Een zwoel parfum van bloeiende brem begeleidt het grootste deel van mijn fietstocht over de ‘Via Verde’, de ‘groene weg’ tussen Arnes-Lledó en Tortosa. Dit is een verlaten spoorlijn in de ‘Terres de L’Ebre‘ regio in Catalonië, langs de rivier de Ebro.

 

Olijfbomen, brem, klaprozen

Via Verde Tortosa – Lledó

De route gaat door de Zafan vallei, over aquaducten en bruggen, langs verlaten stations, dalen, grillige bergen, olijfgaarden en door (meestal) verlichte tunnels. Het pad daalt geleidelijk, de zwaartekracht doet het zware fietswerk, met het prettige vooruitzicht dat ik aan het einde van de rit mijn stalen ros terug geef aan de verhuurder. Ik hoef gelukkig niet terug te fietsen.

Kortom dit is minimale inspanning met maximaal effect. Verdwalen is onmogelijk gezien de route over het voormalige spoor gaat.

Het begin van de groene route

Tunnel

Bezienswaardigheden langs de Via Verde

Langs de spoorweg zijn verschillende bezienswaardigheden. Hiervoor moet je dan wel van het rechte pad af. Dat geeft niet, want dwalingen worden beloond middels drank, lekker eten, middeleeuwse bezienswaardigheden, bijzondere natuur en verschillende soorten kunst.

In volgorde van de route:

Arnes

De Via Verde begint in Arnes, een middeleeuws stadje op een 508 meter hoge berg. Het stadhuis is een renaissance paleis uit de 16e eeuw. Het plaatsje ligt vijf kilometer verwijdert van de spoorlijn.

Arnes

Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan is een schilderachtig middeleeuws dorpje dat grenst aan het spectaculaire Parc Natural dels Ports.

Het Port massief is een 35.000 hectare groot beschermd natuurgebied gevormd uit kalksteen, met een grote biodiversiteit. In het park zijn al alleen 1200 verschillende soorten planten en bomen te vinden. Vergelijk dit met bijvoorbeeld eens met het Verenigd Koninkrijk, waar in totaal slechts 800 variëteiten voorkomen.

Het park kun je in te voet, te paard, met een mountainbike of in een 4WD. Er is slechts één voor auto’s berijdbare weg door het gebied. Het pad is de verbindingsweg tussen de regio’s Catalonië, Valencia en Aragon.

Hier kun je allerlei bergsporten beoefenen, zoals klimmen, canyoning, rafting, etc. Let wel, deze activiteiten zijn gereguleerd door de lokale autoriteiten, zie onderaan de pagina voor details.

Nu terug naar Horta de Sant Joan. In het dorp is een Ecomuseum met informatie over het park. Maar wellicht nog een belangrijker wapenfeit voor de plaats is, dat de jonge Pablo Picasso enige tijd hier woonde aan het einde van de 19e eeuw.

El Port Massif

Aan het eind van de 19e eeuw logeerde hij acht maanden in het huis van de ouders van zijn vriend Manuel Pallares om te herstellen van roodvonk. Hij was met Manuel bevriend geraakt op de kunstacademie te Barcelona. Na zijn genezing ging hij niet meer terug naar school. In Horta de Sant Joan had hij naar eigen zeggen “alles geleerd wat er te leren valt”.  Hij vertrok naar Parijs om daar te gaan wonen.

In 1909 keerde hij terug naar Horta de Sant Joan voor een periode van drie maanden, met zijn toenmalige vriendin Fernanda, om een artistieke crisis de kop in te drukken, dit resulteerde in het voor Picasso kenmerkende kubisme.

Picasso centrum Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan heeft nu een bezoekerscentrum gewijd aan de schilder, het centrum is gehuisvest in een voormalig ziekenhuis. Het dorp ligt twee kilometer verwijdert van de Via Verde.

Uitzicht vanaf het Picasso centrum

Prat de Comte

Prat de Comte ligt vier kilometer verwijderd van het treinstation. Het plaatsje ligt aan de oevers van de Canaletes rivier, een zijtak van de Ebro. In de poelen van de rivier kun je baden.

