Speleologie Malaga“Ga je ook me?”

“Nee, lijkt me niet. Ik heb nog geen cursus gedaan, bovendien heb ik niet het juiste materiaal.”

“Dat geeft niet, het is echt heel gemakkelijk.”

Dat zal wel, de ervaring heeft me inmiddels geleerd dat gemakkelijk een relatief begrip is. Uit de mond van iemand die voor zijn lol een dubbele marathon rent en nog niet zo lang geleden wereldkampioen sin fin was, heb ik zo mijn twijfels of we hetzelfde denken over de eenvoud van een lichamelijke activiteit.

Hij blijft erbij. Echt waar, je hebt alleen een helm en lamp nodig, geen harnas want het is alleen maar lopen, geen klimmen.

La Higuera

Vooruit, toe maar dan. We gaan een grot voor beginners doen, La Higuera in Archidona. De ingang zit verstopt in een olijfgaard onder een verdwaalde amandelboom. Het begint goed, met een gat van een paar meter diep. Het schijnt dat ik via een glibberige wand naar beneden moet klauteren.

Wat is er gebeurd met we hadden toch geen harnasje nodig?

Het materiaal

Een touw onder mijn oksels, losjes vastgehouden door een van de gidsen, moet mij redden van een eventuele val. Het gaat goed, natuurlijk. Dat was het, verder komen er geen touwen meer aan te pas. De route gaat 600 meter door een berg. Een minimale afstand, die ons ruim twee uur gaat kosten.

Kdeng, al snel begrijp ik waarom een helm nodig is. Die is uitgevonden voor vrouwen die al lopend foto’s willen maken in een te nauwe gang. Trouwens ook voor als je geen foto’s maakt. Kdeng, kdeng. Sluip, kruip, klim en spring. Mijn hoofd stoot verschillende keren tegen de wand. Pijnloos gelukkig, door de beschermende laag.

kruip en sluip

Modder, veel modder

Al tijgerend kom ik tot een diepgaand inzicht. Dit zou verplichte kost voor vegetariërs moeten zijn. Want voor een mens mag het dan leuk lijken om een paar uur in het donker door de modder te kruipen, maar champignons brengen zo hun korte leven door. Naakt met hun voeten in de stront staan ze in het donker te schimmelen, met als enig ander gezelschap een bedompte geur en misschien een enkele vleermuis die ook nog eens op je schijt.

De enige reden van hun miserabele bestaan is ons eten en dan denk je dan een mestkalf of een legbatterijkip een beroerd leven heeft. Dus, de volgende keer dat u een champignon eet, sta hier ook eens bij stil.

Maar goed, ik dwaal af. Terug naar het tijdelijk bestaan van een omnivoor en haar gids. Tijdens een rustpauze confronteer ik hem. Gemakkelijk, alleen maar lopen? Okay, hij geeft het toe, dat van dat kruipen is hij vergeten te zeggen, een klein detail toch?

Waar en hoe?

Moeilijk is het inderdaad niet, het vergt wel enige lenigheid van lijf en leden en een niet al te dikke buik. Dit is absoluut ongeschikt voor mensen die aan claustrofobie lijden. De ingang zit verstopt onder een amandelboom, de uitgang komt uit op privéterrein achter een hek. Dat wil zeggen dat als het hek gesloten dient dezelfde route terug afgelegd te worden.

Dit uitstapje werd ondernomen in clubverband met de afdeling espeleologia van de bergsportvereniging in Malaga, maar het is ook mogelijk om dit als georganiseerde excursie te doen. De grot ligt bij het plaatsje Archidona, in het noorden van de provincie Malaga.

error:

Pin It on Pinterest

Share This