Als de tenten in Torrijos staan en de barbecue rookt komt een vos een kijkje nemen. ’s Nachts wroeten wilde zwijnen in de oever van het bergriviertje, de hoefafdrukken zijn de volgende dag nog duidelijk zichtbaar in de rivierbedding. ‘s Ochtends kwetteren honderden vogeltjes ons wakker.

Een wilde roos neemt een olijfboom in een liefdevolle omhelzing. De ruines van de oude wijngaarden zijn overwoekerd met brem, lavendel en klaprozen. De bloemen bloeien uitbundig in allerlei verschillende kleuren geel, paars, roze, rood en wit.

Montes de Malaga

Recreatie

Torrijos is een recreatiegebied in een natuurpark in de bergen op 20 minuten rijden van de stad Málaga. In het weekend trekken er tientallen dagjesmensen naar toe om te picknicken, wandelen of simpelweg de drukte van de stad te ontvluchten. Kamperen is mogelijk, maar niet gemakkelijk.

Benodigd is een vergunning van de Consejería de Medio Ambiente. Minstens tien werkdagen van te voren aangevraagd met overleg van een paspoortkopie. Bovendien is het van juni tot en met oktober verboden om te kamperen en/of te barbecueën in verband met brandgevaar.

Het is mei, dus het kan nog. Met het benodigde papierwerk, tenten, koelbox, houtskool en andere kampeerbenodigdheden dalen we een steile trap en dan een bergpad af naar onze kampeerplek. De faciliteiten bestaan uit toiletten, barbecueplekken en heel veel natuur.

Geschiedenis

Het park in de Montes de Málaga is bijna vijfduizend hectare groot. De Reina piek is het hoogste punt op 1032 meter. Vroeger waren deze bergen bosrijk, na 1487 door de Reyes Católicos ontbost en omgevormd tot wijnbouwgebied. De ontbossing resulteerde in erosie, het dichtslibben van de plaatselijke rivier en daardoor overstromingen, die in het nabijgelegen Málaga voor veel overlast zorgden De druifluis maakte eind 19e eeuw een eind aan de wijnbouw.

Begin 20e eeuw is het gebied herbebost. Het resultaat is een natuurpark met een grote variëteit aan bomen zoals kurkeiken, wilde olijven, kastanjes, de es, pijnbomen, wilgen etc. Het park biedt woonruimte aan een groot aantal dieren, zoals de eerdergenoemde everzwijnen, vossen, maar ook dassen, steenmarters, wezels, bunzingen, eekhoorns, vleermuizen en egels.

Vogels zijn er in alle soorten en maten, onder andere haviken, adelaars, uilen, patrijzen, koekoeks, mezen, nachtegalen en lijsters. Uit het rijk der reptielen en amfibieën zijn er hagedissen, slangen, salamanders, gekko’s, padden en een met uitsterven bedreigde kameleon.

Bezoek

Vrijdag en zaterdag tot een uur of elf ’s ochtends hebben we deze natuurpracht voor ons zelf. Zondag wordt het erg druk met dagjesmensen. Een paar breedgeschouderde Russen komen ons van wel heel dichtbij gezelschap houden. Ze zijn gewapend met bijl en genoeg brandhout om de opwarming van de aarde met een paar jaar te versnellen.

Voor ons het teken om op te stappen. Het weekend wordt afgesloten met nog meer natuur, maar dan op een bordje in het plaatselijke wildrestaurant Venta Galwey.

_____________________________________________________

Dit blog volgen

Reis je mee?

Maximaal 1 x per week krijg je een mail met het laatste reisnieuws. Gegarandeerd subjectief, hopelijk inspirerend.


error:

Pin It on Pinterest

Share This