Palmzondag Malaga

 

Elk jaar komt Antonio Banderas (1960), geboren en getogen Malagueño, met zijn vrouw Melanie Griffith¹ naar Malaga om de Semana Santa (heilige week voor Pasen) te vieren. Hij loopt mee met de processie op Palmzondag met de cofradía Lagrimas y Favores tussen de vrouwen en kinderen, terwijl zijn vrouw toekijkt vanaf de eretribune op Plaza de la Constitución in het centrum.

Watje!

Want echte Malagueño machos dragen immers een trono op hun schouders, een heiligentafereel op een loodzware tafel. Het broederschap van Antonio behoort tot de parochie van Johannes de Doper. Ze vertrekken om elf uur ’s ochtends bij de iglesia San Juan Bautista om zeven uur later pas weer bij de kerk terug te keren. Het beeld is María Santísima de Lagrimas y Favores op een zilveren tafel, omringd met bloemen en kaarsen.

Antonio is een majordomus, een van de herders die zorgt dat de tweehonderd dragers niet van het gebaande pad afwijken. Hij draagt dan wel niet mee, maar hij is dan ook al de vijftig gepasseerd. Onherkenbaar achter zijn masker, net als zijn twee mede majordomo  zorgt hij langs de route voor opwinding.

Antonio BanderasDrie kleine mannetjes met bruine ogen, maar die van Antonio die herken ik natuurlijk uit duizenden.

_______________________________________________________

¹  (voor de scheiding in 2014)

error:

Pin It on Pinterest

Share This