Reizen met de trein

Reizen met de trein, ik ben fan. Dan heb ik het dus niet over al forenzend in andermans oksels te moeten hangen tijdens de ochtendspits. Ik bedoel het lange afstandstreinen. Schoenen uit, voetjes omhoog en langzaam het veranderende landschap voorbij zien glijden dat is voor mij het ultieme reisgenot. Die onvermijdelijke vertraging door herfstblaadjes of die immer voortdurende spoorwerkzaamheden die neem ik dan voor lief.

Voor even ontsnap ik in de trein aan de rat race die tegenwoordig vakantie heet. Want hoe sneller we steden en landjes scoren of Facebook, hoe hoger ons virtuele aanzien wat steeds meer gemeten wordt in likes in plaats van persoonlijk genot. Het mindful reizen is het ultieme uitstapje voor de overwerkte psyche.

Internationaal reizen

Het ultieme onthaasten doe ik liefst in zo’n ouderwetse zespersoonscoupé met een spiegel boven de stoelen en de licht muffe geur die de herinnering aan eerdere passagiers en jaren van gebrekkig schoonmaken levend houdt. ’s Nachts bouw je de coupé om naar een voortdenderend hostel. Ik geef toe, je doet geen oog dicht, maar wat is er mooier dan in het donker op de grens tussen Roemenië en Hongarije te beseffen dat je een ander land binnenrijdt zonder eerst uren in een vertrekhal te hebben moeten rondhangen?

Je bagage heb je bij de hand en als je het zitten beu bent, loop je naar de restauratiewagen voor een hapje en een drankje of naar het toilet, voor een gewaagde dans boven de pot in een ultieme poging om je lichaam te vrijwaren van het resultaat van andermans dansjes.

Een boek, een gesprek met je medepassagiers, je verstand op nul en uren later spoor je het centrum van een nieuwe stad binnen.

De treinreis als bestemming

Je hoeft niet altijd ergens heen te gaan om van de reis te genieten. Als ik ooit nog teveel geld en tijd heb, maak ik van een treinreis mijn bestemming. Al Andalus is zo’n voorbeeld van een luxe passagierstrein voor diegenen, die niet terugschrikken van het hoge prijskaartje dat hangt aan een rijdend viersterrenhotel.

De salon van Al Andalus

De verwende reiziger maakt een meerdaagse rit gehuld in glamour: het interieur heeft Art Deco elementen, mahoniehouten inlegwerk, verse orchideeën en glas in lood. Hier verwelkomt het witgehandschoend personeel je met een vriendelijke glimlach en een glas champagne. Dit is een plek waar de gast zich nog kleedt voor het diner.

De reis kan zo niet langzaam genoeg gaan en dat doet die ook niet. Het trage ritme van de rammelende wagons staat in groot contrast met het tempo van de hypermoderne hogesnelheidstrein, een andere favoriet van me.

Hogesnelheidstrein

Met een gemiddelde snelheid van ruim 200 kilometer per uur zoef ik met enige regelmaat vanuit Malaga naar Madrid. In tweeënhalf uur ben je 500 kilometer verderop en met enige planning hoeft een rit op hoge snelheid niet duur te zijn.

Zelfs op hoge snelheid is een dergelijke treinreis nog ontspannend, met comfortabele stoelen, de laatste films aan boord en ook hier een restauratiewagen.

reizen met de trein
reizen met de trein
treinstation Groningen wachtkamer
treinstation Groningen wachtkamer

De prijs van mobiliteit

Natuurlijk, of eigenlijk niet zo natuurlijk, bijna alle andere vormen van reizen zijn goedkoper dan reizen met de trein. Zo koop je een vliegticket vanuit Weeze naar het Spaanse Malaga met een beetje geluk voor 20 euro. Binnen enkele uren verruil je al vliegend het druilige Nederland voor een strandbedje aan de Middellandse zee.

Ook ik maak me regelmatig schuldig aan een weekendretourtje Nederland en ik zal zeker niet meer betalen dan nodig is. Toch pleit ik hier voor het duurder maken van vliegtickets want: vliegen is veel te goedkoop en dat is onhoudbaar (bron).

Volgens de Volkskrant is de luchtvaart een van de zwaarst gesubsidieerde bedrijfstakken:

  • Er zit geen belasting op kerosine. Om een idee te geven: een liter benzine kost aan de pomp 1,60 euro. Daarvan is 1,05 euro accijns en btw. Belastingvrije kerosine levert de sector jaarlijks wereldwijd een geschat voordeel op van 60 miljard dollar. Per passagier is dat op een transatlantische vlucht een belastingbonus van 108 dollar.
  • Ten slotte zit er geen btw op tickets. Dat levert de diverse Europese schatkisten een belastingnadeel op van 7,1 miljard euro per jaar, zo becijferde het onderzoeksbureau CE.

Goedkoop vliegen

De overheidssubsidies op de luchtvaart hebben enkele onwenselijke gevolgen. Te beginnen met de grote drukte in steden zoals Amsterdam. Dit  komt onder andere door de belachelijk lage prijzen voor vliegtickets.

Waar vroeger een vrijgezellenavond in de dorpskroeg gevierd werd, is een dronken weekendtripje naar Londen nu de norm. Een vriendinnenweekend is een stuk leuker in Berlijn en die uitwedstrijd van je favoriete club tegen Benfica wil je natuurlijk in het Estádio da Luz in Lissabon zien.

 
Treinstation Kopenhagen
Treinstation Stockholm
Treinstation Stockholm
Duitse spoorwegen

Ecologische voetafdruk

  • Een kerosineslurpende vliegtuigreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer).
  • Verder draagt een vliegreis per persoon 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Ook hier is het verschil het grootst op de korte afstand.
  • Het verschil wordt kleiner als de auto een caravan moet slepen of als er maar één persoon in de auto zit (bron).

Overheidssubsidies

Dus beste overheid, als we als land (of liefst binnen de EU) mobiliteit willen subsidiëren, besteed dat geld dan aan de spoorwegen in plaats van aan de luchtvaart. Maak de trein goedkoop, zorg dat de spoorwegen in topconditie zijn en dat internationale treinen op elkaar aansluiten.

Het Milieu en de Reiziger zullen je dankbaar zijn.

Praktische tips

  • De meeste internationale treintickets kun je online kopen. Let wel, de ogenschijnlijk voordeligste optie is niet altijd de goedkoopste. Zo gebruikt de site Go Train frauduleuze praktijken. Ze verkopen tickets die zogenaamd op het tijdstip van boeking ineens door de spoorwegmaatschappij in prijs verhoogd zijn. Toevallig geldt dit voor alle tickets en alle tijdstippen. Als je dan een tijdje verder zoekt, blijkt de realiteit anders te zijn.
  • Soms kun je voor een kleine meerprijs een eersteklas ticket kopen. Zo kostte in Denemarken een opwaardering naar de eerste klas maar een paar Kronen. Niet per se nodig, maar soms gewoon leuk.
  • Een goed budget-alternatief voor treinreizen is tegenwoordig de Flixbus met dagelijks 1200 bestemmingen binnen Europa.
  • Goed nieuws, de internationale nachttrein keert terug. Vanaf december 2020 starten de Oostenrijkse ÖBB en NS met een dagelijkse nachttrein van Amsterdam naar München, Innsbruck en Wenen.

Tenslotte nog dit:

Mis nooit een kans om met de trein te reizen op voorwaarde dat je niet op tijd hoeft te zijn!

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This