Porto Portugal bezienswaardigheden

Ze is jonger, armer en kleiner dan haar koninklijke zus Lisboa. Een stad met een afbladderende charme, die bovendien ook nog eens een alcoholische reputatie heeft. Het feestbeest uit de familie van Portugese kuststeden heet Porto.

Oporto

Ze is vooral bekend om de naar haar genoemde wijn: zoete robijnrode ruby; vintage en de tawny variant. Smakelijk als aperitief, dessertwijn, tussen de gangen door, bij of in het eten. Het is zo’n drankje dat altijd lekker is.

Ideaal voor de alcoholische omlijsting van een stedentrip. Zeker op een terrasje in de zon of tijdens een bezoek aan een van de wijngaarden in de Doura vallei. Maar ons grotendeels minderjarig reisgezelschap verhindert voorlopig nog een dergelijk  spiritueus uitstapje. Gelukkig ligt er een toeristisch alternatief voor de hand. De stad is volgepropt met historische bezienswaardigheden. Helaas hebben mijn reisgenoten op de doortocht vanuit Spanje hun klooster-, musea- en kastelenverzadigingspunt bereikt.

Wat nu?

Verkeersbureau Porto

We gaan op zoek naar het kantoor met de (naar later blijkt) misleidende Engelse naam ‘tourist information’, want zo dachten wij, daar gaan ze ons vast vertellen wat de Porto top tien bezienswaardigheden zijn.

Bij het kantoor aangekomen blijken de brochures alleen Portugees te spreken. “Of ze misschien ook iets in het Engels hebben?” “Nee, maar de foldertjes hebben wel plaatjes.” Daar valt niets tegen in te brengen, hoewel het misschien toch handig is als we begrijpen waar we naar kijken. Nog maar eens een poging: “Spaans misschien, Duits wellicht?”

“Sorry, alleen Portugees.”

Duidelijk, de toeristische schatten van Porto zijn alleen voor Portugese ogen bestemd. Een stadsplattegrond hebben ze wel in het Engels.

Casa dá Musica

Dus  gaan we kriskras door de stad met de kaart in de hand genietend van de boulevard en terrasjes op het strand. Afdwalend struikelen we over de Casa dá Musica, ontworpen door onze eigen Nederlandse Rem Koolhaas.

Volgens Nicolai Ouroussof, architectuur-recensent van de New York Times, is het gebouw “het meest aantrekkelijke project dat Rem Koolhaas ooit heeft gerealiseerd” en “een gebouw waarvan de intellectuele ijver wordt geëvenaard door haar sensuele schoonheid”. Hmm, een wit blok beton in een oude stad. Smaken verschillen, laten we het daar maar op houden.

Art nouveau

We blijven in de muzieksfeer met Beethoven. Hij zingt een ‘E’-tje lager op de gevel van een muziekwinkel waar zijn beeltenis is ingebakken in azulejos, het Portugese ‘Delfts blauw’. De tegeltjes zijn ook gebruikt in het treinstation van São Bento. Hier doen oorlogszuchtige mozaïeken gemaakt van 20.000 tegels uit 1930 de treinreizigers uitgeleide.

In het centrum van Porto is de Mc Donald’s verrassend mooi, een kleffe hamburger smaakt in Jugendstil toch anders. Zo ook, de boekhandel Lello, het art nouveau decor met een bijzondere trap huist duizenden boeken en evenzoveel toeristen die zich vergapen aan het interieur.

Proost

Dwalend door het middeleeuwse centrum van Ribeira met z’n smalle steegjes komen we bij de door Eiffel gebouwde Maria Piabrug. Deze leidt over de Douro naar de Port wijnhuizen aan de overkant van de rivier. Kijk en dat is nou precies waarvoor we hier kwamen. Althans ik, maar onze tijd is op. Het proeven van het godendrankje zal gewoon bij mij thuis moeten gebeuren. Geeft niets, het blijft lekker. Proost!

_________________________________________________

Foto source: olafpictures 

error:

Pin It on Pinterest

Share This