Asturias graanhuisjeIn Galicië, het groene noorden van Spanje hebben de woningen een miniatuur van zichzelf in de tuin. Het lijken wel maquettes gebouwd in afwachting van de constructie van het echte werk. De huisjes hebben een deurtje, trapje en een paar ramen omringt door bougainville of Japans aandoende gesnoeide planten.

Soms zijn ze aan de straat gezet, vergeten, overgelaten aan de kracht van de snelweg. De meeste huisjes zijn oud, andere zijn nieuw net als hun lelijke grote broer.

Waarvoor?

Het lijken wel graftombes, misschien voor familieleden? Gezellig, je geliefden voor altijd bij je thuis. Maar wat als je gaat verhuizen? Neem je de doden mee of blijven ze bij de nieuwe bewoners?

Nee, het is een huisje voor de Keltische duende, een soort Spaanse trol. Deze staat bekend om zijn voorliefde voor kinderen. Hoewel zijn intenties meestal goed zijn, pakken zijn daden niet altijd even gunstig uit.

Door schade en schande wijs geworden heeft men deze miniwoningen gebouwd als alternatief verblijf voor de duende in de hoop dat hij zo uit de slaapkamer van mensenkinderen zou blijven. Weet je, dat lijkt me niet zo effectieve maatregel, maar ja ’s lands wijs, ’s lands eer.

Of zou de werkelijkheid saaier zijn? Het is waarschijnlijk een opslagplaats is voor graan en andere gewassen. Doordat de bodem hoog ligt en de wind door het huisje kan blazen blijft het voedsel langer goed en kan het ongedierte er niet bij.

Asturias graanhuisje

Inmiddels weet ik het antwoord, wat denk jij?

Prijsvraag

Laat me weten wat jij denkt. Uit de juiste of meest originele antwoorden kies ik een winnaar.  Te verdienen met deze prijsvraag is een kopje koffie te nuttigen in Malaga. Solo o con leche. Op een locatie naar keuze, op het strand, bij het Romeins theater, het kan overal zolang het maar binnen de gemeentegrenzen valt.

Eh, wel even de kleine lettertjes lezen bij deze prijsvraag lezen*.

___________________________________________________________

*Kleine lettertjes

  1. Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening.
  2. Dus als je een heerlijk kopje koffie wilt winnen, even contact met me opnemen of een reactie hier beneden achterlaten. Ik kan dan je email adres zien, lezers van dit blog niet.
  3. Uit de juiste inzendingen zal op geheel subjectieve wijze een winnaar door mij aangewezen worden.
error:

Pin It on Pinterest

Share This