Nederland vakantieland

Een weekendje weg in eigen land

Een weekend weg in eigen land is vaak zeker zo leuk als een trip naar Verweggistan. Ons kikkerlandje heeft namelijk van alles te bieden, ook voor de verwende toerist. En nee, dat hoeft niet Amsterdam, de Keukenhof of de Zaanse Schans te zijn.

Nederland heeft zoveel meer: leuke steden, natuurparken, bijzondere bezienswaardigheden, hunebedden en natuurlijk tulpen, kaas en windmolens.

Bijkomend voordelen van een uitstapje in de buurt zijn dat je sneller ter plekke bent, je spreekt de taal én minder kilometers transport zijn natuurlijk beter voor het milieu.

Verder heb je geen gehannes met jet lag, boarden van het vliegtuig, het afsluiten van verzekeringen, je hoeft niet door de douane en je hoeft geen prijzen in vreemde valuta te vertalen. Zeker als je met kinderen op pad gaat, dan is dicht bij huis wel zo praktisch.

Kortom een win-win situatie.

Dagje uit in Nederland

En heb je weinig tijd, dan maak je er gewoon een dagje uit van. Nederland is klein en over het algemeen zijn de meeste plekken goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

De leukste onbekendste plekjes in Nederland

Hieronder vind je mijn tips over minder toeristische plekken in ons land. Te beginnen met enkele stedentrips.

Uiteraard is deze lijst niet compleet, want:

 1. ik heb niet alles gezien wat er te zien valt en
 2. niet alles opgeschreven wat ik gezien heb. Maar daar wordt aan gewerkt.
tulpen uit Nederland

Nederlandse Stedentrips

Rotterdam, Den Haag en Eindhoven zijn relatief groot, maar worden toch vaak over het hoofd gezien als mogelijke stedentrip. Onterecht in mijn ogen.

1. ​Ongeëvenaard Rotterdam

Rotterdam is niet alleen de tweede grootste stad van Nederland, het heeft ook een van de belangrijkste havens ter wereld. De stad staat bekend om zijn moderne architectuur, internationale sfeer en is gemakkelijk te voet te verkennen. Het heeft uitstekend openbaar vervoer, waterwegen en natuurlijk de iconische Erasmusbrug.

Doen

 

Rotterdam city trip

2. Eindhoven lichtstad

Eindhoven is de stad waar ik gestudeerd hebt. Hier vind je een levendig winkelcentrum, industrieel design, internationale bedrijven en in het kielzog daarvan de wereldkeuken. 

Doen

 

Eindhoven

3. Regentesk Den Haag

Den Haag was twee jaar lang mijn woonplaats. Een voor mij onverwachte prettige plek om te wonen want wie Den Haag zegt, zegt het Binnenhof, de plek waar de Nederlandse  regering zetelt. Rondom het centrum vind je allerlei ambassades. Bovendien is de stad een belangrijke speler op het gebied van internationaal recht met het Internationaal Gerechtshof van de VN en het Internationale Strafhof. Ik verwachte dus vooral een saaie stad (want ambtenaren), maar vond er een mooi centrum, prachtige badplaatsen, duinen, imposante musea en verschillende wijken met een beschermd stadsgezicht.

Doen 

 • de terrasjes op Het Plein zijn bij uitstek de plek om een wijntje te drinken en ministers te spotten. 
 • wandel ‘s avonds door het statige historisch centrum met de Haagse Passage, Het Binnenhof en de Lange Voorhout.
 • in de stad vind je bovendien verschillende belangrijke musea zoals het Mauritshuis, (meisje met de parel), het Escher museum en Panorama Mesdag.
 • als je wilt uitwaaien ga dan naar het strand van Scheveningen of Kijkduin.
 • ontdek daar Beelden aan Zee en…
 • je kinderen neem je mee naar Sealife in Scheveningen.
 • Oo bezoek Nederlands kleinste stad, Madurodam.

Overnachten

 • stap in de voetsporen van Winston Churchill en Audrey Hepburn en slaap in het Kurhaus aan het Scheveningse strand.
 • hotel Des Indes is het vijfsterrenhotel aan de Lange Voorhout (in het centrum) van Den Haag. Dit is dé plek als je je wilt wentelen in regenteske luxe.
 • mocht je een wat bescheidener budget hebben en toch centraal willen zitten, probeer dan het Fletcher Hotel.
Peace Palace The Hague

Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians 

Alternatief Amsterdam NDSM-werf

Vermijd de massa’s op de NDSM-werf. Het voormalige industriële complex is tegenwoordig een culturele hotspot, met hippe restaurants, bijzondere hotels en uitzicht over de rivier IJ.

