Het Museo Ruso in Malaga is een dependance van het Russisch staatsmuseum in Sint Petersburg. Het staatsmuseum heeft de grootste collectie van Russische kunst in Rusland en een deel daarvan staat sinds een jaar in Malaga tentoongesteld.

Het museum is dus al geruime tijd geopend en ik ben er nog steeds niet geweest. Dat komt omdat Rusland bij mij associaties opwekt met depressieve grijze gebouwen in Sovjetstijl, sombere mensen en vooral veel kou.

Rusland

Onterecht weet ik na vier jaar in het Russische Sakhalin te hebbsen gewoond. Het grootste land ter wereld is er een van enorme tegenstellingen. In het hoge noorden duurt de winter ruim zes maanden, in het zuiden heerst een subtropisch klimaat. Het land kent een bijzonder rijke geschiedenis en fantastische schrijvers: Dostojevski, Tolstoj en Tsjechov om er maar een paar te noemen.

De Russen lijken verrassend veel op Nederlanders. In eerste instantie stug, maar als je ze beter leert kennen is het over het algemeen goed volk. Eerlijk, recht door zee, sommigen zouden zeggen bot. Feestvieren kunnen ze echter veel beter dan wij. Inderdaad, die grote hoeveelheden wodka verhogen (voor sommigen) het feestplezier.

Het Russische museum in Malaga

Onterecht of niet, het vooroordeel is er tijdens mijn middelbare schooljaren ingehamerd door prowesterse media en tijdens de tamelijk gekleurde geschiedenislessen. Zo zeer zelfs dat vier jaar ervaring met een andere werkelijkheid de ingebakken stereotypen niet uit mijn gedachten te bannen zijn.

Dat is dus de reden dat ik een jaar na opening nog steeds het Russisch museum niet heb bezocht. Ik kan me er niets vrolijks bij voorstellen.

Hoog tijd voor een onderzoek.

De tentoonstelling

Het museum huist in de gerenoveerde tabaksfabriek van Malaga, in hetzelfde complex waar ook de collectie van het automuseum staat. Een historisch gebouw in een modern jasje.

De tentoonstelling is ruim en lekker licht opgezet met uitleg in het Engels, Russisch en Spaans. De Russische wet verbiedt dat Russische kunst langer dan een jaar het land verlaat. Daarom heeft het museum een semipermanente en een tijdelijke collectie.

De Vier Seizoenen

Van januari 2016 tot en met januari 2017 krijgen de vier jaargetijden aandacht. De tentoongestelde schilderijen laten niet alleen de wisseling van de seizoenen zien, maar ook de verschillen in rijkdom en manier van leven.

Ruiten Boer

Vanaf januari tot en met juli 2016 is de tijdelijke collectie ‘Ruiten Boer’ te bewonderen in het museum. De titel verwijst naar een groep avant-garde kunstenaars uit het begin van de twintigste eeuw.

Is het de moeite waard?

Het gebouw alleen al maakt het een bezoek waard. De collectie geeft een goed beeld van de de grote verschillen in het Russische rijk.

Is het mooi?

Over smaak valt niet te twisten, dus dat oordeel, beste lezer, laat ik aan de bezoeker over.

 

Bezoek aan het museum

Openingstijden Het museum is van 16 september tot en met 15 juni geopend van half tien tot acht uur ‘s avonds. In de zomer zijn de openingstijden van elf uur ‘s ochtends tot tien uur ‘s avonds.

Adres  Sor Teresa Prat Avenue, No. 15  Tabacalera Building  29003 Málaga

Telefoon 951 926150

Toegangsprijs € 8,00, korting voor 65+, studenten

Openbaar vervoer Metro Princesa – Huelin, Buslijnen 1, 3, 5, 9, 10, 15, 16, 22, 27, 31, 40, 91

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest