Olga, een goedlachse Russische vrouw is naar Spanje gekomen in de hoop op een beter leven. Ze heeft haar tienerzoon achtergelaten bij zijn bejaarde grootvader om geld te verdienen in huishoudens van de beter gesitueerde Malagueños.

Foto Ashley Rose

Haar ex zit in de gevangenis voor een foutje

Een keer per week komt ze mij helpen in het huishouden. In de koffiepauze roddelen we wat over de buren en onze families. Ze vertelt over haar zoon die ze al vijf jaar niet meer gezien heeft en door middel van in wodka gedrenkte anekdotes over de mannen in haar leven. Haar ex zit in Rusland in de gevangenis voor een “foutje”.

Hier in Málaga heeft ze nog een paar vaderlandse vriendjes gehad. De een drinkt, de ander maakt haar geld op en de laatste had losse handjes. Ze beweert stellig dat ze genoeg heeft van de liefde. Van mijn advies om een leuke Nederlandse man te proberen wil ze niets weten. Als ze een week later binnenkomt met een blauw oog doen we tot mijn en haar schaamte alsof ik het niet zie.

Netjes in uniform

Olga is de personificatie voor de vele buitenlandse huishoudelijke hulpen die deze stad heeft. Voor een hongerloontje wonen en werken de vrouwen in huis bij de werkgevende familie. Ze koken, poetsen, strijken en letten op de kinderen in een door mevrouw geleverd net uniformpje.

Vaak helpen ze met inwonende bejaarde ouders en doen ook nog de boodschappen. Ze verdienen meestal niet meer dan het wettelijk minimumloon, te weten E 21.11 per dag. Na aftrek van kost en inwoning blijft er tussen de 300 en 500 euro per maand over, waarvan een groot deel naar het vaderland gestuurd wordt.

Een verblijfsvergunning

Olga is ook zo begonnen, maar weigert nu haar vrijheid op te geven voor veel plichten en weinig rechten. De meeste van haar vakzusters in Spanje komen uit landen buiten de EU zoals de één miljoen Zuid-Amerikaanse vrouwelijke immigranten en bijna half miljoen vrouwen uit Oost-Europa die grotendeels in ongeschoolde banen werken. Meestal in huishoudens en de toeristensector. Met een beetje geluk hebben ze de juiste papieren, anders zijn ze helemaal overgeleverd aan de Spaanse loongoden.

Maar met Olga komt het goed. Ze heeft inmiddels een verblijfsvergunning, betaalt haar sociale lasten en is daarmee verzekerd tegen ziekten en andere narigheden.

Deze zomer keert ze terug naar de Russische permafrost om haar zoon op te halen. Hij gaat op zijn beurt zijn geluk beproeven in het zuiden van Spanje. Nu nog die leuke man.

Volg dit blog

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


 

Pin It on Pinterest

Share This