Zoute chocola, een schokkende (letterlijk) natuur, duizenden jaren geschiedenis, zon en cannoli uit de hemel. Dat zijn vijf redenen om nu naar Sicilië te vertrekken.

Hieronder vind je er nog veel meer.

Sicilië bezienswaardigheden

Op de wipneus van de Italiaanse laars bevindt zich een schatkamer tot de nok toe gevuld met duizenden jaren geschiedenis, zonovergoten middeleeuwse dorpjes, een wintersportgebied (ja, echt), zwarte stranden en een oogverblindende blauwe zee. Hier vind je tradities op smaak gebracht met goddelijk druivensap en cannoli uit de hemel.

Ik bezocht een aantal dagen het eiland op uitnodiging van de Siciliaanse Kamer van Koophandel*. Het bezoek (vier nachten) was veel te kort. Het voelde aan als een amuse, een minihapje om de smaakpapillen op gang te brengen voor de hoofdmaaltijd. Het mag dan wel een eiland zijn, het is toch behoorlijk groot. De oppervlakte is ruim de helft van dat van Nederland.

Om Sicilië te verkennen met al zijn bezienswaardigheden is minimaal een maand nodig.

cannoli zijn met Ricotta gevulde krokante koekjes

Dat weet ik omdat ik vijfentwintig jaar geleden al een zomervakantie op het Italiaanse eiland heb doorgebracht. Toen sliep ik in een tentje en onder een brug, nu in een viersterrenhotel. Andere tijden, ander gezelschap. Wat hetzelfde gebleven is, is het bijzonder lekkere eten, de natuur en de historie van het land.

Sicilië bezienswaardigheden

Het eiland is zo beetje door elk naburige beschaving bezet geweest. De Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en de Spanjaarden lieten hun sporen achter. De eerste archeologische vondsten dateren uit het jaar 12.000 voor Christus. De regionale geschiedenis ga ik hier verder niet uitgebreid behandelen, dat kan Wikipedia veel beter.

Wel wil ik een aantal (archeologische) hoogtepunten van dit bezoek aan de oostkant van het eiland uit lichten. Te beginnen met:

Neapolis

In de buurt van de stad Siracusa ligt Neapolis, een archeologisch park dat je in ongeveer twee uur kunt bekijken. Het bestaat uit steengroeven, kunstmatige grotten, een Romeins amfitheater en een Grieks theater.

Grieks theater

Vooral het laatst genoemde monument is bijzonder. Het Griekse theater dateert uit de vijfde eeuw voor Christus. Het is een van de grootste in zijn soort. Dit theater is volledig uit rotsen gehouwen, dus niet gebouwd. De Romeinen, die na de Grieken kwamen, vonden het maar niks en hebben het ‘beeldhouwwerk’ grotendeels verwaarloosd. De huidige bewoners van Sicilië hebben het in ere hersteld. In de zomer kun je hier weer na vijfentwintighonderd jaar genieten van Griekse tragedies (d.w.z. klassiek theater, niet het eventuele Grexit).

De voorstellingen zijn zo populair dat kaarten maanden van tevoren zijn uitverkocht. Het adres is Parco Archeologico della Neapolis, Via Paradiso, 14, Siracusa SR. Informatie over tickets en openingstijden vind je op de website van het Siracusa Verkeersbureau.

Siracusa

De provinciale hoofdstad van Siracusa is gesticht door de Grieken in het jaar 743 voor Christus. Na verschillende aardbevingen is de stad grotendeels herbouwd in Siciliaans barok.

Siracusa barok

Het historisch centrum en mooiste deel van de stad ligt op Ortigia. Een eiland, dat tegenwoordig met de rest van de stad verbonden is door een brug. Op de Piazza Duomo, het domplein staat de kathedraal, die bij zonsondergang roze kleurt. Voor de liefhebbers van kerken, de hele stad ligt er vol mee. Trouwens de rest van Sicilië ook.

’s Avonds is het oude centrum adembenemend mooi.

Piazza Duomo

Geschiedkundig weetje: op 29 april 1676 stierf ‘onze’ Michiel de Ruyter in de Baai van Syracuse.

De kathedraal in Siracusa

Een ander belangrijke stad aan de oostkant van het eiland is Catania.

