Retraite in de Schotse natuur

Wat is een ‘Natural Change’ retraite?

Gedurende een retraite van een week werk je in een kleine groep, onder begeleiding van ‘Natural Change‘ facilitators, aan een verandering die je in je leven wilt maken.

Hieronder beschrijf ik mijn ervaring en geef ik uitleg over:

De natuur als ijkpunt

Tijdens deze week staat de natuur centraal.  De locatie is Alladale,  Schotland. Hier is geen mobiel bereik, geen telefoon en geen internet. Je laat dus letterlijk even alles los. Waaronder het idee dat het mooi weer moet zijn om te genieten van de natuur. Want in de Schotse Hooglanden kan het zelfs in mei nog sneeuwen. De meeste dagen regent het, in ieder geval eventjes. Met de juiste kleding, dus waterdicht en warm, is dat geen probleem.

En als dan eindelijk de zon door de wolken breekt, wat gelukkige bijna elke dag wel een paar keer gebeurt, zie je hoe adembenemend mooi het hier is.

Het gebied bestaat uit diepe dalen en steile bergen doorklieft met kabbelende riviertjes. De enige permanente bewoners van deze glens komen uit het dierenrijk: edelherten, Schotse Hooglanders, korhoenders, kuifmeesjes en eekhoorntjes.

Digitale detox in de Schotse Hooglanden

Dus als er een uitnodiging van ‘Natural Change’ in mijn inbox rolt om deze retraite uit te proberen ben ik helemaal blij. Een weekje in de natuur, weg van ‘de beschaving’ om te reflecteren op mijn leven.

Is dat nodig dan?

Misschien niet. Ik heb op het ogenblik geen grote zorgen en de zon schijnt meestal in mijn woonplaats in het zuiden van Spanje. Af en toe een pijntje hier en een pijntje daar. Maar ook dat hoort bij het leven. Kortom alles is zoals het hoort.

Nou ja, er is één ding dat wel wat minder kan. De tijd die ik doorbreng met het kijken van grappige katten- en hondenfilmpjes op social media mag wel minder. Eigenlijk mijn hele internetverslaving kan wel een digitale detox gebruiken.  Alladale, verstoken van de meeste moderne valkuilen, is dus een ideale plek om mijn brein tot rust te laten komen.

Mindfulness in de natuur
Schotse keuken
wildernis retraite
aandacht voor de innerlijke mens
Facilitering van verandering

Methoden en technieken

Tijdens de retraite, met de natuur als katalysator en hulpmiddel, begeleiden de facilitators onze groep, journalisten en bloggers, met een reeks oefeningen die hopelijk gaan helpen het gewenste effect te bereiken. Het gaat deze week vooral om zelfreflectie, waarbij verschillende technieken gebruikt worden om dit te bewerkstelligen.

Persoonlijkheidstypen

We beginnen met een bestudering van het model van Carl Jung. Deze geeft de persoonlijkheid weer met vier dimensies:

  • Hoe neem je informatie op? – Sensing (voelen) of INtuition (N)
  • Hoe neem je beslissingen? – Thinking  of Feeling

 

Jung personality types

Dit is (denk ik) het kader waar de rest van de oefeningen aan opgehangen worden. Maar dat zou van mij betreft wat meer uitgewerkt mogen worden.

Vertraging

Hierna volgt een oefening in ‘vertraging’, of de meer gangbare Engelse term slowing down. Door je langzamer te bewegen, ben je bewuster van je omgeving.

Want hoe vaak haast je je niet van A naar B zonder op je omgeving te letten? In onze samenleving zijn we vooral bezig om doelen te bereiken, al is het maar zoiets simpels als boodschappen doen, schoonmaken, kinderen van school halen of je door een werkdag heen te slaan. Het zijn bij mij in ieder geval punten die zo snel en efficiënt mogelijk afgewerkt moeten worden.

Behalve tijdens een lange treinreis dan kan ik wel volledig ontspannen en genieten van mijn omgeving. Waarschijnlijk omdat er niets anders op zit. Je kunt je aankomst niet versnellen, ook als je dat graag zou willen.

Ik merk dat als ik bewust ‘stilsta’ bij mijn omgeving dat dit vanzelf leidt tot meer mindfulness.

Mindfulness

Mindfulness is het leven met aandacht voor het hier en nu. Doordat je je volledig concentreert op wat er nu gebeurt, zorg je ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en beter in je vel zit.

Het helpt ook om een betere connectie met je medemens te maken. Doordat je je bewust richt op de ander en je met aandacht luistert, merk je dat je de ander meer ruimte geeft om na te denken.

Associatief denken

Ik merk dat wanneer er naar je geluisterd wordt door iemand die interesse heeft in je verhaal, zonder te oordelen, zonder vragen te stellen en zonder commentaar te leveren, associatief denken op gang komt. Hierdoor kun je met creatieve oplossingen komen, waar je normaal gesproken niet aan toe komt omdat je gedachten onderbroken worden. Om associatief te kunnen denken is een omgeving nodig waarin je je veilig voelt.

Door te oefenen met een gesprekspartner merk ik hoe krachtig dit kan zijn. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de ander. Als spreker én als luisteraar.

Geleide meditatie

Meditatie is een gedachteoefening, die helpt te ontspannen. Bij mediteren observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen. Meditatie-oefeningen worden in verschillende religies (christelijk, boeddhistisch, hindoeïsme) gebruikt. In het Westen wordt het ook veel gebruikt in de seculiere sector, o.a. als onderdeel van yoga. In geleide meditatie richt je je aandacht op een stem, die je door de meditatie leidt.

