Restaurant La Deriva Malaga
Restaurant La Deriva Malaga
Restaurant La Deriva Malaga

September 2014

La Deriva is een, voor deze regio atypisch, restaurant in de hippe wijk Soho in Malaga. Hoge plafonds, bakstenen muren en herfstkleuren, we zouden zomaar ergens in Nederland kunnen zijn. Ik vind het mooi en voel me gelijk thuis.

Het is gezellig druk, zo druk zelfs dat ik een voorkruipstunt uit moet halen om een tafel te bemachtigen. Ik wil namelijk niet onverrichte zake vertrekken want dit is al de tweede keer dat we hier proberen te eten. De eerste keer was op een zondagavond en toen was het (vreemd genoeg) gesloten.

Het ruikt nog nieuw als we binnenkomen, het restaurant is recent geopend. Ondanks de nieuwheid is ook deze plek onderworpen aan het typische Spaanse snelle verval. Stukken muur zijn al gesneuveld, kabels hangen doelloos uit de muur. De deur van het damestoilet wil niet open en die van de heren niet dicht.

Het menu

De keuze op de kaart is niet zo bijzonder, de gewone Spaanse keuken is hier rijkelijk vertegenwoordigd met salades, ‘revuelto’ (eiergerechten), (gefrituurde) vis, doorsnee vleesgerechten en rijst.

Mijn tafelgenoot wil graag ansjovis als voorgerecht, die is helaas op. Ik bestel een ‘ensalada de la huerta‘ (salade uit de boomgaard) voor zes euro. Deze komt redelijk snel en is prachtig opgemaakt. De salade is wel erg rauw zonder enige dressing en/of kruiden. De ober weet gelukkig na enig zoeken olijfolie en azijn te voorschijn te  toveren.

Daarna neem ik een ‘risotto azafran iberico’ van acht euro. De rijst is lekker, de stukjes Iberico (ham) hadden ze er van mij uit mogen laten. Mijn tafelgenoot krijgt een goede biefstuk (22 euro), die van buiten aangebrand is.

Vervolgens komt er nog een toetje ‘mucho chocolate‘ (€ 4.50). Veel chocola, dat is altijd goed. De prijzen zijn niet laag, maar ook niet schokkend hoog.

Drank

De wijnkaart daarentegen is wel bijzonder voor deze stad. De Ribera del Duero wijn begint met 65 euro, zakt vervolgens naar 25, met een uitschieter naar beneden van 17 euro en stijgt vervolgens weer naar 95 euro. Dit zijn voor Malaga extreem hoge prijzen, zeker in verhouding met die voor het eten.

Ons ben zuunig, dus we gaan voor de goedkoopste, de Pruno uit 2013. De winkelprijs voor deze wijn ligt rond de negen euro, hier kost deze dus 17 euro. Niets van te zeggen. We drinken er nog een flesje water bij van twee euro.

Eindoordeel

Tja, wat vind ik ervan?

Het is naar mijn mening een sfeervol restaurant, met de potentie om goed te worden, maar eerst moeten nog even die kinderziektes er uit.

Volgens mijn zojuist ontworpen culinaire zonnestelsel verdient dit restaurant één zon. Met andere woorden, ik wil hier nog wel een keertje gaan eten, maar dan over een jaartje of zo als de eerste groeistuipen voorbij zijn.

Bezoek restaurant

Locatie

Alameda de Colon 7

Malaga

Het is verstandig om te reserveren, aangezien het restaurant maar een beperkt aantal tafels heeft.

De website van het restaurant is na drie jaar nog steeds onder constructie.

Telefoon: 951 28 69 21


Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


Deriva Restaurant Juni 2017

Het is bijna drie jaar geleden dat ik restaurant Deriva in Malaga voor de eerste keer bezocht. Mijn oordeel was toen matig positief. Daarna ben ik er niet meer geweest, de hoogste tijd voor een herbeoordeling.

De aankleding

Het interieur vind ik nog steeds aansprekend, met bakstenen muren (een zeldzaamheid in Malaga), veel hout en glas. Als ik voorbij loop is het er ook elke keer druk, wat meestal een goed teken is. Binnen is het lekker koel, een pluspunt in de hete Spaanse zomer.