Catania

De een na grootste stad van Sicilië is het economisch hart van het eiland. Het heeft een mooi oud centrum.

Piazza Duomo Catania

Sint Agatha is de beschermheilige van Catania. Jaarlijks is er een festival van 2 tot en met 5 februari ter ere van de heilige, waar meer dan 200.000 mensen op af komen.

Mocht je je willen verdiepen in de afgesneden borsten van Agatha, het boek van Giuseppina Torregrossa is gebaseerd op de legende van Agatha. Vooral voor vrouwelijke lezers een aanrader.

Het verhaal van de minne

Agatha, beschermheilige van Catania

Borsten van marsepein

Elk jaar op 5 februari wil oma Agata haar kleindochter Agatina bij zich hebben, om haar te leren hoe ze de gebakjes moet bereiden ter ere van de heilige naar wie ze beiden zijn vernoemd.

Terwijl ze de lekkernijen in de vorm van vrouwenborsten, de minne, aan het kneden zijn, vertelt oma over de vrouwen in hun familie.

Behalve het recept van de gebakjes laat oma Agata vele opmerkingen, volkswijsheden en raadgevingen aan haar kleindochter na; ingrediënten die onmisbaar zijn om een vrouw van haar te maken.

De Catania pass is een combinatiekaart voor transport en entree voor musea en bezienswaardigheden.

Kathedraal Catania

Vulkanisch eiland

In de buurt van Catania ligt de Etna, een nog steeds actieve vulkaan.

Etna zitbankje

Ongeveer 500.000 jaar geleden maakte vulkanische activiteit een begin met het vormen van de regio. Nog steeds is de Etna, met 3.329 meter, de grootste en meest actieve vulkaan van Europa. De vulkaan teistert het eiland regelmatig met uitbarstingen. De bergwand is gepokt met honderden kraters. 

De Etna neemt en de Etna geeft.

Een wintersportresort

Vulkanische uitstoot creëert een vruchtbare bodem voor landbouw. Mineralen in de lava zorgen dat gewassen extra snel groeien en een bijzondere smaak hebben. De berg is met zijn hoogte ideaal om in de winter te gaan skiën. Dat er af en toe een piste verdwijnt door een uitbarsting, ach, dat neem je voor lief zoals de filmploeg van BBC laatst onverwacht merkte.

Lava kust

De lava creëert een bijzonder landschap. Grillig gevormde ravijnen, zoals de Gole Alcantara, de zwarte lava stranden van Aci Castello en Aci Trezza en vreemde eilandjes voor de kust.

Aci Castello

Haven Aci Trezza

Noto

Het absolute barokke hoogtepunt van Sicilië is Noto, een stadje van nog geen vijfentwintig duizend inwoners dat vooral uit kerken lijkt te bestaan.

Hoeveel kerken heeft Noto

In de plaats, ter grootte van het Nederlandse Cuijk, liggen maar liefst vijfendertig (!) kerken, een klooster, religieuze bibliotheek en drie paleizen, waarvan het Palazzo Ducezio tegenwoordig dient als gemeentehuis. Het centrum is Piazza Municipio waar de kathedraal en het gemeentehuis staan. Noto staat op de Unesco lijst van werelderfgoed.

Oorlogsmonument Noto

Trattoria Ducezio

Bij trattoria Ducezio, een klein restaurantje verborgen in een achteraf steegje (Via Ducezio n. 51, Noto) heb ik een van mijn beste maaltijden in Italië gegeten. Het gebouw ziet er niet uit. Van buiten al helemaal niet, maar het eten, pasta, zeevruchten, groentes, eigenlijk al het geserveerde voedsel, is bovenaards lekker.

Ragusa

Een ander lid van de UNESCO familie in de Noto vallei is Ragusa, een stadje dat zich angstvallig vasthoudt aan een kalkstenen wand op 500 meter hoogte. De fundamenten van de plaats zijn meer dan tweeduizend jaar voor Christus gelegd.

Ragusa tegen de bergwand geplakt

Toch is tegenwoordig het ‘nieuwe’ Barokke gedeelte van de stad, de toeristische trekpleister. Een aardbeving in 1693 verwoestte de oude stad. Ragusa Ibla is het ‘moderne’ stadsdeel.

