Ten zuiden van Granada Gerald Brenan

Typemachine van Gerald Brenan

Het zuiden van Spanje

Tussen 1920 en 1934 woonde de Britse auteur, Gerald Brenan, in Yegen, een afgelegen Spaans dorp diep verscholen in de Alpujarras. In zijn autobiografie South from Granada‘ verhaalt hij over zijn belevenissen in en rond het dorp.

Het boek, in 1957 gepubliceerd, is gedeeltelijk biografie en gedeeltelijk een reisverhaal. Hoewel het meer dan zestig jaar geleden geschreven is, is het boek (alleen in het Engels) nog steeds de moeite van het lezen waard. Want door Brenans meeslepende manier van schrijven word je teruggevoerd naar het Spanje van de vorige eeuw; terug naar de tijd toen veel van de geïsoleerde Andalusische dorpen nog grotendeels zelfvoorzienend waren.

De regio is in de afgelopen decennia niet eens zo gek veel veranderd.

Hoewel Yegen al lang niet meer afgesloten van de bewoonde wereld is – tegenwoordig is het dorp bereikbaar met het openbaar vervoer en is de toegangsweg geasfalteerd – is veel hetzelfde gebleven. De religieuze festivals, de lokale (corrupte) politiek, de citroenen, geiten, het landschap met de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada zijn onveranderd, zoals Brenan het beschreef in zijn eerbetoon aan deze regio.

Gids in Brenan´s tuin

Malaga Museum Casa Gerald Brenan

Fragment uit ‘South from Granada’

Forget the Alhambra, forget the nightingales and consider only the mountains. They are high enough to boast of having small glaciers, and if you cross them you will come to a broad, hollow country, very broken and separated from the sea by a coastal range. In this country, which till quite recently could only be explored on foot or mule-back, that is the subject of this book.

 

Malaga Museum Casa Gerald Brenan

Gerald Brenan´s huis in Malaga, nu een museum en bibliotheek

Gerald Brenan

De Britse auteur, geboren in 1894, was een schrijver en hispanist die een groot deel van zijn leven in Spanje doorbracht.

Hij is vooral bekend van ‘The Spanish Labyrinth, een verslag van de sociale en politieke achtergrond van de Spaanse burgeroorlog en natuurlijk van ‘South from Granada‘. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog keerde hij terug naar Groot-Brittannië. Brenan retourneerde naar Spanje in 1953, waar hij het grootste deel van de rest van zijn leven in Churriana de buurt van Malaga (nu museum Casa Gerald Brenan) doorbracht.

In 1931 trouwde hij met de Amerikaanse dichter en romanschrijfster Gamel Woolsey, die in 1968 overleed aan kanker. Ze rust op dezelfde begraafplaats als haar man in Malaga, op het Brits kerkhof. Gamel is auteur van ‘Malaga Burning‘ een verslag van haar leven tijdens de Spaanse burgeroorlog. Na de dood van zijn vrouw, verhuisde de auteur naar Alhaurin el Grande. Hij overleed begin 1987, zijn as is ook begraven op de Britse begraafplaats in Malaga.

Saillant detail: het gerucht gaat dat Malagueño geboren acteur Antonio Banderas de filmrechten op ‘Malaga burning’ heeft gekocht.

Casa Gerald Brenan in Malaga

Gerald Brenans woning in Malaga dient nu als cultureel centrum, bibliotheek en museum gewijd aan de auteur, zijn leven en het verbeteren van de literaire banden tussen Groot-Brittannië en Spanje.

Openingstijden

Woensdag en, donderdag tussen 16:00 – 21:00 uur en vrijdag van 11.00 -14,00 en 16.00-21.00.

Activiteiten

Conferenties, filmfestivals, evenementen en openluchtconcerten.

Adres

Casa Gerald Brenan

Calle Torremolinos 56, Churriana, Malaga

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


E casageraldbrenan@malaga.eu

T +34 951 926 985

W Casa Gerald Brenan Malaga

error:

Pin It on Pinterest

Share This