Dit is een techniek die ik al regelmatig toepas tijdens yoga en, waarvan ik uit ervaring weet, helpt bij paniekstoornissen.

Zelfreflectie

Nadat je enige tijd in je eentje in de natuur hebt doorgebracht deel je jouw verhaal (storytelling) met de groep. Je reflecteert op je ervaring, in een veilige omgeving.

Voor mij niet zo’n bijzondere ervaring, maar de meeste andere groepsleden vinden dit wel.

Mijn ervaring

Enkele keren word ik uitgenodigd door de gespreksleiders om mijn gedachtes te delen. Dit is altijd een uitnodiging! 

Als je niet bereid bent om te delen, dan is het ook goed. De facilitator en de groep zullen ook niet ongevraagd commentaar geven op uitspraken. Alleen als je verzoekt om een een-op-een gesprek met een van de gespreksleiders zal er in een aparte ruimte dieper gegraven worden. Ik heb daar geen behoefte aan, dus ik maak geen gebruik van deze mogelijkheid.

Het voelt goed en ik ontspan al snel. Meteen de eerste nacht slaap ik als een blok en dat blijft de hele week zo. Terwijl ik thuis vaak rond een uur of vier, vijf wakker wordt. Pas na een half uur val ik dan weer in slaap.

Dus that’s a win….

Ik vind het ook prettig om een keer offline en onbereikbaar te zijn.  Aan het eind van de week heb ik totaal geen zin om naar mijn dagelijkse leventje terug te gaan.  Ik merk dat ik zo gauw ik weer terug in de bewoonde wereld ben en de boodschappen binnenstromen, ik meteen weer in de ‘alert’ stand schiet. De dagelijkse beslommeringen komen hard binnen. Het maakt voor mij in ieder geval duidelijk hoe belangrijk het is om af en toe af te schakelen.

Een aantal van de gebruikte technieken ga ik zeker (meer) gebruiken: zoals assiocatief denken, mindfulness en meditatie.

Verder geloof ik niet dat ik wereldschokkende veranderingen ben ondergaan. Maar goed dat was ook niet het doel van deze reis naar het onbewuste.

Meditatie in de natuur

Doelgroep retraite

De retraite is vooral bedoeld voor de professional of ondernemer tussen de 35 – 55 jaar die wil nadenken over een gewenste verandering in haar of zijn leven. Dit kan op persoonlijk vlak zijn, in het werk of in de omgeving.

Per persoon betaal je, afhankelijk van het gewenste comfort tussen de £ 2700 – £7500. Een som geld die de gemiddelde noodlijdende zzp-ende blogger zoals ik niet zomaar kan ophoesten.

Hoewel het grootste gedeelte van de dag buiten doorgebracht wordt, hoef je niet bijzonder fit te zijn. Alle oefeningen gaan in een rustig tempo. Dus prima geschikt voor de gemiddelde mens.

Aan de andere kant hoef je ook niet bang te zijn dat het te soft wordt, want het blijft toch een beetje BritsStiff upper lip and all that. In ieder geval in onze groep  (op mij na allemaal Britten) is op enkele emotionele momenten na, geen sprake van groot drama.

Aan de andere kant is een retraite in de wildernis  zeker niet geschikt voor iedereen:

  • als je aan een psychische stoornis lijdt; bijvoorbeeld angst, depressie of psychoses dan kunnen ze in een dergelijke omgeving aan de oppervlakte komen.
  • als je slecht ter been bent, is dit waarschijnlijk geen prettige omgeving omdat je regelmatig, buiten de gebaande paden, door drassig veenland loopt.
  • als je alleen maar van de, toegegeven prachtige, natuur wilt genieten, dan zijn er goedkopere manieren om dit te doen.
aandacht voor de omgeving

Locatie: Alladale

Alladale Wilderness Reserve ligt ten noorden van Inverness in de Schotse Hooglanden. Het gebied bestrijkt 100 km².

Accommodatie

Je slaapt in Deanich Lodge, diep in het reservaat. De maaltijden en pauzes worden in de lodge gehouden bij een gezellig haardvuur. Tenzij je voor de luxere opties kiest, deel je je kamer met minimaal een ander persoon. Ook de badkamers zijn gemeenschappelijk.

De maaltijden zijn zoveel mogelijk bereid met regionale ingrediënten en bijzonder lekker.

Schotse wildernes

Praktische tips

Kleding

De organisatie stuurt je een paklijst. In ieder geval heb je waterdichte en warme kleding nodig. Plus wandel- of bergschoenen, muts en handschoenen.

Teken

Helaas zitten er veel teken. Een teek is een klein diertje dat grote ellende kan veroorzaken, doordat het verschillende ziektes kan overbrengen, zoals Lyme. Lees hier hoe je tekenbeten kunt voorkomen.

Transport

Alladale ligt op anderhalf uur rijden van Inverness, de dichtstbijzijnde grote plaats. Er is geen openbaar vervoer naar Alladale. Op het landgoed mogen alleen geautoriseerde (4WD) voertuigen rijden.

KLM vliegt rechtstreeks naar Inverness vanaf Amsterdam.

Vanaf Edinburgh gaat er een trein. Deze doet er 3,5 uur over.

 

Saffron Walden, de bloem van Essex

Saffron Walden, de bloem van Essex

Saffron Walden is zo’n Engels typisch stadje dat grotendeels onveranderd is gebleven sinds de late middeleeuwen. En dat is goed nieuws voor de liefhebbers van historische architectuur, doolhoven en spoken.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This