Pablo Ruiz Picasso werd geboren op 25 oktober 1881 als oudste zoon van José Ruiz Blasco en Maria Picasso in een huis aan het Plaza de la Merced in Malaga. Hij is een van de beroemdste schilders van de 20e eeuw en waarschijnlijk de beroemdste Malagueño ooit.

Museo Picasso Málaga

Pablo Picasso museum Malaga Meer dan 200 van Picasso’s kunstwerken zijn te zien in het Picasso museum in Málaga. Het museum is gehuisvest in het voormalige paleis van de graven Buenavista. Het bevindt zich in het oude centrum van de stad op San Agustín 8, in Málaga. Alleen al het gebouw is de moeite waard om te bezichtigen. Het paleis is een mooi voorbeeld van de typische Spaanse architectuur uit de 16e eeuw. In de kelder van het gebouw zijn  Romeinse en Moorse archeologische opgravingen. De regionale overheid heeft 66 miljoen euro in de restauratie van dit gebouw gestoken.

Picasso’s werk in het museum

De meeste werken komen uit de collectie van Christine Ruiz-Picasso, de vrouw van de oudste zoon van Picasso en bestaat uit schilderijen, beelden, tekeningen en ceramische werken. Een aantal belangrijke afbeeldingen van sommigen van zijn vele minnaressen in de verzameling zijn ‘Olga Kokhlova con Mantilla'(1917) en ‘vrouw met geheven armen’ (1939). In de collectie zijn ook verschillende portretten van een aantal andere vriendinnen zoals Dora en Jaqueline te bewonderen.

Openingstijden

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 uur ‘s morgens tot 20.00 ‘s avonds, op vrijdag en zaterdag zelfs tot 21.00 uur. ‘s Maandags is het museum gesloten. Entree tot de permanente collectie kost slechts 6 euro, in combinatie met de entree voor tijdelijke collectie kost een ticket 8 euro. Jongeren onder de 18 kunnen gratis naar binnen en de laatste zondag van de maand is voor iedereen gratis. Wachttijden op deze zondagen kunnen vooral in de zomermaanden oplopen tot een paar uur. 65+ en studenten krijgen 50% korting op de toegangsprijs.

Ook zijn geboortehuis, Casa Natal de Picasso op Plaza Merced in Málaga is opengesteld voor het publiek en geeft een bescheiden kijkje in Picasso’s eerste jaren. De entree is 1 euro.

Picasso’s leven en werk

De vele vrouwen in zijn leven hebben een grote invloed gehad op zijn werk, zijn vriendinnen, zijn moeder, zusters, grootmoeder en tantes zijn vaak geportretteerd. Gedurende zijn leven heeft hij relaties met verschillende vrouwen, die vaak model staan in zijn werk. Wanneer hij verliefd wordt, wisselt zijn stijl van werk. Zijn werk wordt gekenmerkt door verschillende perioden.

Blauwe periode

De eerste periode, Picasso’s ‘blauwe periode‘ wordt in gang gezet door de zelfmoord van een goede vriend. Hij woont in een klein appartement in Parijs en heeft geldgebrek (1901-1904). Zijn stemming wordt gereflecteerd in de voor de blauwe periode kenmerkende sombere schilderijen in donkere kleuren, hoofdzakelijk blauw, groen, zwart en paars. Geleidelijk wordt Picasso bekender en krijgt hij zijn eerste successen. Aan het einde van zijn blauwe periode in 1904 begint hij een relatie met de mooie Fernande Olivier.

Roze periode

Hiermee begint een nieuwe artistieke periode, ‘de roze periode‘ (1904 – 1906). Door zijn succes en zijn relatie met Fernande wordt Picasso minder depressief, wat in zijn schilderijen tot uitdrukking komt door het gebruik van zachtere tinten, voornamelijk blauw en roze. Picasso en Fernande bezoeken vaak het circus. Circuselementen zijn vaak terug te zien in schilderijen uit deze episode. In 1905 bezoekt hij Schoorl in Nederland waar hij de ‘drie Nederlandse vrouwen’ schildert.