San Giorgo kathedraal in Ragusa Ibla

Voor een verblijf in stijl boek (vanaf 2016) het luxueuze B&B Palazzo Arezzo.

Modica

De kerst op de Siciliaanse taart  is Modica, de chocola hoofdstad van het eiland.

Modica hoofdstad van de chocola

De Spanjaarden brachten cacao en de bereidingswijze met zich mee uit Zuid-Amerika. De chocolaproductie van Modica is geïnspireerd door het Azteekse originele recept voor Xocoatl. Het eindproduct is korrelig en komt in typische smaken, met kaneel, vanille, zout en gepeperd.

Ik vind het allemaal lekker.

Oh ja, als je echt heel graag nog wat kerken wilt zien, dan staan de kathedraal van San Giorgio, de San Pietro kerk en de Carmine kerk tot je beschikking. Wat mij betreft is Modica het chocolade toetje van een twaalf gangen maaltijd die Sicilië heet en die kerken, die bewaren we voor over 25 jaar.

Modica heeft ook kerken

Osteria dei sapori perduti

Het ‘restaurant van de verloren smaken‘ op Corso Umberto I, nr 228 is de plek om te genieten van lokale gastronomische tradities. Wederom, niet bepaald een hippe tent, het eten staat hier centraal. De osteria serveert lokale specialiteiten zoals: aracine (gefrituurde rijstballen), focacce (platbrood), allerlei soorten pasta’s, vegetarische gerechten en verschillende vleesgerechten.

Meer informatie vind je op de Engelstalige website van Modica.

Overige bezienswaardigheden

Deze keer heb ik dus slechts een klein deel gezien van wat het eiland te bieden heeft. Toch wil ik ook de andere, niet te missen, bezienswaardigheden noemen.

  • Het Grieks-Romeins theater in Taormina. In dit theater wordt in juni het jaarlijks filmfestival gehouden.
  • Catacombe van de Cappuccini in Palermo. Hier liggen duizenden menselijke resten tentoongesteld. Het klinkt griezelig, maar dat is het niet.
  • Cefalù, een schilderachtig kustplaatsje.
  • De vallei van de tempels, zeven monumentale Griekse tempels in Agrigento
  • De acropolis en neocropolis van Selinunte.
  • De kloof, Gole Dell’Alcantara (foto).
  • Erice, een middeleeuwse stad op 750 meter hoogte.
  • Woon een ‘live’ uitbarsting bij op de Stromboli, een vulkanisch eiland voor de kust van Sicilië. Lees hier over de recente ervaringen van Jennifer (in het Engels).

Gole Dell'Alcantara, Sicilie

Gole Dell’Alcantara, Sicilie , 25 jaar geleden

Praktisch advies

Reis je op eigen houtje dan is er niets aan de hand. Mocht je in ‘georganiseerd’ verband gaan, dan zijn geduld en gevoel voor humor handig om in je (geestelijke) bagage mee te nemen

Vluchten

Het belangrijkste vliegveld is in Palermo (Ryanair, Vueling, Easyjet, Air France, Vueling en Airberlin). Vanaf Catania zijn er verschillende internationale bestemmingen. De beste prijsgarantie krijg je bij Easyjet: kijk hier voor vluchten vanuit Amsterdam naar Sicilië.

Weer

De lente is het beste seizoen om Sicilië te bezoeken. Met Pasen zijn er verschillende religieuze festivals. Juli en augustus zijn duur, wegens het hoogseizoen en het is erg heet.

Transport

Transport, het is goed mogelijk om met  openbaar vervoer te reizen: dat wil zeggen door middel van een combinatie van bus, trein en veerboten kun je grote delen van de regio te zien. Gemakkelijker is het om een auto te huren, mits je de Italiaanse rijstijl aankunt. Hou in de herfst rekening met vertragingen door stormachtig weer als je naar de Eolische Eilanden van Sicilië wilt met de veerboot.

Reisgids

De Lonely Planet reisgids van Sicilië kun je bestellen bij bol.om via deze link.

_______________________________________

  • Met dank aan de Siciliaanse Kamers van Koophandel (uit Catania, Siracusa, Ragusa, Enna en Caltanisetta) en TBDI voor de uitnodiging.
  • Geplaatst op: 21 oktober 2015 en bijgewerkt op 20 maart 2017.

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This