Bovendien zijn er grappige details aangebracht zoals het op lege flessen geschreven ´gereserveerd´. Maar grappig of leuk is niet altijd praktisch. Een zoutvaatje in de vorm van een miniweckfles is niet handig. Want hoe haal je het zeezout eruit? Met je handen, dat lijkt me niet zo smakelijk; met een lepeltje dat er niet bijzit of ruim strooien dan maar?

Een ander punt de vorige keer was het sanitair. Het damestoilet sluit deze keer (in tegenstelling tot drie jaar geleden) maar spoelt niet door. Aangezien wij een van de eerste gasten zijn, vind ik dat vreemd. Het onderhoud van het sanitair zou op orde moeten zijn bij het opengaan van het restaurant. Wel wordt het na mijn opmerking hierover meteen gerepareerd.

Het menu

Het beoordelen van het menu is deze keer iets meer een uitdaging. We krijgen ongevraagd een Engelstalige kaart voorgeschoteld, die op zijn minst enkele curieuze gerechten zonder verdere toelichting bevat, zoals de ‘rice with plankton’. Helemaal wonderlijk is de ‘carrot’ (wortel) die je als toetje kunt bestellen.

Ik vraag eerst nog toelichting over de scallops, die staan onder het kopje ‘Spoil yourself’. Voor 16 euro krijg je wel drie St. Jakobsschelpen, vind ik te weinig voor de vraagprijs.

Dus we gaan voor:

Voorgerecht

 • bread with tomato: € 2.50

Brood met geprakte tomaat en olijfolie. Dat smaakt prima.

Hoofdgerecht

 • cod: € 18.00
 • 2 x steak € 22.00
 • parpatana (?) red tuna € 22.00
 • chicken nuggets € 8.00

De serveerster vindt het niet nodig aan de carnivoren uit het gezelschap te vragen hoe ze hun biefstuk gebakken willen hebben. Het zou natuurlijk kunnen dat de kok daar zelf ideeën over heeft en dat navraag dus overbodig is. De steaks arriveren, de een medium gebakken (oordeel lekker) en de andere well done (oordeel jammer). 

De rode tonijn smaakt goed, maar de portie is in mijn ogen tamelijk klein voor de prijs. Vooral omdat het grootste gedeelte uit ‘bot’ bestaat.

De mening over de kabeljauw, die ik niet geproefd heb, is ‘oké’, maar onze gast is niet enthousiast.

Toetje

De kroon op elke maaltijd is het dessert. Hoewel ik vind dat ze in Spanje over het algemeen weinig verstand van toetjes hebben, kun je het niet gauw bij mij verknallen. De keuze is in dit land vaak beperkt tot: flan, arroz con leche of ijs.

De dessertkaart van Deriva ziet er in elk geval aantrekkelijk uit met o.a cheese cake, cherry ice cream en fruit salad.

Onze keuze:

 • apple strudel € 5.00
 • a lot of chocolate € 5.00

Toch slaat Deriva hier echt de plank mis. De apple strudel lijkt in niets op het traditionele Weense gerecht, wat ik gezien de naam verwachtte. Het smaakt niet slecht, maar ook niet goed. Zonde van al die calorieën.

De ‘a lot of chocolate’ is zelfs voor mijn chocomonster zoon te veel chocolade met een raar smaakje.

Drank

 • koffie € 1.20
 • Carajillo € 1.90
 • rode wijn (Ribera) per glas € 3.00
 • witte wijn (Verdejo) per glas € 3.30
 • fris € 2.00

Eindoordeel

Het interieur vind ik mooi.

Het personeel is tamelijk vriendelijk, maar niet met de normale gastvrijheid die je wel vaak bij de goedkopere eetgelegenheden ziet. Dat is verder niet erg, als dit gecompenseerd wordt met vakkennis. Dat is hier niet het geval (zie de biefstuk en de toetjes).

De drankprijzen zijn normaal voor dit type restaurant. De gerechten zijn duur voor Malaga begrippen en de porties tamelijk klein. Ook dat vind ik niet erg als de prijs/kwaliteitsverhouding in orde is, deze vind ik bij Deriva enigszins uit balans.

Ik blijf dus bij mijn voorgaande oordeel; restaurant Deriva krijgt van mij één zon. Ik geloof nog steeds dat het een topper kan worden, maar er zijn duidelijk een aantal verbeterpunten.

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This