Kubisme

Een breekpunt in zijn werk komt in 1907 wanneer Picasso in aanraking komt met met primitieve Afrikaanse en Polynesische beeldhouwwerken, die hem inspireren tot het afbeelden van totemfiguren en maskers in zijn schilderijen. In deze periode ontstaat een geheel nieuwe stijl, het kubisme waarvan Picasso de belangrijkste grondlegger is. Enkele belangrijke werken uit de kubistische periode van Picasso zijn ‘Les demoiselles d’Avignon’ (1907), wat wordt gezien als het eerste echte kubistische werk.

In 1911 ontmoet Picasso Marcelle Humbert (Eva) en begint een relatie met haar na een relatiecrisis met Fernande. Door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog moesten veel vrienden van Picasso in militaire dienst, waardoor Picasso zich eenzaam begint te voelen. Toen in 1915 zijn geliefde ‘Eva’ ook nog overleed worden deze gevoelens nog sterker. Picasso kan zich niet meer concentreren op zijn werk en wordt depressief. In 1917 gaat hij met een vriend naar Rome, waar hij het decor en kostuums ontwerpt voor een Russisch balletgezelschap. Picasso verdiept zich in de klassieke kunst en trouwt in 1918 met Olga Kochlova, een lid van het balletgezelschap. In 1921 wordt uit dit huwelijk zijn eerste kind, Paulo geboren.

Surrealisme

Tussen 1925 en 1930 ontstaat in Europa een nieuwe kunststroming die uiteindelijk net zo belangrijk werd als het kubisme: het surrealisme. Picasso raakt beïnvloed door deze nieuwe stijl en gaat verder experimenteren met vormen, stijlen en kleuren. In 1927 ontmoet hij de 17-jarige Marie-Thérese Walter en begint een geheime relatie met haar, zij krijgt in 1935 zijn tweede kind, Maya. In 1936 scheidt hij van Olga en begint hij een relatie met Dora Maar, een fotograaf en schilderes die een belangrijke inspiratiebron voor hem is.

Op 18 juli 1936 begint de Spaanse burgeroorlog en hetzelfde jaar grijpt Generaal Franco de macht in Spanje. Picasso wordt verbannen door Franco nadat hij zijn bekendste werk publiceert de ‘Guernica’, een weergave van een Duits bombardement op deze stad in 1937, tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Overlijden Pablo Picasso

In 1943 ontmoet hij Françoise Gilot, een schilderes, waarmee hij zijn laatste twee kinderen krijgt, Claude (1947) & Paloma (1949). Beide kinderen blijken het artistieke talent van hun ouders geërfd te hebben. Claude zal een beroemd fotograaf worden en Paloma een toonaangevende juwelenontwerpster in dienst van Tiffany. In Perpignan in 1953 ontmoet hij zijn laatste liefde, Jaqueline Roque, waarmee hij trouwt in 1961. Hij blijft bij haar tot hij overlijdt in 1973 op 92-jarige leeftijd in Frankrijk aan de gevolgen van longontsteking.

 

Bronnen

  • Picasso, 2000, Benedikt Taschen Verlag GmbH, Keulen, Duitsland
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso

 

Meer Malaga

Brits kerkhof Malaga

Het brits kerkhof in Malaga is 150 jaar oud. De graven liggen schots en scheef, de bougainville heeft alles overwoekerd. Kindergraven zijn met schelpjes bedekt.

read more

De kleurrijkste wijk van Malaga

De een houdt van aangeharkte Vinex-wijken en 'vijftig tinten grijs', ik hou meer van kleur in mijn leven. Hoogste tijd voor een bezoek aan Lagunillas, de kleurrijkste wijk van Malaga.   Lagunillas Lagunillas is een buurt, net achter de Mercado de la Merced. Dit...

read more

Uitzicht op de eenarmige kathedraal van Malaga

La Manquita La Manquita is het koosnaampje van de eennarmige of beter gezegd de eentorige kathedraal van Malaga. Op het eerste gezicht mag het enorme gebouw indrukwekkend zijn, van buiten is het vrij snel duidelijk dat het monument verre van af is. De kerk heeft één...

read more

Malaga Arte Urbano Soho

Graffiti in Malaga is al lang niet meer beperkt tot verlaten gebouwen, bruggen en achterbuurten. Zowat de hele stad is vol gekliederd, alleen het historisch centrum is nog relatief schoon. Soho Malaga En juist daar, althans in een gedeelte ervan, heeft de gemeente...

read more
error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest