read/lees enEnglish

Torre del Mar Malaga Spanje
Torre del Mar Malaga Spanje
Torre del Mar Malaga Spanje

Bezienswaardigheden Torre del Mar

Torre del Mar, een dorpje aan de Costa del Sol in de provincie Malaga, was tot nu toe aan mijn aandacht ontsnapt. Het plaatsje van 20.000 zielen stond bij mij vooral bekend als een toeristenoord voor Duitsers, en zoals iedereen weet: die graven kuilen! Daar moet je dus wegblijven. Het is dat een Ierse vriend (thanks Derry) me op het bestaan van de suikerfabriek wees, anders zou ik de resterende tijd op deze aardbol in gelukzalige onwetendheid verder hebben geleefd.

Vuurtoren

Onterecht, het plaatsje ligt slechts 30 kilometer ten oosten van de provinciale hoofdstad, ergo gemakkelijk bereikbaar met de fiets of auto vanaf Malaga. Torre del Mar heeft verschillende bezienswaardigheden: zoals de vuurtorens aan zee (Torre del Mar); voor zo’n klein plaatsje verrassend veel internationale restaurants; een mooi strand en een gerenoveerde suikerfabriek. Dit laatste is de reden van ons bezoek aan Torre del Mar.

Suikerfabriek

De voormalige suikerfabriek, de fábrica de azúcar, is industrieel erfgoed. In 2014 werd het gebouw na een anderhalf miljoen euro kostende renovatie heropend als tentoonstellings- en conferentieruimte met aandacht voor het industriële (suiker) verleden van de streek. Tijdens de renovatie was men even bang dat de houten dakspanten aangetast waren door schimmel. Later bleek het witte waas alleen maar suikeraanslag te zijn. Na een grondige schoonmaakbeurt zijn de spanten weer zo goed als nieuw.

Het resultaat van de renovatie is prachtig. Niet alleen zijn de antieke dakspanten bewaard gebleven, door de stoere ijzeren pilaren en de grote ramen heeft het gebouw nog steeds een industriële uitstraling maar dan met een modern sausje.

Op de benedenverdieping van de fabriek staan oude machines, panelen met uitleg over het suikerverleden en foto’s. De tekst is jammer genoeg alleen in het Spaans. Op de tweede verdieping zijn vergaderruimtes en op de derde verdieping is een tentoonstellingsruimte gecreëerd.

Tentoonstelling

De huidige tentoonstelling valt in de categorie vreemd maar interessant. De expositie heet ”planchas del mundo”, inderdaad strijkijzers. De collectie van de Fransman Pierre Lachnowicz bestaat uit ruim tweeduizend stukken, waarvan een aantal strijkijzers uit de 16e eeuw stamt. Pierre, voormalig zakenman en al decennialang inwoner van de gemeente Velez-Malaga, weet overigens zelf niet hoe te strijken en heeft ook geen behoefte om dit te leren (bron), noch heeft hij vermoed ik, behoefte aan kuilen op het strand.

Adres suikerfabriek

Edificio Nuestra Señora del Carmen (antigua Fábrica de Azúcar)

Calle Nuestra Señora del Carmen

Torre del Mar

Openingstijden

Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 14.00 uur en 17.00 – 20.00 uur en op zondag van 11.00 – 14.00 en 17.00 – 20.00 uur.

Accommodatie

Tegenover de suikerfabriek (op loopafstand van zee) liggen goed aangeschreven toeristenappartementen, de Apartamentos Narvaez.

Restaurants

Voor diegenen die verlangen naar iets anders dan de eeuwige tapas, tegenover de suikerfabriek ligt een Mexicaans restaurant. Op het strand liggen verschillende chiringuitos en een paar straten naar binnen vind je Thais en Indiaas eten. Met name het Indiaase restaurant Indialucía aan de Paseo Maritimo kan ik aanraden.

 

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This