De bougainville is altijd paars, de palmbomen blijven het hele jaar door groen.

Een luxe probleem, maar toch … begin november begint het te kriebelen, dan wil ik in het bos de geur van een verse regenbui kunnen ruiken, dansen op herfstblaadjes en de bomen rood zien kleuren.

Uitzicht Gibralfaro

Ik woon alweer bijna vijf jaar in Malaga. Een record, sinds mijn studententijd heb ik niet langer dan vier jaar op een plek gewoond. Het nomadenbestaan begon in Engeland in de metropool Lowestoft, vervolgens Damascus in Syrië, daarna een paar korte periodes in Oman, Maleisië en Den Haag, gevolgd door vier lange jaren in Rusland en nu woon ik dus in het zuiden van Spanje.

De  hoogste tijd om de balans op te gaan maken.

Is dit de plek waar ik waar oud ga worden of kruipt het bloed toch waar het niet kan gaan?

Eerst maar even de voordelen op een rijtje

1. De stad

Malaga, ik schrijf er niet voor niets met grote regelmaat over in dit blog. Wat mij betreft heeft de stad alles wat een mens kan wensen.

2. Klimaat

Het strand is bijna het hele jaar door een plek om aangenaam te vertoeven (weliswaar niet in badkleding, tenzij je een Britse of Rotterdamse toerist bent dan is dat weer wel normaal). Om te joggen, te voetballen, een kopje koffie te drinken of een strandwandeling te maken is het weer meestal goed genoeg.

Deze kust heet niet voor niets de Costa del Sol (zonnekust). Het is een open deur misschien, maar meer dan 300 dagen per jaar een strakblauwe lucht maakt gelukkiger. Het is heel gewoon om met kerst buiten in een zonnetje van 20°C te zitten en dat is prettig.

3. Het eten & drinken

Het goddelijke klimaat en de ligging van de stad zijn ook verantwoordelijk voor een ander belangrijk punt. Het eten.

Een Malagueño mango, vijgen, perziken of aardbeien, ze zijn yummie. Het hele jaar door seizoensgebonden zongerijpt fruit is echt onvergelijkbaar met wat voor namaakexemplaren je in de Nederlandse supermarkt kunt krijgen.

De vis, ook zo iets. Deze is op de markt in alle geuren en kleuren verkrijgbaar. Altijd vers en redelijk goedkoop. Pulpo a la plancha, inktvis op de gril, mmm. Daar kun je me voor wakker maken en als ik dan toch aan tafel zit, sluit ik de maaltijd af met een Malaga dulce, een zoete likeurachtige wijn, de smaak lijkt wel wat op Port.

4. Belasting

Een beker die ik liever aan mij voorbij laat gaan is de belasting. Laat ik voorop stellen dat ik geen fiscalist ben, voordat ik allerlei vragen over dit thema krijg. Iedere situatie is anders, maar in ons geval is de belastingdruk een stuk lager dan die in Nederland zou zijn. Ik reken dit als een vette plus in ons voordeel.

5  Infrastructuur

En met dat geld dat we van de fiscus besparen kunnen we mooi reisjes maken. De internationale luchthaven maakt het niet alleen gemakkelijk om (binnen Europa) van en naar Malaga te reizen, maar de meeste vluchten zijn ook behoorlijk goedkoop aangezien er verschillende prijsvechters hier naar toe vliegen.

Vrienden en familie kunnen zonder al te veel moeite en kosten op bezoek komen en in geval van nood zijn we zo in Nederland.

Bovendien heeft Malaga de AVE, de hogesnelheidstrein, binnen twee en half uur ben je in de hoofdstad Madrid en van daaruit ligt de hele wereld voor je open.

Malaga subtropisch klimaat

Toch is lang niet alles beter in de zon. Ieder voordeel heb z’n nadeel. 

1. Klimaat

Het klimaat als nadeel? Ja.

Ik leg het uit.

De huizen in deze regio zijn vooral gebouwd om de hitte buiten te houden. De stenen vloeren, de vaak tochtige ramen en het gebrek aan centrale verwarming maken de winters koud. In januari wordt het ’s avonds binnenshuis vaak niet meer dan een graad of 15C.

Met elektrische kachels valt er nog wel wat bij te regelen, maar elke graad meer vertaalt zich meteen in een veel hogere elektriciteitsrekening.

2. Klimaat

Jawel, nog een keer het klimaat.  Ik geef toe, dit is een beetje een zeurpunt. Maar dat maakt het wat mij betreft niet minder waar. Meer dan 300 dagen per jaar zon is prettig, zoals ik hierboven al zei. Niks vallende bladeren, geen gehannes met winterbanden, ijzel op de ramen of ’s morgens de ruiten krabben.

De bougainville is altijd paars, de palmbomen blijven het hele jaar door groen. Een luxe probleem, maar toch … begin november begint het te kriebelen, dan wil ik in het bos de geur van een verse regenbui kunnen ruiken, dansen op herfstblaadjes en de bomen rood zien kleuren.

3. Het eten en drinken

En als ik dan eenmaal in een herfststemming ben, dan is er het eten. Wat zal ik erover zeggen? Het Nederlands brood is wat ik elke dag weer mis.

Ik weet, zo gauw ik dit blog post krijg ik tips waar je dan wel lekker brood kunt kopen. Mensen, ik heb het allemaal uitgeprobeerd, maar wat mij betreft is het Nederlandse spul echt het beste in de hele wereld.

Er gaat niets boven een snee volkorenbrood met een half onsje Vaderlands beleg. Natuurlijk drink ik daar koffie bij, ook hier liefst van Vaderlandse of Moederlandse (in mijn geval Italiaanse) bodem. De Spaanse variant, ik vind het niks.

4. Belasting

Terwijl een forse dosis cafeïne toch echt noodzakelijk is om de jaarlijkse belastingopgave te produceren. Waar een (particuliere) aangifte in Nederland in hoogstens een half uurtje gepiept is, lijkt de Spaanse belastingdienst het motto aan te hangen van: “Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker”.

Elk jaar in de periode voor het doen van de aangifte, overweeg ik weer een paar weken of het niet beter is voor mijn gemoedsrust om te emigreren. We willen de belastingopgave graag correct in dienen, maar het wordt ons wel lastig gemaakt om het goed te doen. Blehh.

5. De bureaucratie

Het vorige punt is een direct gevolg van de Spaanse bureaucratie. Een land met staten-, provinciale en stadsbesturen die allemaal lekker langs elkaar heen werken en vaak slecht georganiseerd zijn.

Als burger en ondernemer is de bureaucratie iets waar ik misschien niet dagelijks maar wel vaak mee in aanraking kom. Gegevens bij de verschillende overheidsorganen zijn niet gekoppeld, de automatisering van overheidssites werkt vaak niet (goed) en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Het is kortom frustrerend.

Als ik even de tijd neem, kan ik zo nog een rijtje voor- en nadelen produceren.

  • Het meest zuidelijke skigebied, de Sierra Nevada, op twee uur rijden van Malaga.
  • De relaxte levensstijl (inderdaad een voor- en een nadeel).
  • De fantastische natuur.

Maar ik stop ermee, voorlopig blijf ik hier op mijn eigen plek onder de zon en daarna… dan zien we wel weer verder.

 

_________________________________________

 

 

 

error:

Pin It on Pinterest

Share This