Lees verder over de werf.

Amsterdam Pontsteiger

Ontdek de Natura 2000 gebieden

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Hier worden bepaalde diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. Nederland heeft het verbazingwekkende aantal van ruim 160 Natura 2000-gebieden (bron rijksoverheid).

4. Rondje IJsselmeer

Volg (een gedeelte van) de Zuiderzeeroute op de fiets om uitgestorven wegen, schattige vissersdorpen, prachtige pakhuizen, weidse landschappen, grazende ganzen en frisgewassen jongelingen te zien.

5. Terschelling 

De duinen van Terschelling behoren niet alleen tot de Natura 2000 gebieden, ze zijn bovendien onderdeel van Unesco werelderfgoed. Op het eiland zie je talloze vogels, eindeloze zandstranden, zeehonden en de onstuimige waddenzee. Je kunt er wadlopen, paardrijden, fietsen, wandelen en gewoon lekker op het strand liggen.

Lees verder op het blog over Terschelling.

Meinweg National Park

6. De Groote Peel

De Limbursge Groote Peel is een belangrijk natuurgebied voor vogels. Het land bestaat uit een mengsel van hei, moeras, veen en bos. Een paradijs voor wandelaars en vogelaars.

Lees verder over de Groote Peel.

Groote Peel natuur

7. Het Leudal & Meinweg 

Twee andere Limburgse bossen die in het Natura 2000 netwerk zitten zijn het Leudal en Meinweg. Wat bijzonder is dat deze enigszins heuvelachtig zijn, voor Nederlandse begrippen dan. 

Lees verder over Limburgse boswandelingen.

Meinweg National Park

8. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen zijn een stukje Afrika in Nederland. De stuifzanden en sporadische bomen doen denken aan een savanne.

Lees verder over het Nationaal Park De Loonse & Drunense Duinen.

Nationaal Park Loonse & Drunense Heide

9. Volg het Fietserpad, het fietsalternatief van het Pieterpad

Een van die dingen die je eigenlijk ooit in je leven gedaan zou moeten hebben is het Pieterpad lopen. Inderdaad van Zuid-Limburg naar Noord-Groningen. Maar mocht het je aan tijd, enthousiasme of wandelbenen ontbreken dan is het Fietserpad een goed alternatief. Je fietst door het oosten van Nederland, voornamelijk over fietspaden. 

Lees op het blog over mijn ervaringen op het Fietserpad.

Dolmens Netherlands

10. Fiets over de Utrechtse Heuvelrug

Heb je minder ambitieuze plannen dan is de Utrechtse Heuvelrug een mooie dagtocht om te fietsen. Via de Oranjeroute kom je langs enkele paleizen van de Koninklijke Familie.

Lees verder op het blog.

Utrechtse Heuvelrug

11. Met kinderen kies voor rust, reinheid en regelmaat in Horst aan de Maas

Het Limburgse Horst (dat sinds 2001 aan de Maas ligt), is mijn geboorteplek. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het een tamelijk slaperig plaatsje is.

Daarom is het ideaal om hier met kleine kinderen op vakantie te gaan. Het is lekker overzichtelijk. Boek een vakantie bij Center Parks. Horst heeft maar liefst twee vakantieparken: Het Meerdal en de Limburgse Peel. De parken hebben familiehuisjes, tropische zwemparadijzen en andere activiteiten voor kinderen.

In de buurt:

Activiteiten in de buurt waar vooral ouders blij van worden zijn:

 • De parken liggen in de bossen, deze zijn ideaal om te wandelen. zeker ‘s zomers als de heide in bloei staat. 
 • Het bos heeft helaas ook een uitgestrekte MTB-route (De Schaak).
 • In de buurt vind je een 18-hole golfbaan, de Golfhorst (alleen met NGF-pas).
Horst Weisterbeekschool

12. Ga terug in de tijd

Wil je eens compleet wat anders huur dan een oldtimer camperbus.

Volkswagen Campervan
ideeën weekendje weg Nederland
Uitstapjes Nederland

Meer Nederland

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This