ciganos Portugal

 

Diep in het binnenland van Portugal, in het piepkleine stadje Reguengos de Monseraz, op de grens met het Spaanse Extremadura, vindt jaarlijks een kermis plaats tijdens de ‘Festas de Santo António‘.

Portugese wijnen

Voor het eerst dit jaar wordt dit vierdaagse evenement gehouden samen met het wijnfestival, de vini Reguengos, een expositie van de wijnen uit de streek. Op uitnodiging van de gemeente ben ik op bezoek om het feest te verslaan. Ik mag mee in het gevolg van de burgemeester, José Calixto.

In de hal op het feestterrein staan tientallen kraampjes met alcoholische versnaperingen: wijn, likeurtjes en gin (Sharish) uit de streek. Bij elke stand krijgen we een drankje aangeboden. De burgemeester neemt een slok en weet daarna discreet zijn glas kwijt te raken. Ik, daarentegen, heb het gevoel dat ik al die glazen moet leegdrinken.

 

Reguengos de Monsaraz wijnhoofdstad 2015 Europa

Festival de Santo António

Om de goegemeente en mezelf voor openbare dronkenschap te behoeden, ontsnap ik op een onbewaakt moment. Het is tenslotte kermis, dat zijn altijd vruchtbare jachtgronden om foto’s van hangjongeren te maken. De botsauto’s, dat moet lukken.

Ja hoor, een meisje wil wel op de foto.  Maar ze hangt niet, ze neemt een pose aan, met een mooie lach.

Ook de jongens werken niet mee. Ze zijn wel ‘cool’, maar hangen doen ze alleen in een botsauto.

Ik ben cool

Twee oudere meisjes zien me foto’s maken. Zij willen ook. Natuurlijk. De roodharige zegt iets in het Portugees (?) tegen me.

Spaans, Engels?” Probeer ik nog.

Nee, alleen in haar eigen taal. Geeft niet, we begrijpen elkaar toch wel, min of meer.

Waarom ik de foto’s maak?

Ik probeer: “journalist, blogger“, nee dat wekt geen blik van herkenning op.

“Internet”

Ah, dat lijkt meer te bevallen. “Internet?”

Si, Internet!”

“Zet er dan wel op dat wij de Ciganos de Reguengos zijn.

De ciganos  (Roma) uit Reguengos, bij deze!

De Portugese Roma

De Portugese ciganos schijnen net als de Roma in andere delen van Europa, moeizaam te integreren. Je kunt je natuurlijk af vragen voor wie dat een probleem is, voor hen of voor de rest van de samenleving?

In Roemenië en Spanje is het anno 2015 nog steeds een gemarginaliseerde groep. Volgens mijn bron is  een groot deel van de Roma in Portugal analfabeet, arm en leiden ze een leven in hun eigen ‘getto’. Op deze zomeravond merk ik daar niets van. Het is feest, de jeugd heeft lol en ik ook.

Soms is het glas halfvol, al lijkt het voor de buitenstaander zo goed als leeg.

Proost!

error:

Pin It on Pinterest

Share This