Donker moet het zijn. Niets willen we kunnen zien van het sprookjesachtige natuurpark El Torcal want we krijgen er beginnersles sterren kijken. Georganiseerd door de sterrenwacht, op zijn Spaans natuurlijk. Het begint een half uur later dan gepland, maar dan knalt het ook meteen.

Sterrenwacht El Torcal

Francisco, directeur van het centrum en onze docent vanavond, laat zien hoe gemakkelijk het is om sterrenbeelden te ontdekken. Met zijn light saber, een soort magische laserstraal tovert hij achtereenvolgens de Grote Beer, de W, de Poolster, een omgekeerd huis, een Orientaalse Draak, Lyra, de Zomerdriehoek en de Kleine Beer tevoorschijn. Inderdaad! Hoe kan het dat ik deze figuren nog nooit eerder gezien heb?

De Grote Beer

De steelpan uit de Grote Beer is overduidelijk. In het Spaans heet deze ‘el carro’ of kar. Om de Poolster te kunnen lokaliseren is het gemakkelijker om je voor te stellen dat dit een kar is, want je:

  • neemt de lengte van het achterwiel naar de bovenkant van de kar,
  • visualiseert vervolgens de uitlaatgassen,
  • dan volg de wolk gas en neem de hierboven genoemde lengte x vijf en voilà:

de heldere ster die daar in zijn eentje staat te twinkelen dat is ze, de Poolster. Altijd handig om ’s nachts het noorden te kunnen vinden.

Sterrenbeelden

Dat het niet zo gemakkelijk is als het in eerste instantie lijkt, blijkt als ik een woord niet versta. Francisco bestraalt de lijnen van het sterrenbeeld dat voor mij een geheim blijft totdat iemand het voor mij vertaalt als ‘Zwaan’. Te laat, zonder zijn toverstokje blijven de sterren voor mij een amorfe massa twinkelende lichtjes.

Supersterren

De sterren zijn net als in Hollywood van verschillend niveau. Je hebt de aankomende sterretjes (de starlets), diegene die op hun retour zijn, the wannabes en dan zijn er de ware diva’s zoals Vega: de helderste ster in het beeld Lyra. Na onze eigen zon, is dit wel zo’n beetje de Superstar, de primus interpares. Vroeger was zij de noordelijke Poolster (12,000 BC) en anno 13,727 zal ze dat weer zijn.

Horoscopen

Dat brengt onze professor meteen bij het volgende puntje: horoscopen. De meeste astrologen gaan uit van de klassieke dierenriem, die honderden jaren geleden is opgesteld. Doordat de aardas over tijd kantelt zijn de sterrenbeelden verschoven in de loop der jaren. Er is daardoor ongeveer één maand verschil tussen het teken dat je denkt te zijn en dat je werkelijk bent.

Heb ik altijd geloofd dat ik een Boogschutter ben, blijk ik een Weegschaal te zijn. Dus in plaats van dat ik de typische sagittarius eigenschappen bezit zoals: aanpassingsvermogen, nieuwsgierigheid, leergierigheid, bewegingsdrang, reislust … ben ik: diplomatiek, met een bereidheid tot het sluiten van compromissen, maar mogelijk wel manipulatief. Het is maar dat je het weet.

In het donker

Twee uur later, nadat we ook nog wat hebben mogen turen door een telescoop gaan we weer huiswaarts. Op de terugweg staat Malaga in twee richtingen aangegeven. Richting Casabermeja (doen!), vanaf hier is het nog enkele gemakkelijke kilometers naar de autoweg.

Of je neemt zoals ik de A-7075. Een 27 km lange onverlichte bergweg vol haarspeldbochten en waarschijnlijk diepe afgronden, maar die zie je gelukkig niet want om middernacht is het namelijk nog steeds lekker donker.


Tips:

  • Neem drie keer zo veel kleding mee als je denkt nodig te hebben en iets kouwerends om op te zitten of een uitklapstoeltje.
  • Inschrijven voor een avondje sterrenkijken kan via de website van Observatorio Astronómico El Torcal. Het bijwonen van een lezing kost €6.50 voor een kind tot 12 jaar en € 8.00 voor een volwassene.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This