Dit blog zou gaan over de schoonheid van het uitgestorven Spaanse binnenland, met een uitgebreide beschrijving van de juweeltjes die je onderweg op de Ruta de la Plata vindt.

Ik heb de zilverroute namelijk al een paar keer eerder met de auto gereden en vervolgens op deze site beschreven. Dat was meer van grote stappen snel thuis; waarbij ik alleen de culturele, natuurlijke en historische parels uit de schatkist viste die Spanje heet.

Deze keer is het een ander soort tocht, langzamer, met de fiets, dit is deel II.

Leegstand Spanje binnenland

De zilverroute op de fiets

Voor de ruim achthonderd kilometer die de zilverroute van noord naar zuid beslaat, ruimen we twee weken in. Afhankelijk van het hoogteprofiel van het traject leggen we vijftig tot honderd kilometer per dag af. Noodgedwongen slapen we in kleinere, weinig toeristische plaatjes. Onderweg ontdekken we inderdaad enkele pareltjes. Die komen nog aan de beurt in een volgend blog, eerst moet dit eruit, de achterkant van het verhaal.

Want deze keer zien we een ander soort Spanje, de zilverroute blijkt geplaveid te zijn met oud ijzer en golfplaten. We reizen door ontzielde dorpen met dichtgemetselde deuren, gescheurde gordijnen, kapotte ruiten, half ingestorte huizen en grijze woonkazernes. Plaatsen waar ruim de helft van de woningen in de verkoop lijkt te staan en de andere helft ingestort of nooit afgebouwd is.

Na zeven jaar Andalusië – een van de armste deelstaten van Spanje, dacht ik te weten wat armoede in dit land betekent.

Volgens Eurostat, het Europese CBS, zijn de vijf plekken met de hoogste werkloosheid binnen de unie allemaal in Spanje, en de meest getroffen regio is Andalusië, waar een op de drie arbeiders werkloos zou zijn (bron). De jeugdwerkloosheid is hier, in Castilla y Leon, minstens zo hoog, vijfenveertig procent van de jeugd onder de vijfentwintig jaar heeft geen baan (bron).

Klimaat

Centraal Spanje en met name de noordelijke meseta bestaat uit een hoogvlakte tussen de zes- en achthonderd meter boven de zeespiegel. Het is omringd door bergen. Het grootste gedeelte van de meseta behoort tot de autonome deelstaat Castilië en León. Deze regio heeft een landklimaat. Volgens de inwoners van de staat hebben ze:

”Nueve meses de invierno y tres de infierno.”

oftewel negen maanden winter en drie maanden hel, met andere woorden het gebied heeft een lange winter en een korte, hete zomer. Geen wonder dat de regio al decennialang leegloopt.

 

Een opleiding, een baan, een aangenamer klimaat en een beter leven vind je in de stad.

Degene die de kans krijgt, vertrekt.

 

Vergrijzing binnenland Spanje
Historisch centrum Benavente

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This