Altijd al willen weten hoe een klassiek houten boot wordt gebouwd? Nieuwsgierig naar traditionele vistechnieken? Belangstelling voor cultureel maritiem erfgoed?

Bezoek dan het Astilleros Nereo in Malaga.

Scheepswerf

Scheepswerf Pedregalejo

Sinds mijn bezoek aan de scheepswerf op het strand van Pedregalejo, weet ik dat de kust voor Malaga geschikt is voor het vangen van sardines (boquerones) en verschillende soorten schelpen. Pepe, een visser en 80-jarige vrijwilliger op de werf, geeft uitgebreid (en dan bedoel ik  … uitgebreid) uitleg over de uitgestalde netten. Om een lang verhaal kort te maken, dat zijn dus een soort fuiken, die variëren in lengte van 45 tot 90 meter en met de hand gemaakt worden door de vissers.

Een fuik

Een van de medebezoekers wil weten of er ook tonijn mee gevangen kan worden. Nee dus, want de tonijn is de vechtstier van de zee, volgens Pepe. Hiervoor gebruik je speciale kilometerslange netten, de almadrabas. Daarvoor moet je naar de regio Cadiz.

De tonijn zwemt jaarlijks door de Straat van Gibraltar naar de Middellandse zee om daar kuit te schieten. Sportvissers kunnen hen op deze tocht in de baai van Malaga onderscheppen om daar het gevecht met de zeestier aan te gaan. Gewoon man versus dier. Liefst natuurlijk vanaf je eigen traditionele houten bootje.

Om zo’n ouderwets vaartuig te bouwen is nog een hele kunst. Klaus, een (Duitse) vrijwilliger, geeft tekst en uitleg over het ambacht. Hij is al maanden bezig om zijn eigen boot te maken. Dat gaat met behulp van modellen, bouwtekeningen, geduld en veel liefde voor het vak. Klaus doet dit op de Nereo werf (astilleros).

Etnografisch museum

Het dok naast de Baños del Carmen is al eeuwenlang in gebruik voor de opslag, het repareren van traditionele boten en het bouwen van replica’s.  Het bijbehorende museum draagt zorg voor het maritiem erfgoed van de visserswijk Pedregalejo met aandacht voor het lokale eten, folklore en rituelen.

Jong geleerd in het Etnografisch Museum Malaga

Astilleros Nereo

De medewerkers en vrijwilligers van de Nereo werf geven les in het bouwen van verschillende soorten historische boten: dat wil zeggen vissers-, raceboten en historische schepen. De werf werkt samen met (internationale) universiteiten om het behoud van dit traditionele ambacht te waarborgen. Het centrum geeft les, workshops en vakopleidingen op verschillende niveaus.

Vissersboot

Bezoek aan de werf en het museum

Een bezoek aan Astilleros Nereo kan individueel of in groepen plaatsvinden, met of zonder gids. Op aanvraag kunnen speciale workshops georganiseerd worden.

De Nereo werf, net als het naburige Baños del Carmen, wordt bedreigd in haar voortbestaan wegens de gewilde locatie. De gemeente dreigt om de werf te verplaatsen. Dit stuit uiteraard op weerstand van de vrijwilligers, de buurtbewoners en de liefhebbers van de oude ambachten.

Met een bezoek aan de werf kunt u een klein beetje steun geven. De entree kost een paar euro.

Adres

Callejón de la Marina 8

Playa de Pedregalejo, 1

29017 Malaga

Openingstijden

  • Maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 14.00 uur en van 17.00 – 19.00 uur.
  • Zaterdag van 10.00 – 14.00 uur.
  • De laatste zondag van de maand is het museum open van 10.00 – 14.00 uur.
  • In juli en augustus zijn de openingstijden beperkt van 10.00 – 15.00 uur.

Telefoon 952 291 198

Email info@astillerosnereo.com

Culturele rondleiding aan zee

Malagueña, Elena Crespo geeft culturele rondleidingen aan zee (Pedregalejo, Baños del Carmen en de scheepswerf). Ze vertelt enthousiast over de wijk, de geschiedenis en de folklore. Naar keuze in het Duits, Spaans of Engels.

  • De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.
  • Het kost twaalf euro per persoon in groepen van minimaal zes en maximaal 12 deelnemers. De entree van Nereo is inbegrepen.
  • De rondleiding is in het Duits of het Spaans.
  • Toegang voor minder validen: de scheepswerf is rolstoelvriendelijk. Baños del Carmen is slecht gedeeltelijk toegankelijk door de aanwezigheid van enkele trappen.
  • Reserveren kan per mail of telefoon (687 722 459).

_________________________

Dit blog volgen

[wysija_form id=”7″]

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest