Rio Tinto mijnen

Een prachtig maanlandschap, zegt de gids.

De website heeft het over een:

 ‘beautiful scenery normally inaccessible to the traveller’ .

De mijnen van Rio Tinto

Ik zie afgegraven heuvels, ontboste aarde, ruïnes, treinrails die er verlaten bijliggen en een roestend autokarkas.

Geschiedenis mijnbouw Rio Tinto

Dit is een vruchtbaar stukje grond, althans voor de gouddelver en de toeristenexploitant. Voor de rest van de mensheid is het land onbruikbaar. De aarde bevat goud, zilver, ijzer, koper en andere metalen. Ik heb het natuurlijk over de mijnen van Rio Tinto, die al sinds de oudheid in gebruik zijn. In de middeleeuwen lag de mijnbouw een tijd stil, totdat de Spanjaarden in 1724 de activiteiten hervatte.

Aan het begin van de 19e eeuw nam een Britse holding, de Rio Tinto Company Ltd, de teugels over. Ze exploiteerde de mijn tot 1954 toen het management weer in Spaanse handen kwam. De plaats Minas de Riotinto ligt in de provincie Huelva in het zuiden van Spanje.

De naam Rio Tinto betekent gekleurde rivier. Het rivierwater heeft een hoge zuurgraad (pH van 2). Bacteriën die leven van ijzer en koper bezorgen de rivier de typerende kleur. Volgens de gids is de rivier altijd rood geweest en heeft dit niets met de menselijke activiteiten te maken maar komt het door de natuurlijk aanwezige metalen.

zwavel langs de rivier

Ecologisch ramptoerisme in Huelva

Lokalen gebruikten het water om huidziekten te behandelen zoals psoriasis, acne, eczeem en geïnfecteerde wonden. Het wilde zwijn wil nog wel eens baden in de rivier, want parasieten schijnen een zuurbadje niet prettig te vinden.

In de nabije omgeving van de mijn staan bijzondere bomen zoals de pijnboom, eucalyptus, steeneik en de wilde peer. Roofvogels, patrijzen en ooievaars bewaken het luchtruim. Zoogdieren zitten er ook volop: herten, vossen, konijnen en kleine roofdieren.

Voor hun vitamientjes kunnen de beesten hier niet terecht, omdat er niets meer groeit. Mineralen zitten er wel weer genoeg. Per liter water krijgen ze er gratis zes gram metaal bij en dat schijnt dan weer giftig te zijn.

Hoewel de mijnbouw hier al meer dan 5000 jaar plaatsvindt, is in relatief korte tijd het milieu onherstelbaar vernietigd. Een bijzonder natuurgebied is getransformeerd naar een ecologisch rampgebied. Nu (weer volgens het foldertje) zien we in plaats van een schat aan biodiversiteit een enorme variëteit in kleuren. Dit schijnt dan weer iets positiefs te zijn voor de bezoeker. Deze kan elke kleur kiezen als het maar geen groen is.

Bij de winning en bewerking van de metalen werd zwavel gebruikt. Door het verbranden van pyriet in de open lucht ontstond er een dichte mist van zwaveldioxide. De rook veroorzaakte zure regen die de zuurgraad van de aarde veranderde. Hoewel het gebruik van deze metallurgische methode in 1907 gestopt werd, is  de grond nog steeds onbruikbaar voor mens of dier. Met als bijkomend resultaat dat dit ‘bijzondere landschap’ nu een toeristische attractie is. Ramptoerisme, een vak apart.

This area is totally unrecoverable

Bezoek de mijnen van Rio Tinto

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de mijnbouw, het bezoek aan de mijnen kan een dagvullend programma zijn met verschillende onderdelen, het museum, de mijnen en de spoorlijn. Tijdens dit bezoek met een gerestaureerd treintje hebben we alleen de tocht over de spoorlijn gedaan die ongeveer anderhalf uur duurt.

Vooral in het weekeind en op feestdagen kan het druk zijn. Er wordt aangeraden om de trein telefonisch te reserveren. Via deze website kun je een toer boeken-


 

error:

Pin It on Pinterest

Share This