Culturele hoofdstad 2016 EuropaEuropese culturele hoofdstad

San Sebastian (Donostia in het Baskisch) was in het jaar 2016 de Europese culturele hoofdstad. San Sebastian won de titel met het project:

Waves of energy, culture to overcome violence”. 

Een sympathiek plan. Zeker gezien de recente geschiedenis van de regio met de Baskische onafhankelijkheidsbeweging, ETA, als de vertegenwoordiger van het geweld. De organisatie is vanaf 1968, verantwoordelijke voor het doden van 829 mensen, het verwonden van duizenden onschuldige passanten en tientallen kidnappings.

Donostia, San Sebastian in het Baskisch

Donostia is de Baskische naam voor San Sebastian. De regionale trots is nog altijd voelbaar. Bij het VVV-kantoor is de meeste informatie in het Baskisch. De meeste toeristen spreken misschien Spaans, waarschijnlijk Engels, maar een regionaal microtaaltje, nee dat denk ik niet. Gelukkig is de website beter uitgerust. Het kantoor komt niet veel verder dan een paar kerken, een aquarium en kajakken.

Afijn, dan maar mijn eigen route uitgezet. Het centrum van de stad voelt meteen prettig aan, met brede straten en een mix van moderne architectuur, gebouwen uit de Belle Epoque en kerken uit de 16e eeuw. Zo te zien, is het een stad waar de jeugd het naar hun zin heeft.

 

San Sebastian 2016

 

De wandeling kost ongeveer twee uur en dan heb je het grootste deel van het centrum wel gezien. Komt ie:

 

Bezienswaardigheden San Sebastian

Playa Zurriola

In het centrum van de stad, naast het Kursaal (congrescentrum) ligt een seminaaktstrand, playa Zurriola. Het is mij niet duidelijk of dit de officiële status is, maar aan de verschillende staat van ontkleding van de diverse badgasten te zien, wordt het in ieder geval gedoogd. De branding maakt dit een ideale plek om te surfen.

Muziektheater

Het Kursaal, het congrescentrum en auditorium van San Sebastián, ligt aan het hierboven genoemde strand.  Het is gemakkelijk bereikbaar, want eronder ligt een grote parkeergarage. Vervolgens steek je de rivier Urumea over via een elegante brug uit 1921, de Puente Kursaal.

Paseo Nuevo

Het mooiste van de stad vind ik de ‘Paseo Nuevo‘ langs de kust, waar de Atlantische Oceaan zelfs op een relatief windstille dag imponeert met een sterke branding. Enorme rotsblokken moeten de golven tegenhouden. Dit lukt gedeeltelijk. De wandeling gaat vanaf hier verder en komt via een vestigingsmuur (hieronder) uit bij de haven.

Vestigingswerk

Vervolg het pad over de Urgull berg. Hier vind je vestingswerken uit de twaalfde eeuw, de muur werd later nog versterkt in opdracht van de Reyes Católicos, de katholieke koningen.

Haven Ibilbidea

Aan het einde van de muur ligt het aquarium van San Sebastián. Hier gaat een lift naar beneden naar de haven, of je neemt de trap. Op de kade liggen verschillende visrestaurantjes en natuurlijk liggen er (rondvaart) boten te dobberen in de haven.

Playa Concha

Vanaf de haven loop je door naar Playa Concha, het schelpenstrand. Een anderhalve kilometer wit zandstrand met een wat meer beschermde kustlijn. Loop nu terug naar het centrum, volg de rivier en je ziet een bijzondere brug.

Maria Christina brug

De indrukwekkende (maar nogal draconische) Maria Christina brug gebouwd met roze marmer, draken en paarden werd officieel in 1905 geopend.  De brug wordt geflankeerd door vier obelisken van 18 meter hoog.

Praktische tips

Overnachten

Een belangrijk punt van aandacht zijn de overnachtingsmogelijkheden. De stad heeft een ruime keuze aan accommodaties, maar zeker voor Spaanse begrippen zijn kamers belachelijk duur.

Budget kamers

In het centrum wemelt het van de hostels. Wij betaalden 90 euro voor een driepersoonskamer. Daarvoor moesten we een badkamer met vier langharige tienermeisjes delen, dat betekent strategisch ontlasten en wassen wegens beperkte beschikbaarheid van het sanitair.

Luxe hotels

Voor degenen met een dikke portemonnee, de volgende hotels zitten op toplocaties:

Naast het Victoria Eugenia theater ligt het Maria Christina Hotel met maar liefst vijf sterren in het hartje van de stad, dicht bij het strand. Vanaf 336 euro per nacht voor een eenpersoonskamer.

Vervoer

  • San Sebastian ligt in het Noordoosten van Spanje tegen de grens van Frankrijk aan. Vanuit Nederland is het 1300 kilometer rijden en vanaf het zuiden van Spanje bijna duizend. Arriveren met de auto is geen probleem. Parkeren kan in het centrum onder het Kursaal congresgebouw. Binnen het centrum is alles op loopafstand.
  • Het treinstation ligt naast de Maria Christina brug, op loopafstand van het strand en het centrum. De hogesnelheidstrein heeft diensten vanaf o.a. Madrid en Barcelona.
  • Vliegen: het vliegveld van San Sebastian bedient alleen het nationaal vliegverkeer. Biarritz in Frankrijk ligt op 40 kilometer afstand en Bilbao is het dichtstbijzijnde in Spanje op 100 kilometer.
  • Stadsvervoer: de stad is gemakkelijk beloopbaar. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er een keuze uit een dure toeristenbus en de gewone stadsbus.

_____________________________________________________________________________

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This