, Japan

Shihoko & Hitomi

Shihoko & Hitomi, Japan

Japan, 36, 49

Pauline, Frankrijk, 13

Pauline, Frankrijk, 13

We lijken op elkaar of we dat nu willen of niet. Sterker nog de reacties op mijn vraag om te poseren waren bij alle vrouwen soortgelijk: het maakt schijnbaar niet uit voor je eigenwaarde of je nu uit Duitsland, Japan of Israel komt:

“Ik ben niet mooi; mijn neus staat scheef; je kunt beter iemand anders vragen; ik sta echt nooit mooi op de foto’s; Ik heb teveel rimpels; ik moet eerst naar de kapper, mijn haar is grijs.”

Alleen de meisjes niet, de minachttieners werkten mee zonder zichzelf eerst omlaag te halen. Toch deden alle vrouwen die ik vroeg – ondanks hun vermeende tekortkomingen – mee aan dit fotoproject; op miss België na, maar die haal ik nog wel over.

Dit blog is voor alle ‘wereldwijven’ in mijn leven.

 

 

Techniek

Alle foto’s zijn gemaakt met een Canon spiegelreflex instapcamera, met gebruikmaking van de volgende lenzen:

  • 18 – 50 mm;
  • 70 – 300 mm;
  • 50 mm

De meeste portretten zijn gemaakt in de open lucht met behulp van een reflector. De foto’s van Saskia, Marina en Miriam zijn binnenshuis gemaakt met kunstlicht.

De foto’s zijn digitaal bewerkt in Lightroom. De meeste zijn in raw gefotografeerd.

Saskia, Duitsland, 39

Saskia, Duitsland, 39

Rattana, Thailand, 43

Rattana, Thailand, 43

Laura, Italië, 45

Laura, Italië, 45

Lucia & Honomi, Japan, 9 & 5

Lucia en Honomi, Japan, 9 en 5

Marokkaanse vrouwen

Laila, Marokko, 38

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This