Canaletes rivier, een zijtak van de Ebro

 

In Prat de Comte wordt een bijzonder lekker likeur gestookt, L’Esprit de Comte. Zeker proberen!

Lokaal drankje

Rond Prat de Comte vind je graffiti langs de route, gemaakt in opdracht van het lokale bestuur van Terra Alta. Deze zijn onderdeel van het ‘Art al Ras’ project, een poging om dorpen en steden van de regio met elkaar te verbinden door kunst.

Graffiti Via Verde Catalonië Art al Ras Project

Pinell de Brai

Het station van Pinell de Brai ligt zes kilometer van het plaatsje. In het dorp ligt een ‘wijnkathedraal‘ gebouwd in 1919. Het modernistisch pand is ontworpen door Cèsar Martinell, een leerling van Gaudí. In het restaurant kun je bijzonder goed eten, onder genot van een glaasje wijn natuurlijk.

Wijn coöperatief in Pinell de Brai Dessert wijn

De Via Verde gaat hier over een mooie geboogde brug, de Riberola. Deze overspant de Canaletes rivier en markeert de grens tussen de regio’s Baix Ebre (laag) en Terra Alta (hoog).

Benifallet

Mijn eindstation voor vandaag is Benifallet. In het voormalig station is een restaurant en een hotel gehuisvest.  Op de website van Benifallet Station vind je informatie over overnachtingsmogelijkheden, fietsverhuur, restaurant, etc.

Het gebouw is zes kilometer van de stad verwijderd. Bezienswaardigheden (die ik niet gezien heb) zijn: hermitage La Mare de Déu uit de 13e eeuw met een neo-gotische klooster en de Meravelles Grotten.

Verlaten gebouwen

Aangezien het laatste stuk van de Via Verde minder interessant schijnt te zijn, geven we hier volgens afspraak, de fietsen terug aan de verhuurder. Vanaf het Benifallet station gaan we verder in een kayak over de Ebro naar het eindpunt,  de regionale hoofdstad Tortosa.

Daarover binnenkort meer.

Praktische informatie

Fietsen is niet de enige optie op de Via Verde, je kunt ook paarden huren of wandelen. Voor visueel gehandicapten is een traject van vijf kilometer aangepast vanaf Fontcalda naar het Bot station, met aangepaste aanwijzingen voor blinden en slechtzienden. Ook mensen in rolstoel kunnen deze route volgen, aangezien het grotendeels vlak is.

De Via Verde loopt van Alcañiz tot Tortosa en is 96 km: het stuk tuk Arnes/Lledó – Benifallet  is 28 km en        Arnes/Lledó – Tortosa = 49 km.

Langs de route zijn verschillende restaurants, hotels en fietsverhuurzaken.

  • De ESGAMBI site geeft informatie over fietsverhuur.
  • Camping La Fresneda is verkozen tot de mooiste camping van Europa. De eigenaars zijn Nederlanders.
  • Philippe Crelot is een Nederlandstalige gids (met een Franse vader) die al vele jaren in de regio woont. Hij spreekt vloeiend Frans, Castiliaans en Catalaans. Philippe is bereikbaar op +34/629.958.953 en per viajeshorta@gmail.com en via zijn website.
  • Een nuttige website met algemene informatie is www.terra-alta.org over de regio.
  • ElsPorts Natural Park, het Administration Centre ligt aan de Avenida Val de Zafán, Tel +34 977 504 012.

Erg jammer is dat op veel websites van de lokale overheden de meeste toeristische informatie alleen in het Catalaans gegeven wordt. Een gemiste kans wat mij betreft met Engels en Castiliaans (Spaans) zouden er veel meer (potentiële) bezoekers profijt kunnen hebben van de informatie.

 Met dank aan

Deze reis heb ik gemaakt op uitnodiging van het Terres de L’Ebre verkeersbureau.

____________________

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This